Pytanie dotyczące nieszczęsnego kąta wtrysku :)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie dotyczące nieszczęsnego kąta wtrysku :)
Witam wszystkich!
Moje pytanie jak w temacie dotyczy kąta wtrysku, nie chodzi mi o to jak ustawić (tylko o parametry) - choć chciałbym ewentualne sprostowanie.
Sprawdziłem dziś u siebie mam MK3 1Z (po wymianie paska):
silnik ciepły ok 90st
podłączyłem Vaga
wybieram silnik
nastawy początkowe
blok 000
2-ga pozycja od lewej = 53 - 57 (takie wachania) na jałowym biegu
Tu pojawia się moje pytanie, jak dokładnie go ustawić ponieważ w różnych postach różnie ludzie piszą i różne dane podają. Jeśli mógłbym poprosić Was o podanie jakie dokładnie powinien mieć parametry i w jakich blokach.
Będę z góry bardzo bardzo wdzięczny. Od strony technicznej wiem jak to zrobić. Dodam jeszcze, że samochód przyspiesza jakbym ciągnął za sobą ciężarówke.
Jeszcze raz z góry dziekuję!
Moje pytanie jak w temacie dotyczy kąta wtrysku, nie chodzi mi o to jak ustawić (tylko o parametry) - choć chciałbym ewentualne sprostowanie.
Sprawdziłem dziś u siebie mam MK3 1Z (po wymianie paska):
silnik ciepły ok 90st
podłączyłem Vaga
wybieram silnik
nastawy początkowe
blok 000
2-ga pozycja od lewej = 53 - 57 (takie wachania) na jałowym biegu
Tu pojawia się moje pytanie, jak dokładnie go ustawić ponieważ w różnych postach różnie ludzie piszą i różne dane podają. Jeśli mógłbym poprosić Was o podanie jakie dokładnie powinien mieć parametry i w jakich blokach.
Będę z góry bardzo bardzo wdzięczny. Od strony technicznej wiem jak to zrobić. Dodam jeszcze, że samochód przyspiesza jakbym ciągnął za sobą ciężarówke.
Jeszcze raz z góry dziekuję!
Pozdrawiam Bizak
Dzięki za szybką odpowiedź, no właśnie jedni piszą ok 35 inni ok 55, ja mam tą drugą opcję i nie idzie nim jeździć
Muszę zmniejszyć tylko właśnie do ilu?
Czy to jest uwarunkowane od silnika? Każdy inaczej - chyba nie?
A procedura ustawiania? Chyba ok?
Heh co do orta - to się poprawiłem prawię od razu jak mi wyświetliło temat SORRY!!!
Muszę zmniejszyć tylko właśnie do ilu?
Czy to jest uwarunkowane od silnika? Każdy inaczej - chyba nie?
A procedura ustawiania? Chyba ok?
Heh co do orta - to się poprawiłem prawię od razu jak mi wyświetliło temat SORRY!!!
Pozdrawiam Bizak
dołącze się do kolegi
powinno być ok 50 ja mam u siebie właśnie ok 50 i jest OK wcześniej miałem na poprzednim rozrządzie jeszcze u Hansa ustawianym właśnie 37 i bardzo źle odpalał dłuuuuugo kręcił zanim załapał! Autko MK.3 1Z na kompie dwupłytowym jeszcze.
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Jezeli masz problemy z moca silnika to chyba raczej gdzie indziej niz kat wtrysku.
Zobacz cisnienie doladowania pod obciazeniem. Najlepiej z druga osoba. Wlacz w VAGu blok pomiarowy nr 11. Pozycja 2 to cisnienie doladowania wymagane, pozycja 3 to cisnienie rzeczywiste. Na 4 lub 5 biegu przy 2000 obr/min wcisnij gaz do dechy i niech osoba towarzyszaca odczytuje cisnienie z poz. 3. Powinno byc powyzej 1600mbar, przy 3000 obr powinno byc wieksze niz 1750 ale nie wieksze niz 2200. U mnie bylo ok. 1900.
