luz na kole pośrednim 1,6 td jr
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam taki problem, od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć dziwne odgłosy od silnika, uderzenia metaliczne, nie są to ciągłe rytmiczne stuki tylko stuknie raz na jakiś czas i to w czasie zwiększania obrotów, słychać to z okolic rozrządu.
Więc ściągnąłem obudowę rozrządu żeby zobaczyć, na żadnym z kół rozrządu nie ma luzu napinacz rusza się troszkę nawet nie 1mm może 0,5 mm
ale za to koło pośrednie które jest tak jakby z przodu silnika zaraz nad dolnym kołem rozrządu ma straszny luz jakieś dobre 5 mm się buja?? od czego jest to koło czy jest w nim łożysko i to ono się sypnęło? czy od tego mogą dochodzić te stuki?
Więc ściągnąłem obudowę rozrządu żeby zobaczyć, na żadnym z kół rozrządu nie ma luzu napinacz rusza się troszkę nawet nie 1mm może 0,5 mm
ale za to koło pośrednie które jest tak jakby z przodu silnika zaraz nad dolnym kołem rozrządu ma straszny luz jakieś dobre 5 mm się buja?? od czego jest to koło czy jest w nim łożysko i to ono się sypnęło? czy od tego mogą dochodzić te stuki?
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wałek pośredni napędza pompę oleju i pompę podciśnienia. Jest łożyskowany panewką i to ona pewnie jest do wymiany.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Piotr_, tutaj poczytaj.Panewka jest taka sama
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153397" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153397" onclick="window.open(this.href);return false;
Michał_1977, chyba to będzie ta panewka, bo mimo max stanu oleju trochę dłużej świeci się kontrolka ciśnienia oleju, a tam pewnie traci to ciśnienie, jutro będę z tym walczył, przy okazji wymienię pasek bo go trochę ścięło od tego latającego kółka
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tak,bo tam jest pokaźnych rozmiarów kanał olejowy i jeśli na owej panewce jest zbyt duży luz-ciśnienie oleju spadaPiotr_ pisze: a tam pewnie traci to ciśnienie
Dokładnie ten sam problem przerabiałemPiotr_ pisze:przy okazji wymienię pasek bo go trochę ścięło od tego latającego kółka
naprawione. nowy pasek napinacz panewka i uszczelniacz:) panewka była tak zjechana że pękła przy wyciaganiu, tak cieńka była:) oczywiście kąt wtrysku ustawiony też:)
no i kurcze nie sprawdziłem dobrze wałka, wałek miał trochę wybity klin, na szczęście zauważyłem luz na kole następnego dnia i pasek nie zdarzył się ściąć:) wałek i kółko też wymienione, 3 godziny szukania ale znalazły się przez jakiś warsztat:)