Ciało obce w misce olejowej!!!

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » wt lut 01, 2011 18:12

Witam,
Jestem zaniepokojony ze do misko olejowej w moim aucie dostał sie kawałek plastiku. Owy plastik to kawałek pomaranczowego lejka w którym znajduje sie bagnet. A zaczelo to sie od tego ze przy sprawdzaniu stanu oleju peknał mi lejek, wiec musialem go wymienic, niestety w srodku rurki miarki leju ( metalowa ktora wychodzi z bloku) został kawalek plastkiu, przy probie wyjecia go rozpolowil sie na dwie czesci,jedna mam a druga poleciala do srodka. czy istnieje duże zagrozenie ze ten niepozrony kwalek plastiku moze narobic bałaganu??? Jest filtr oleju ale skad mam wiedziec ze ten plastik akurat na nim sie zatrzyma :( Najbardziej boje sie sytuacji w ktorej plastik wedruje rurka olejowa do turbo i wpada do srodka!! albo uniemozliwa doplyw oleju!! prosze o sugestie..

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » wt lut 01, 2011 18:29

Mic, hahaa :panna: :rotfl: wybacz nie moglem sie oprzec, silnik to nie ludzki organizm

plastki zatrzyma sie w misce olejowej bo juz sam smok pompy oleju go dalej nie pusci bo ma sitko na ssaku :P

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » wt lut 01, 2011 18:54

Ten wybuch smiechu z jednej storny mnie irytuje z drugiej zas cieszy ze wiesz co piszesz :) ja nie mam pojecia jak wyglada wedrowka oleju w tym silniku, Czy mam rozumiec ze z miski olejowej pompa zasysa olej ktory nastepnie udaje sie do filtra oleju? duze to sito jest? mam nadzieje ze nie przepusza malych kawalkow :). a moje zmartwienie jest tym wieksze ze mam nowa turbine za 2,5 kola wiec nie daj Boze! zeby cos tam do niej trafilo.. a niestety rzeczy martwe czesta sprawiaja problemy.. :(

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » wt lut 01, 2011 19:59

Mic, zanim olej trafi do pompy i filtra oleju jest przez pompe zasysany poprzes smoka (rurke) zakonczonego sitem stalowym ktory wylapuje wszystkie duze ciala obce poza tym nawet gdyby pompa zassala ten kawalek plastiku to by go zmielila :)

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » wt lut 01, 2011 20:09

ok, dzieki :)

arwam

Post autor: arwam » wt lut 01, 2011 22:54

nie mniej jednak można przy okazji wymiany oleju zrzucić miskę i go z tamtąd usunąć.
będziesz miał spokojne sumienie w razie gdyby sięcoś stało chociaż szczeże mówią ja bym takigo stanu rzeczy nie zdzierżył i bym go natychmiast wyjął.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”