[ Dodano: 06 Maj 2006 23:10 ]
Co do bledow ortograficznych zauwazylem ze nie mam problemow jezeli pisze z polskimi literami, ale jezeli bez to czesto wyskakuje mi 'on' zamiast 'ą' itp:)
Zobacz cisnienie doladowania pod obciazeniem. Najlepiej z druga osoba. Wlacz w VAGu blok pomiarowy nr 11. Pozycja 2 to cisnienie doladowania wymagane, pozycja 3 to cisnienie rzeczywiste. Na 4 lub 5 biegu przy 2000 obr/min wcisnij gaz do dechy i niech osoba towarzyszaca odczytuje cisnienie z poz. 3. Powinno byc powyzej 1600mbar, przy 3000 obr powinno byc wieksze niz 1750 ale nie wieksze niz 2200. U mnie bylo ok. 1900.
[ Dodano: 06 Maj 2006 23:10 ]
Co do bledow ortograficznych zauwazylem ze nie mam problemow jezeli pisze z polskimi literami, ale jezeli bez to czesto wyskakuje mi 'on' zamiast 'ą' itp:)
Hmm...w sumie to moja wina bo tego nie napisałem wcześciej (przed wymianą paska) było ok tzn miał kopa, a ciśnienie o którym mowisz miał w tych granicach do 1900, ale niestety nie pamiętam jaki mał ustawiony kąt przed wymianą, bo to trochę dziwne że przed było ok, teraz jest niby w normie ok 55 a jest zmulony. Chyba był musiał zmniejszyć może na 50, ale czy to duża różnica?
A sama procedura sprawdzenia kąta jest ok, czy coś robię nie tak, lub w nie takich blokach sprawdzam?
A sama procedura sprawdzenia kąta jest ok, czy coś robię nie tak, lub w nie takich blokach sprawdzam?
Pozdrawiam Bizak
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Dobrze sprawdzasz, w bloku 0 pozycja nr2. 55 czy 50 to nieduza roznica, napewno nie taka zeby ja wyraznie czuc, raczej cos innego. Juz kilka razy czytalem na forum o problemach z moca po wymianie paska - ciekawe co sie wlasciwie dzieje, ale widac ze to dosc czesty przypadek. Chyba warto oddawac auto do wymiany paska do ASO...
No właśnie sam juz nie wiem, kurde dlaczego gdzie niegdzie piszą o kącie ok 35 i im jeździ, muszę zmniejszyć i sprawdzić, a jeszcze jedno ustawia się jak i sprawdza, na jałowym, ciepły silnik, nastawy początkowe (a nie bloki danych)?
Miałby ktoś może Vagcoma w wersji polskiej (pełnej) z TDI graph? bo ja mam pełną ale bez tego.
[ Dodano: 07 Maj 2006 22:21 ]
Witam ponownie!
temat uważam za zamknięty!
Heh tylko proszę sie nie śmiać - przepływka była odłączona, ale nie do końca wtyczka była prawie włożona, ale coś nie stykało, a komputer też nie pokazał błędu.
Teraz samochód idzie jak przecinak.
Dzieki za zanteresowanie
[ Dodano: 07 Maj 2006 22:22 ]
Aha program też już mam tylko niestety nie pl
Miałby ktoś może Vagcoma w wersji polskiej (pełnej) z TDI graph? bo ja mam pełną ale bez tego.
[ Dodano: 07 Maj 2006 22:21 ]
Witam ponownie!
temat uważam za zamknięty!
Heh tylko proszę sie nie śmiać - przepływka była odłączona, ale nie do końca wtyczka była prawie włożona, ale coś nie stykało, a komputer też nie pokazał błędu.
Teraz samochód idzie jak przecinak.
Dzieki za zanteresowanie
[ Dodano: 07 Maj 2006 22:22 ]
Aha program też już mam tylko niestety nie pl
Pozdrawiam Bizak