Golf II 1.6TD niszczy filtry oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziś po przejechaniu ok 200m zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia oleju. Okazało się ze filtr oleju jest zniszczony. (W tamtym tygodniu była podobna sytuacja= wymiana filtra oleju pomogła). Wydaje mi się ze ciśnienie oleju jest za duże.Rozkręciłem chłodnicę oleju (nad filtrem oleju) lecz nic nie jest ani zabrudzone, ani zatkane. Czytałem o obiegu oleju w książce "Sam naprawiam golf" lecz nie są tam opisane takie sytuacje. Czy ktoś może mi pomóc naprawić tę usterkę?
Szukam drugiej połówki... Moze byc 0.7l :-)
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Pompa nie może dać ci wyższego ciśnienia niż zakładane tak sama z siebie bo to jest mechanizm zębatkowy, jeśli olej ucieka ci przez filtr to prawdopodobnie gdzieś za filtrem coś zatkało obieg oleju, wtedy robi się wyższe ciśnienie.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie rozumiem tego jak niszczy filtr oleju?? to co Ci sie z nim dzieje?? opisz to
Normalnie, pęka na łączeniu ( w górnej części filtra)
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
To znaczy że masz za wysokie ciśnienie w układzie, sprawdź czy działa ci zawór nadciśnieniowy, który jest umieszczony na obudowie pompy oleju.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
- tomogolf2
- Forum Master
- Kontakt:
a nie masz za niskiej poduszki z przodu? moze filtr wadzi o podłuznice przy poduszce?
ojciec10, wg mnie, jakbys mial za wysokie cisnienie oleju to silnik by ci zgasl, jesli masz hydroregulacje zaworow to zawory zostaly by podparte. no chyba ze masz regulacje na plytkach (to sorry), czemu nie sprawdzisz cisnienia oleju zegarem?? na podstawie i na glowicy??
wydaje mi sie ze usterka jest taka jaktomogolf2, pisze
podaj jeszcze numer filtra oleju
wydaje mi sie ze usterka jest taka jaktomogolf2, pisze
podaj jeszcze numer filtra oleju
Muszę dopiero dzisiaj sobie kupić manometr do sprawdzenia ciśnienia, najpierw sobie wszystko dokładnie pomierzę a potem będę się brał za ściąganie miski olejowej.
Poczytajcie co tutaj mi poradzili
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 46#8650746" onclick="window.open(this.href);return false;
Poczytajcie co tutaj mi poradzili
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 46#8650746" onclick="window.open(this.href);return false;
Acha, zapomniałem dodać mam hydrauliczną regulację zaworów.
podaj numer filtra oleju jeszcze,
wez zmiez cisnienie na podstawie i na glowicy, jaki olej lejesz do silnika i kiedy wymiane robiles??
wez zmiez cisnienie na podstawie i na glowicy, jaki olej lejesz do silnika i kiedy wymiane robiles??
-
- Użytkownik
no i czemu nie piszesz czy sobie poradziłeś i ewentualnie co to było
było:syrena 105.mercedes123.golf2 1,3.sierra2,3 d.reno111,6reno kango 1,4 pb.vw golf3 1,9 tdi. audi 80 tdi.vw polo 1,9 d peugeot 307 1,6 hdi. kilka innych umkło uwadze a teraz ford fokus mk 2 2,0 tdci 136 ps już 170ps i 400 niutków oraz audi a2 1,4 tdi 105,9ps 232,8nm