Golf MK4 1.9 TDI 90KM:słaby dół, i nie równe przyspieszanie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- karwiec
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam problem z moim golfem, a mianowicie przy wyprzedzaniu nie jest tak jak by powinno, czyli płynie. Zrobiłem testy 003 i 011 na vagu i wygląda jak by się zacinała turbina. Ale jak zrobię test 011 to wygląda że ta dźwignia od turbo chodzi w obie strony tak samo, i nie zacina się. A na testach wygląda że turbo przeładowuje.
Drugi problem to to że nie jest żwawy od początku, bo jeździłem już kilkoma TDI 90KM i jest spora różnica.
Ma ktoś pomysł co to może być?
Drugi problem to to że nie jest żwawy od początku, bo jeździłem już kilkoma TDI 90KM i jest spora różnica.
Ma ktoś pomysł co to może być?
Ostatnio zmieniony pn lip 05, 2010 15:46 przez karwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
- Coldfire28
- Mały gagatek
po pierwsze to nie wiemy jaki silnik i jaka turbina więc nie wspominajmy o zmiennej geometrii jeśli nie wiadomo czy to jest silnik ALH, z logów widać drobne kłopoty z osiągnięciem i utrzymaniem właściwego ciśnienia a przy tym wskazania MAF actual są nawet niskie wtedy jak turbo pompuje ciśnienie zadane lub ciut wyższe więc do sprawdzenia przepływka w grupie 008 i wężyki podciśnienia/ciśnienia na szczelność - podejrzane od razu wymienić.
Ostatnio zmieniony pt lip 09, 2010 21:19 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
- karwiec
- Nowicjusz
- Kontakt:
Silnik mam ALH.
Wymieniłem przepływkę bo się okazało że jest dziabnięta, i teraz jest znaczna poprawa. Ale odczuwam szczególnie jak jadę na klimie że od 1800 do 2500 obrotów jest zdecydowanie słabszy a powyżej zaczyna dopiero iść. Po wymianie przepływki idzie od dołu zdecydowanie lepiej. Zdjąłem dźwignię z turbin od tej gruchy i sprawdziłem że dźwignia chodzi leciutko i nie ma żadnych zacięć. Zrobiłem znów pomiar vagiem i załączam logi.
Wydaje mi się że to może być coś z podciśnieniem, tak jak napisał kolega SZTOMEL, sprawdziłem mniej więcej przewody i nic nie widać żeby były w kiepskiej jakości, ale mam je zamiar wymienić. Nie wiem czy może to ten sterownik podciśnienia turbiny, ale go też wyjmowałem i czyściłem WD40 i nic nie pomogło. Może to być winna tej gruchy pod turbo że ona się zacina?
[ Dodano: 24 Lip 2010 11:20 ]
załączam logi po wymianie przepływki
Wymieniłem przepływkę bo się okazało że jest dziabnięta, i teraz jest znaczna poprawa. Ale odczuwam szczególnie jak jadę na klimie że od 1800 do 2500 obrotów jest zdecydowanie słabszy a powyżej zaczyna dopiero iść. Po wymianie przepływki idzie od dołu zdecydowanie lepiej. Zdjąłem dźwignię z turbin od tej gruchy i sprawdziłem że dźwignia chodzi leciutko i nie ma żadnych zacięć. Zrobiłem znów pomiar vagiem i załączam logi.
Wydaje mi się że to może być coś z podciśnieniem, tak jak napisał kolega SZTOMEL, sprawdziłem mniej więcej przewody i nic nie widać żeby były w kiepskiej jakości, ale mam je zamiar wymienić. Nie wiem czy może to ten sterownik podciśnienia turbiny, ale go też wyjmowałem i czyściłem WD40 i nic nie pomogło. Może to być winna tej gruchy pod turbo że ona się zacina?
[ Dodano: 24 Lip 2010 11:20 ]
załączam logi po wymianie przepływki
Ostatnio zmieniony sob lip 24, 2010 11:21 przez karwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
- karwiec
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Golf MK4 1.9 TDI 90KM:słaby dół, i nie równe przyspiesza
Zamieszczam kolejne logi grup 003, 011 oraz 008 z 011
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nadal jest przeładowanie. Sprawdzałes gruszkę, czy sztanga w niej sie nie przycina? Poza tym nie dałeś 008.
User
- karwiec
- Nowicjusz
- Kontakt:
008 jest w załączniku jako pierwsza pozycja, jak najedziesz 008 i 011.jpg to ci się wyświetli. Samej gruszki nie sprawdzałem, bo w sumie ciężko jest ją sprawdzić ręcznie, jak jest zamontowana. Spróbuje ją wyjąć i zobaczyć na stole.
Teraz juz widziałem. Przepływka ok. Sprobuj wcisnąć sztange w gruszkę -powinna iśc z oporem z powodu sprężyny wewnątrz ale odbijać juz powinna sama bez problemu.
User