mk2 wentylator chłodnicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
mk2 wentylator chłodnicy
Witam Państwa,
mam pytanko do diesel'owców, mianowicie kiedy u Was załącza się wentylator. wymieniłem czujnik i nadal nic. na zegarach wskazówka jest na przedostatniej kresce i nic nie chodzi , po zgaszeniu to samo... znajomy mówi,że tu ciężko doprowadzić do temperatury,żeby się wentylator włączył. dodam,że na krótko go podłączyłem i chodzi . czytałem na forum tematy o wentylatorze,ale nic tam nie jest wyjaśnione...
Pozdrawiam
mam pytanko do diesel'owców, mianowicie kiedy u Was załącza się wentylator. wymieniłem czujnik i nadal nic. na zegarach wskazówka jest na przedostatniej kresce i nic nie chodzi , po zgaszeniu to samo... znajomy mówi,że tu ciężko doprowadzić do temperatury,żeby się wentylator włączył. dodam,że na krótko go podłączyłem i chodzi . czytałem na forum tematy o wentylatorze,ale nic tam nie jest wyjaśnione...
Pozdrawiam
mk2 wentylator chłodnicy
Nie znam instalacji mk2, ale na logikę skoro działa "na krótko" to sprawdziłbym jeszcze ciągłość instalacji (brak przerwy), bezpieczniki, przekaźniki i nawet ten nowy czujnik sprawdziłbym podgrzewając go w wodzie na kuchence.
pzdr
zyggy
zyggy
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
mk2 wentylator chłodnicy
Sprawdz bezpiecznik 30 A z tego co pamiętam , u mnie zał się lekko przed przedostatnią kreską
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- wojtek0231
- Ma gadane
mk2 wentylator chłodnicy
Jeśli wymieniłeś włącznik wentylatora ten w chłodnicy to sprawdź czy dochodzi tam prąd. Ja miałem podobny problem i okazało się że miałem walnięty przewód.miszczu39 pisze: wymieniłem czujnik i nadal nic
Choć życie ciąży a psychika siada... nie poddaję się, to moja zasada!
mk2 wentylator chłodnicy
Wentylator powinien się włączyć mniej więcej w połowie odległości za środkową kreską. Może masz zły czujnik, sprawdzałeś od ilu jest stopni? powinno na nim pisać.
mk2 wentylator chłodnicy
Pytanie jak go podłączyłeś? Pewnie bezpośrednio pod akumulator. Odepnij wtyczkę od termowłącznika w chłodnicy, powinny być tam tam 3 przewody: czerwony, czerwono-biały i czerwono-czarny. W czerwonym powinno być ciągle +12V, dwa pozostałe to biegi wentylatora. Za pomocą jakiegoś drutu lub kabelka zewrzyj z czerwonym raz jeden, a raz drugi przewód od biegów wentylarota - zobaczysz czy obydwa biegi masz sprawne.miszczu39 pisze:dodam,że na krótko go podłączyłem i chodzi
mk2 wentylator chłodnicy
Ten wentylator poprostu się chyba bardzo póżno włącza... miałem ten sam problem, wymieniłem czujnik, sprawdzałem na krótko itp... aż dopiero pewnego bardzo gorącego dnia jak wskazówka była już za przedostatnią kreską to się włączył
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
mk2 wentylator chłodnicy
Ja też miałem ten problem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=355366" onclick="window.open(this.href);return false;
kupiłem sobie czujnik 75/70
i się włącza
dzięki temu wskazówka nie ma prawa przejść za środkową kreskę
Oprócz tego, te czujniki w krućcu przy silniku są mało dokładne, tak że trudno się nimi sugerować
Polecam przeczytać mój temat
Pozdro
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=355366" onclick="window.open(this.href);return false;
kupiłem sobie czujnik 75/70
i się włącza
dzięki temu wskazówka nie ma prawa przejść za środkową kreskę
Oprócz tego, te czujniki w krućcu przy silniku są mało dokładne, tak że trudno się nimi sugerować
Polecam przeczytać mój temat
Pozdro
Somewhere in Nowhere
mk2 wentylator chłodnicy
odpowiadam, na krótko działa. mozliwe,że to czujnik ma bardzo wysoką temperaturę i dlatego się nie otworzył.
dzięki za zainteresowanie
dzięki za zainteresowanie
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
mk2 wentylator chłodnicy
Tak jak pisałem w swoim temacie,
chłodnica jest bardzo duża w td, a termowłącznik jest umieszczony w jej najchłodniejszym miejscu.
jeżeli normalnie temperatura ma być w pionie (wskazówka) to po co ma się tak bardzo nagrzewać żeby zadziałał wentylator??
chłodnica jest bardzo duża w td, a termowłącznik jest umieszczony w jej najchłodniejszym miejscu.
jeżeli normalnie temperatura ma być w pionie (wskazówka) to po co ma się tak bardzo nagrzewać żeby zadziałał wentylator??
Somewhere in Nowhere
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
mk2 wentylator chłodnicy
OFF TOPIC
Chłodnica jest duża ale i tak za mała by schłodzić ten silnik przy wyższych prędkościach mówimy 140-160
Chłodnica jest duża ale i tak za mała by schłodzić ten silnik przy wyższych prędkościach mówimy 140-160
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
mk2 wentylator chłodnicy
Ale to już nie wina chłodnicy tylko głowicy
nie są jednak te silniki stworzone do jazdy stałej z takimi prędkościami
nie są jednak te silniki stworzone do jazdy stałej z takimi prędkościami
Somewhere in Nowhere