Problem z odpalaniem na zimnym silniku mk3 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z odpalaniem na zimnym silniku mk3 TDI
Witam
Mój Gofr mk3 ma wielkie problemy z odpaleniem na zimnym silniku. Pracuje tak jakby nie na wszystkich cylindrach. Mi się wydaje ze po prostu jest nie do grzany przez świece, pomimo ze są wymienione na nowe. Co odpowiada za czas albo za moc grzania swieć? Grzeja mi się przez15 sekund i mimo to są problemy tak jakby nie dostawały dostatecznej ilości mocy. Może być coś listwą? Jakiś przekaźnik?
Mój Gofr mk3 ma wielkie problemy z odpaleniem na zimnym silniku. Pracuje tak jakby nie na wszystkich cylindrach. Mi się wydaje ze po prostu jest nie do grzany przez świece, pomimo ze są wymienione na nowe. Co odpowiada za czas albo za moc grzania swieć? Grzeja mi się przez15 sekund i mimo to są problemy tak jakby nie dostawały dostatecznej ilości mocy. Może być coś listwą? Jakiś przekaźnik?
Mi sie wydaje , ze Tobie sie zle wydaje z tymi swiecami
Przy obecnych temperaturach zewnetrznych u mnie grzanie nie wlacza sie juz od tygodnia (ranne odpalanie w garazu).. Mimo tego silnik odpala bez najmniejszych problemow.
Grzaniem steruje EDC. Jesli temp. plynu nie jest nizsza od 9 st.C komp nie wlacza swiec.
Przy obecnych temperaturach zewnetrznych u mnie grzanie nie wlacza sie juz od tygodnia (ranne odpalanie w garazu).. Mimo tego silnik odpala bez najmniejszych problemow.
Grzaniem steruje EDC. Jesli temp. plynu nie jest nizsza od 9 st.C komp nie wlacza swiec.
EDC to jednostka sterujaca silnika (pot. komputer).
EDC dostaje sygnal z czujnika temp. G 62 i decyduje o tym czy wlaczyc grzanie.
Wg mnie nawet jakbys mial walniete cos z grzaniem, to i tak powinien odpalac bez problemu w obecnie wystepujacych temperaturach...
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 09:01 ]
Na drugim rysunku jest przedstawiona faza grzania po rozruchu silnika...
EDC dostaje sygnal z czujnika temp. G 62 i decyduje o tym czy wlaczyc grzanie.
Wg mnie nawet jakbys mial walniete cos z grzaniem, to i tak powinien odpalac bez problemu w obecnie wystepujacych temperaturach...
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 09:01 ]
Na drugim rysunku jest przedstawiona faza grzania po rozruchu silnika...
ok a jak moge sprawdzic czy wogole swiece grzeja? I jak sprawdzic czujnik temp lub listwe?
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 10:34 ]
P.S
A moze ktos zna inna przyczyne problemow z odpalaniem. Moze wtryskiwacze? Tylka ze jak juz przebelkocze to pracuje rowniutenko. Jak wyciagne wtryskiwacze to potem wsadze je tak jak byly czy trzeba bedzie je ustawiac?
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 10:34 ]
P.S
A moze ktos zna inna przyczyne problemow z odpalaniem. Moze wtryskiwacze? Tylka ze jak juz przebelkocze to pracuje rowniutenko. Jak wyciagne wtryskiwacze to potem wsadze je tak jak byly czy trzeba bedzie je ustawiac?
[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]
Po wlaczeniu zaplonu (jesli grzanie sie wlczy) kontrolka swieci sie przez jakis czas i gasnie choc swiece grzeja jeszcze przez chwile. Jesli chwile po zgasnieciu kontrolki grzania nie slychac rozlaczenia przekaznika tzn, ze grzanie sie nie wlaczylo. Ta ki sam efekt bedzie tez po wyjeciu bezpiecznika od swiec....Komas pisze:ok a jak moge sprawdzic czy wogole swiece grzeja?
Jesli slychac rozlaczenie sie przekaznika (przy czym zauwazyc mozna mocniejsze zarzenie sie kontrolek na desce) wtedy znaczy ze grzanie sie wlaczylo.
Tak w ogole to na cieplym silniku (czy zimnym z rana, ale z temp. plynu nie nizsza niz 9 st. C) kontrolka powinna tylko mrugnac na chwile...
Sprawdź czujnik temperatury płynu chłodzącego w pierwszej kolejnosci bo objawy wskazuja na to że jest uwalony - jesli bedzie sprawny to moze byc problem z ECU. Auto na diagnoze z uwzglednieniem kąta wtrysku, obejrzyj rozrząd i koło zebate na wale.
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 3:22 pm ]
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 3:24 pm ]
I jeszcze jedno co mi przyszło do głowy - jesli miałeś tak od początku to bardzo możliwe ze jest problem z kątem wtrysku (poczytaj na forum o scinaniu klina na kole zebatym) i pomysłowy mechanik, lub własciciel wypiał wtyczke z czujnika temp. zeby auto lepiej paliło
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 3:22 pm ]
Wtryskiwacze zostaw w spokoju.Moze wtryskiwacze? Tylka ze jak juz przebelkocze to pracuje rowniutenko. Jak wyciagne wtryskiwacze to potem wsadze je tak jak byly czy trzeba bedzie je ustawiac?
[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 3:24 pm ]
I jeszcze jedno co mi przyszło do głowy - jesli miałeś tak od początku to bardzo możliwe ze jest problem z kątem wtrysku (poczytaj na forum o scinaniu klina na kole zebatym) i pomysłowy mechanik, lub własciciel wypiał wtyczke z czujnika temp. zeby auto lepiej paliło
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB