1,6 D gaśnie na wolnych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
1,6 D gaśnie na wolnych obrotach
W piątek pojawił się dziwny problem w moim mk1. Silnik nagle zgasł kiedy zszedł na wolne obroty. Po zapaleniu wszystko wróciło do normy. Później znowu to samo i tak co jakiś czas ale nie zawsze. Dziś byłem w pracy w Krakowie i zgasł mi na mieście z 2 razy na swiatłach i poźnie już było normalnie całą droge 30 km do domu. Zastanawiam się czy to może przez paliwo albo przez zatkany filtr paliwa, albo przez ten filtr w baku, ale filtr paliwa wyminiałem pół roku temu. Mój brat przyjął bardziej pesymistyczną opcję bo twierdzi że to pompa wtryskowa nawala. Od regeneracji pompy zrobiłem jakieś 50 tys, wtedy wyminiłem też wtryski. A silnik ma już przejechane koło 500 tys. Macie jakieś pomysły co to może być. ??????
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
Zobacz czy w baku nic nie pływa i nie zatyka "ssawki" w baku. Kiedyś miałem jedynkę i ktoś jak montował ten czujnik z tą ssawką to wkleił ją na silikon a ten wpadł do baku i co jakiś czas zatykał dopływ paliwa (najczęściej jak było mało wahy)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Rano wymieniłem filtr paliwa i wyczyściłem ten filtr w baku, bo podejżewałem że to może być przyczyną. Ale jednak nie, auto nadal gaśnie i zauważyłem że stało się słabsze. Wlałem też inne paliwo zyby wykluczyć taką ewentualnośc. I obawiam się że słowa mechanika były prorocze, pompa do wymiany. Chyba, że macie jakieś inne pomysły jak uratować mojego golfika!!!!!! POMOCY!!!!! A jak nie to może ktoś ma jakiś silnik 1,6 TD na zbyciu???
Rozłącz wąż powrotny paliwa (przy pompie-ten co wraca do baku)
zapal samochód i zobacz czy przepompowuje paliwo.
przy zwiększeniu obrotów powinno lecieć dość szybko,jeżeli nie to zawiesił Ci się zawór pompy paliwa.Jest umieszczony z przodu pompy wtryskowej od strony koła zębatego (z góry).
Jego zadaniem jest utrzymywać ciśnienie wstępne paliwa na poziomie 0,4Bara ,i zapobiegać cofaniu paliwa do filtra.Wykręć go i zobacz czy tłoczek się nie przyciął.
Jeżeli masz manometr do pomiaru ciśnienia w cylindrach (od benyny) z gumowym stożkiem na końcu to wystarczy odkręcić metalowy króciec z pompy (ten do którego jest podłączony wąż powrotu paliwa i dobrze docisnąć manometr do pompy.Powinno pokazać ciśnienie paliwa ok. 0,3-0,4 bara.
zapal samochód i zobacz czy przepompowuje paliwo.
przy zwiększeniu obrotów powinno lecieć dość szybko,jeżeli nie to zawiesił Ci się zawór pompy paliwa.Jest umieszczony z przodu pompy wtryskowej od strony koła zębatego (z góry).
Jego zadaniem jest utrzymywać ciśnienie wstępne paliwa na poziomie 0,4Bara ,i zapobiegać cofaniu paliwa do filtra.Wykręć go i zobacz czy tłoczek się nie przyciął.
Jeżeli masz manometr do pomiaru ciśnienia w cylindrach (od benyny) z gumowym stożkiem na końcu to wystarczy odkręcić metalowy króciec z pompy (ten do którego jest podłączony wąż powrotu paliwa i dobrze docisnąć manometr do pompy.Powinno pokazać ciśnienie paliwa ok. 0,3-0,4 bara.