Problem z odpaleniem

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Charwey
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z odpaleniem

Post autor: Charwey » ndz maja 16, 2010 17:35

Witam mam problem z odpaleniem silnika Mk4 ASZ i nie ważne czy zimny czy rozgrzany. Mianowicie, gdy włączam zapłon mam przycisk przy pokrętle od kontroli siły nawiewu który załącza świece żarowe kontrolka zapala się na chwile po czym szybko gaśnie a ja w tym czasie kręce silnikiem...Zazwyczaj trwa to kręcenie 5-8 sekund aż załapie a czasami pali na dotyk (rzadziej)...Nie wiem czy ten przycisk to jakies zabezpieczenie które założył pierwszy właściciel czy to seryjnie tak jest.W każdym bądz razie dodatkowo zapala mi sie kontrolka ESP która nie gaśnie jezeli nie nacisne "tego" przycisku który jest odpowiedzialny za co? no własnie rozgrzewa świece i co jeszcze?Co moze być powodem że musze tak długo kręcic silnikiem?
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 18:57 przez Charwey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Turbonalepa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Turbonalepa » ndz maja 16, 2010 17:41

Kolego jeżeli zapala się esp to coś odcina ECU (zabezpieczenie antykradzieżowe). Masz poprostu jakieś zabezpieczenie , które odcina ECU i jeżeli nie wciśniesz tego przycisku to nie odpalisz. Jak go wciśniesz to wtedy ECU pracuje normalnie i auto odpali. Nie szukaj tu raczej problemów z długim kręceniem. Kolega ma coś podobnego (tylko że zbliżeniówkę) i też mu się ESP pali jak nie rozblokuje przy próbie odpalenia.
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 17:42 przez Turbonalepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Czyszczenie nastawników, czyszczenie turbin VNT, diagnoza VAG, ustawienie kąta wtrysku, korekta liczników, itp. itd.:
Turbonalepa - tel. 602859936, GG 1549145

Awatar użytkownika
Charwey
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Charwey » ndz maja 16, 2010 17:49

tak też myślałem, ale to się dzieje po wciśnięciu tego zabezpieczenia że auto nie chce zapalic, kręce i kręce i po upływie tych kilku sekund silnik dopiero zaczyna pracowac, nie jest to normalne odpalenie silnika tylko takie zaciąganie paliwa po czym następuje rozruch, czy moze wina leżec po stronie tego zabezpieczenia??a moze to jest normalne ze musze troche zakręcic az zaciągnie ON.?

Awatar użytkownika
Turbonalepa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Turbonalepa » ndz maja 16, 2010 17:52

Na pewno nie jest to normalne, mój PD pali od strzała jak jest ciepło :-), więc i twój powinien. Może być tak, że się zapowietrza i dlatego odpala później dopiero jak zaciągnie ON. Masz pompę paliwa w baku?? Odzywa się przy przekręceniu kluczyka??

Czyszczenie nastawników, czyszczenie turbin VNT, diagnoza VAG, ustawienie kąta wtrysku, korekta liczników, itp. itd.:
Turbonalepa - tel. 602859936, GG 1549145

Awatar użytkownika
Charwey
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Charwey » ndz maja 16, 2010 18:00

nie jestem pewien ale jesli jest na pompowtryskach to i pompa paliwa w baku tez chyba powinna byc, dodam że po wcisnieciu tego przycisku słysze przez sekunde badz dwie prace jakiegos urzadzenia moze to pompa.

[ Dodano: 17 Maj 2010 00:04 ]
w związku z tym iż znalazłem bardzo podobny problem(inny forumowicz boryka sie z podobnym kłopotem)nie będe dłuzej ciągnał tematu tylko podepne się pod jego post
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 18:03 przez Charwey, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”