Kółko wałka rozrządu, ustawienie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
No wiem tam jest ta strzałka . Ale jak powiedzmy skrzynia jest ściągnięta . Bo ten znak jest chyba na docisku sprzegła . A jak docisk zle założysz ?? Czy nie ma takiej mozliści bo kiedys pamietam ze docisk trzeba było tez jakos odpowiednio przykręcić. A co jak sciagasz koło pasowe te ktore jest przykręcone do wału to tam nie ma żadnego znaku ?? Bo chce wymienic pasek i te koło i tak bede sciagał i te wszystkie osłony i wszystko co tam trzeba
Krakulec
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie ma...Krakulec pisze:to tam nie ma żadnego znaku ?
Na kole zamachowym.Krakulec pisze:Bo ten znak jest chyba na docisku sprzegła .
Nie da się koła źle założyć.Rozstaw śrub jest asymetrycznyKrakulec pisze:A jak docisk zle założysz ?
Wydaje mi się,że bez kibla skrzyni biegów będzie ciężko...odnośnik znaku na kole zamachowym jest właśnie na obudowie skrzyni
Re: Kółko wałka rozrządu, ustawienie
Witam podłączam się do tematu a mianowicie;
Problem z pasatem silnik 1,9 AFN zaczął kopcić i wymieniłem wtryski było lepiej ale do pewnych obrotów później ma dziurę przy 120 Km/h no i na maksymalnych obrotach na luzie po czasie zaczyna wariować po podłączeniu VAG-a wyszło zapłon źle ustawiony zapłon ale ustawić się nie dało bo o1kazało się że znaki jakimś cudem o ząbek przeskoczyły.Prawdo podobnie klin na kole z wału korbowego i pytanie;
-czy da się sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiony wał w stosunku do koła zębatego wału,są znaki na kole zamachowym ale na zębatym nie ma.Przeszukałem całe google i znalazłem przyrząd do ustawiania na te koło ale u mnie nie ma znaków a dodam jeszcze że 1,5 metra rury do odkręcenia i już dwie przedłużki z gedorów ukręciłem i nie umie ruszyć tej śruby centralnej 12 kątnej prośba o te znaki bo nie wydaje mi się że tam ten klin tak się potrafił zerwać przy tej sile wiem że ta śruba jest dokręcona 90Nm i 180 stopni
A może koło zębate na wałku rozrządu przeskoczyło choć wydaje mi się to mało prawdopodobne dodam jeszcze że zerwałem ten rowek wpustowy do ustawiania z wałka rozrządu i pytanie czy mogę tak jeździć czy go wymienić na nowy
Rozrząd był wymieniany i ma jakieś 10 tyś i wcześniej było oki
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Problem z pasatem silnik 1,9 AFN zaczął kopcić i wymieniłem wtryski było lepiej ale do pewnych obrotów później ma dziurę przy 120 Km/h no i na maksymalnych obrotach na luzie po czasie zaczyna wariować po podłączeniu VAG-a wyszło zapłon źle ustawiony zapłon ale ustawić się nie dało bo o1kazało się że znaki jakimś cudem o ząbek przeskoczyły.Prawdo podobnie klin na kole z wału korbowego i pytanie;
-czy da się sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiony wał w stosunku do koła zębatego wału,są znaki na kole zamachowym ale na zębatym nie ma.Przeszukałem całe google i znalazłem przyrząd do ustawiania na te koło ale u mnie nie ma znaków a dodam jeszcze że 1,5 metra rury do odkręcenia i już dwie przedłużki z gedorów ukręciłem i nie umie ruszyć tej śruby centralnej 12 kątnej prośba o te znaki bo nie wydaje mi się że tam ten klin tak się potrafił zerwać przy tej sile wiem że ta śruba jest dokręcona 90Nm i 180 stopni
A może koło zębate na wałku rozrządu przeskoczyło choć wydaje mi się to mało prawdopodobne dodam jeszcze że zerwałem ten rowek wpustowy do ustawiania z wałka rozrządu i pytanie czy mogę tak jeździć czy go wymienić na nowy
Rozrząd był wymieniany i ma jakieś 10 tyś i wcześniej było oki
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tylko tak pi x oko.Ustawiasz koło zamachowe na znaku i patrzysz czy 2 śruby koła zębatego są idealnie w osi słupka. Tak jak wspomniałem,to nie jest żaden pomiar,tylko raczej taka przymiarka na oko i jak klin będzie ciachnięty słanbiej,to na tych śrubach nawet nie zauważysz.tata103 pisze:czy da się sprawdzić czy jest prawidłowo ustawiony wał w stosunku do koła zębatego wału
Poza tym,sam piszesz,że raz jest lepiej,a raz gorzej...
Ja mam nasadkę i wajchę KING TONY. Do tego 60cm rury i jeszcze nie było VAG-a w którym bym nie odkręcił.tata103 pisze: już dwie przedłużki z gedorów ukręciłem i nie umie ruszyć tej śruby centralnej 12 kątne
Możesz jeździć. Gorzej z ustawieniem rozrządutata103 pisze:zerwałem ten rowek wpustowy do ustawiania z wałka rozrządu i pytanie czy mogę tak jeździć czy go wymienić na nowy
Zdzieraj koła i patrz na klin. Chcesz spać lub wyruszać w dłuższą trasę spokojnie?tata103 pisze:Rozrząd był wymieniany i ma jakieś 10 tyś i wcześniej było oki
Re: Kółko wałka rozrządu, ustawienie
A może to te koło zębate na wałku rozrządu się luzuje czy to się zdarza ? W silniku jeszcze nie było grzebane i te śruby i kółka pamiętają fabrykę
I jeszcze jedno pytanie mam nowe koło zębate wału SWAG czy jest dobre i z jaką siłą dokręcać bo w instrukcj producenta SWAG-a pisze że 90Nm+90stopni a serwisowo 90Nm+180 stopni
I jeszcze jedno pytanie mam nowe koło zębate wału SWAG czy jest dobre i z jaką siłą dokręcać bo w instrukcj producenta SWAG-a pisze że 90Nm+90stopni a serwisowo 90Nm+180 stopni
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Nie ma możliwości.Jakby się poluzowało i stożek by puścił,to już by było po silniku.tata103 pisze:A może to te koło zębate na wałku rozrządu się luzuje czy to się zdarza ?
Powiem tak-im dłużej będziesz się bronił przed zdjęciem dolnego koła,tym gorzej dla silnika,bo za chwilę może być tak,że będziesz szukał drugiego.
Bardzo dobre.tata103 pisze: nowe koło zębate wału SWAG czy jest dobre
Jak Ci się uda,to tak jak fabryka każe,ale pamiętaj,że nową śrubą!tata103 pisze:jaką siłą dokręcać
Ja dodatkowo daję kropelkę niebieskiego kleju do gwintów.
Dobra czekam na przedłużkę KING TONY 60 cm ale chyba wymienię ten wałek.Jaki najlepiej wsadzić seryjny tuningowy lub z SDi ? Wtryski mam teraz 216
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Moja wajcha ma ok.30cm,a rurę zakładam o długości 60cm na nią.tata103 pisze: przedłużkę KING TONY 60 cm
Z tego co wiem,to chłopaki montują z AAZ.tata103 pisze:aki najlepiej wsadzić seryjny tuningowy lub z SDi