Golf IV 1.9 TDI 110KM ASV - dziwna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Jestem posiadaczem Golf IV 1.9 TDI 110KM ASV, ciężko palił na mrozie, dlatego wymieniłem świece żarowe, lecz silnik zachowuje się jakoś dziwnie tak klekocze, na pewno do wymiany napinacz, przymierzam się w najbliższych dniach do wymiany rozrządu, oleju i filtrów. Może się ktoś orientuje co to może być, poniżej filmik z rozruchu przy temp -8 stopni
" onclick="window.open(this.href);return false;
Jestem posiadaczem Golf IV 1.9 TDI 110KM ASV, ciężko palił na mrozie, dlatego wymieniłem świece żarowe, lecz silnik zachowuje się jakoś dziwnie tak klekocze, na pewno do wymiany napinacz, przymierzam się w najbliższych dniach do wymiany rozrządu, oleju i filtrów. Może się ktoś orientuje co to może być, poniżej filmik z rozruchu przy temp -8 stopni
" onclick="window.open(this.href);return false;
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt:
koniarek, przeczytaj jaki to działa w jakim tekie zeczy sie umieszcza???
dodam, że wczoraj przez noc uciekło mi z 3cm płyny chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym, odkręciłem pokrywę silnika i widać pod pompą wtryskową płyn jaki to może być objaw??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
kopcenie na bialo i plyn pod pompą moze wskazywac na uszczelke pod glowicą, sprawdz czy nie masz plynu w oleju i dwrotnie
jesli kopci tak jak na filmiku to nie ma sie czym przejmowac to tylko para ktora jest normą przy niskich temperaturach
jesli kopci tak jak na filmiku to nie ma sie czym przejmowac to tylko para ktora jest normą przy niskich temperaturach
Ostatnio zmieniony ndz sty 02, 2011 12:33 przez vwmkII, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie sprawdzałem i w płynie nie ma nic tłustego a oleju nie przybywa tylko na korku od oleju jest taka biała maź
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
biala maz na korku to uszczelka pod glowcią ale moze niech jeszcze ktos sie wypowie, sam mam dwa tdiki na placu i w kazdym na korku jest tylko olej natomiast w golfie td kiedys mialem maz i byla wlasnie walnieta uszczelka i popekana glowica
Ta biała maź pod korkiem to nic jak para z wody i oleju zmieszane
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Re: Golf IV 1.9 TDI 110KM ASV - dziwna praca silnika
To pod korkiem to prawdopodobnie z tego ze czesto silnik niedogrzany. Normalny objaw w zime. Jak wymienisz wszystkie paski jak pisałes wczesniej to wtedy bedziesz szukał co tak dziwnie rzęzi. O ile nadal bedzie. A teraz to przy tenp minusowych zazwyczaj sie nie słucha silnika bo zawsze bedzie miał inna prace niz np przy 10 st na plusie.koniarek pisze:no właśnie sprawdzałem i w płynie nie ma nic tłustego a oleju nie przybywa tylko na korku od oleju jest taka biała maź
Pozdro
ZC
Re: Golf IV 1.9 TDI 110KM ASV - dziwna praca silnika
tak tylko, że teraz płyn chłodniczy gdzieś wypływaZimny Chirurg pisze: To pod korkiem to prawdopodobnie z tego ze czesto silnik niedogrzany. Normalny objaw w zime. Jak wymienisz wszystkie paski jak pisałes wczesniej to wtedy bedziesz szukał co tak dziwnie rzęzi. O ile nadal bedzie. A teraz to przy tenp minusowych zazwyczaj sie nie słucha silnika bo zawsze bedzie miał inna prace niz np przy 10 st na plusie.
Pozdro
ZC
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Pisalem wyzej o uszczelce pod glowicą , moze sprawdz czy ten plyn wyplywa na polaczeniu glowicy z blokiem i bedziesz wiedzial co i jak , wg mnie ta maź nie jest normalna bo mam 2 tdiki na placu i 2 fiaty 1,9 td ktore wcale nie robią duzych dystansow i zaden nie ma mazi na korku. Kiedys mialem identyczne objawy jak ty tylko, ze w golfie 1.6TD czyli dymienie i plyn za pompą u mnie na polaczeniu glowicy z blokiem bylo widac jak wyplywa no i maz na korku. Po wymianie uszczelki maz zniknela a za pompą bylo juz sucho.
golf poszedł do mechanika napisze jak będę coś wiedział
edit:
wracam od mechanika, napinacz paska zewnętrznego rozklekotany jak nie wiem chodzi w jedną i w druga stronę(zamówiony nowy), co do cieknącego płynu to wyciekł szedł od pompy wody;/ dobrze że pompa nie strzeliła bo by było nieciekawie, okazało się również że rozrząd był źle ustawiony tzn pół ząbka do przodu z tego co mi tłumaczył mechanik to za wczesny zapłon przez to być może przez to szarpało tak silnikiem podczas rozruchu, zakupiłem również czujnik temperatury płynu chłodzącego gdyż vag pokazywał przy nim błąd, mechanior dzisiaj miał pokombinować jeszcze i jutro mam mu części dowieźć
edit:
wracam od mechanika, napinacz paska zewnętrznego rozklekotany jak nie wiem chodzi w jedną i w druga stronę(zamówiony nowy), co do cieknącego płynu to wyciekł szedł od pompy wody;/ dobrze że pompa nie strzeliła bo by było nieciekawie, okazało się również że rozrząd był źle ustawiony tzn pół ząbka do przodu z tego co mi tłumaczył mechanik to za wczesny zapłon przez to być może przez to szarpało tak silnikiem podczas rozruchu, zakupiłem również czujnik temperatury płynu chłodzącego gdyż vag pokazywał przy nim błąd, mechanior dzisiaj miał pokombinować jeszcze i jutro mam mu części dowieźć