MK4 klekotanie podczas jazdy

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » pn maja 02, 2011 21:45

od kilku dni mam mk4 z silnikiem sdi agp, wymieniłem rozrząd, olej, ustawiłem kont wtrysku itp..
denerwuje mnie klekotanie silnika podczas jazdy tzn. silnik podczas jazdy wydaje dźwięk podobny do stuku zbyt luźnych zaworów, słychać to tylko podczas dodawania gazu
przy np: hamowaniu silnikiem jest OK dźwięk znika na postoju również go nie słychać
Silnik ma najechane 270000 km więc nie jest nowy nie ma przedmuchów pali na dotyk podejrzewam szklanki zaworów czy ktoś z kolegów miał podobny problem ??
czy przejmować się tym czy po prostu olać i jeździć dalej ....?

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
karol8114
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: karol8114 » pn maja 02, 2011 22:19

Neoarti pisze:przy np: hamowaniu silnikiem jest OK
W innym poście też poruszyłeś ten sam temat, otóż nie wskazuje to na zużyte popychacze, do sprawdzenia dynamiczny kąt wtrysku oraz same wtryskiwacze. Osobiście miałem przypadek że to właśnie wtryskiwacz wydawał metaliczny dźwięk, po kilkuset kilometrów ponownie ucichło.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » pn maja 02, 2011 22:34

logów dynamicznych nie mam z kim zrobić a sam jeszcze chcę trochę pożyć:) też stawiałem na szklanki lub jakiś wtryskiwacz bo dźwięk wydawany jest tak jak by własnie na jednym cylindrze
nie chce mi sie grzebać wymieniłem rozrząd więc myślę że to klekotanie to nic groźnego ale wolę sie upewnić bo jak mam rozwalić silnik to poświęcę te 2h i rozkręcę wszystko ponownie
lecz z drugiej strony jeśli nie będzie palił oleju bo tego jeszcze niem wiem to skórka nie jest warta wyprawki skora auto lata po mieście na odcinkach ok 10km szkoda kasy i roboty

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » wt maja 03, 2011 16:04

Dodać do paliwa STP do czyszczenia wtrysków diesla i trochę je tak przeczyścić- powinno pomóc.Mniałem to samo.

pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » wt maja 03, 2011 17:28

hmm... spróbuję może coś da

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » śr maja 04, 2011 20:06

100% gwarancji na to nie dam ale w moim przypadku pomogło, aby wykluczyć wtryski to na odpalonym silniku delikatnie popuścić nakrętkę wtrysku po kolei na każdym garze .Różnica w pracy po odkręceniu jest natychmiastowa - można to zrobić na ciut podniesionych obrotach by efekt był konkretny.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » śr maja 04, 2011 20:30

ale u mnie na wolnych obrotach jest cisza klekocze podczas jazdy więc to nie będą wtryski

mario901
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario901 » śr maja 04, 2011 22:00

Może zawór początku wtrysku n108 w pompie padł. Wtedy silnik będzie pracował twardo, ale też będzie wyczuwalny lekki spadek mocy. Jak masz możliwość podłącz komputer wtedy będzie łatwiej.

mario901
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario901 » śr maja 04, 2011 22:00

Może zawór początku wtrysku n108 w pompie padł. Wtedy silnik będzie pracował twardo, ale też będzie wyczuwalny lekki spadek mocy. Jak masz możliwość podłącz komputer wtedy będzie łatwiej.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » śr maja 04, 2011 22:36

auto nie łapie żadnych błędów w vagu silnik na luzie chodzi w miarę miękko tylko podczas jazdy wydaje taki lekko metaliczny stuk

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » sob maja 07, 2011 21:53

nie ma absolutnie żadnych błędów pal na dotyk jak tylko kluczyk zobaczy zrobiłem 700km od wymiany oleju i ani grama nie ubyło czyli silnik wydaje się zdrowy
zastanawiam sie czy to aby któryś wtrysk nie klekocze ?? bo słychac tylko podczas jazdy a szklanki klepały by cały czas

wielblad2
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wielblad2 » ndz maja 08, 2011 09:58

Przeczyść go STP do wtrysków diesla jak pisałem wyżej.Następnie zrób badania vagiem wtrysków zwłaszcza sterującego.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » ndz maja 08, 2011 22:19

jak sprawdzić wtryski vagiem ?? za wyjątkiem wskazań w grupie 13 ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”