Auto straciło moc
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Auto straciło moc
Witam. Dzisiaj w moim Mk4 1.9 TDI zauważyłem dziwny objaw. Otóż auto straciło moc. Nie słychać żeby turbina się załączała. Zauważyłem także twardy pedał hamulca i słabe hamulce nigdy tak się nie działo. Z boku widać że blok silnika w okolicy pompy vacum jest mokry od oleju. Czy mogła paść turbina
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Auto straciło moc
Raczej coś z pompą vacum - nie masz podciśnienia a co za tym idzie brak hamulców oraz sterowania turbosprężarką
Auto straciło moc
Cieknie z pompy na kolektor wydechowy bo jeszcze raz sprawdzałem. Wystarczy tylko wymienić uszczelkę?
Auto straciło moc
Oto fotki na których widać owy wyciek tylko nie wiem z czego ten wyciek. Więcej jest od strony kolektora wydechowego.
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Auto straciło moc
Na początek by się przydało wymienić tę uszczelkę /o-ring o ile cieknie z łączenia pompy z głowicą - jej numer 038 145 345 - w ASO ok 10 plnówsebagubin pisze:Cieknie z pompy na kolektor wydechowy bo jeszcze raz sprawdzałem. Wystarczy tylko wymienić uszczelkę?
Nie masz luzu na króćcu wychodzącym z pompy wacum,na którym masz wąż idący do serwa hamulców?
P.S Topią się tobie wtyczki świec podgrzewających płyn chłodzący- chyba coś nie bardzo łączy i się grzeje
Auto straciło moc
Wytarłem dzisiaj to miejsce co widać wyciek na zdjeciu. Zobaczymy czy cos wyjdzie. Jutro kupie w ASO tą uszczelkę bokoszt nie duży na początek. Nie wiem o ktorym króćcu mówisz? Widać go na ktoryms ze zdjec.
PS.Te wtyczki tez mi wpadly w oko. Jaka moze byc przyczyna ze sie topią?
PS.Te wtyczki tez mi wpadly w oko. Jaka moze byc przyczyna ze sie topią?
- Łuki_79
- Forum Master
Auto straciło moc
Na drugim zdjęciu,z prawej strony pompy wacum widać kawałek gumowego węża - sprawdz czy nie masz luznego tego króćca - również częsta usterka przy spadku podciśnieniasebagubin pisze:Nie wiem o ktorym króćcu mówisz? Widać go na ktoryms ze zdjec.
Wyczyść wtyczki i końcówki świec aby poprawić połączenie elektrycznesebagubin pisze:PS.Te wtyczki tez mi wpadly w oko. Jaka moze byc przyczyna ze sie topią?
Auto straciło moc
Dzisiaj zauważyłem że od zaworu N18 idzie wężyk do zaworu N239 który był odłączony (przetarty). To może była przyczyna słabnięcia auta? Także z zaworu N18 wisiał gruby wąż który wtyknąłem w filtr powietrza bo było tam wejście i nie wiem czy dobrze zrobiłem?