Początek wtrysku

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Początek wtrysku

Post autor: Razal » wt cze 20, 2006 20:29

Jaka powinna być wartość teoretycznego początku wtrysku dla silnika 1,9TDI 1Z 90KM ?? W stopniach obrotu wału to się podaje o ile się nie myle....

Komputeraowa diagnostyka wykazała że mam 2,6 na wolnych obrotach na postoju

a ma być ponoć od 3,2 do 6,5 - czy może ktoś potwierdzić ??

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » wt cze 20, 2006 20:35

W pierwszym bloku VAGCom (nr 0) wartosci sa nieprzeliczone na jednostki - powinno byc 50-55.

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re

Post autor: Razal » wt cze 20, 2006 21:06

Miałem diagnostyke nie na VAGCom tylko na BOSCH'u

i widziałem na własne oczy jak było 2,6 - da się to jakoś przeliczyć ?? na 50-55

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: BruceLee30 » czw cze 22, 2006 07:02

teoretyczny poczatek wtrysku (w stopniach obr.walu korbowego) Specyfied Start 2 to -3 zczytane z VAG coma
a to co podal kolega wyzej to jest kat wtrysku (sprawdzasz na zablokowanych nastawach w grupie 0 i powinien wynosici tyle ile podal (najlepiej)

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re

Post autor: Razal » czw cze 22, 2006 07:32

BruceLee30 pisze:teoretyczny poczatek wtrysku (w stopniach obr.walu korbowego) Specyfied Start 2 to -3 zczytane z VAG coma
a to co podal kolega wyzej to jest kat wtrysku (sprawdzasz na zablokowanych nastawach w grupie 0 i powinien wynosici tyle ile podal (najlepiej)

BruceLee - czyli jak mam 2,6 to tak może pozostać ?? chodzi mi o tą pierwszą sprawę...

Dodatkowo byłem wczoraj na jeszcze jednej diagnostyce tym razem Mechanik użył programu VWTool (tyle widziałem) - zrobił diagnostyke statycznie i dynamicznie - w jedym i w drugim przypadku nie wykazało kąpletnie żadnych błędów, a na dynamicznym kręcił go do ponad 4 tys. :panna: Podsumowując - powiedział, że wszystkie nastawy sa wzorcowe i nie ma się do czego doczepić... Mam już wtryskiwacz sterujący od 1Z, jednak wczoraj oczyściłem tą wtyczkę tego kabla na wtrysku i jeszcze mi się od wczoraj nie zdarzyło żadne szarpnięcie, a zrobiłem ok. 200km. Jak się coś pojawi ponownie to wkładam nowy sterujący i obadam dalej ;)

Pozdrooooooooooo

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » czw cze 22, 2006 08:53

a to 2.6 to nie jest przypadkiem dawka paliwa??
podaje sie to w mg/R

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » czw cze 22, 2006 09:17

Adamm pisze:a to 2.6 to nie jest przypadkiem dawka paliwa??
podaje sie to w mg/R
nie nie ..

Na bank coś z początkiem ... - wiem że może być zbyt wczesne i zbyt późne - ponoć jak zbyt późne to pół biedy ;) ....

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » czw cze 22, 2006 10:19

no tak ale wartosc ktora podalesc wyglada mi na dawke paliwa :)

gizin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gizin » czw cze 22, 2006 14:28

Razal pisze:Mam już wtryskiwacz sterujący od 1Z, jednak wczoraj oczyściłem tą wtyczkę tego kabla na wtrysku i jeszcze mi się od wczoraj nie zdarzyło żadne szarpnięcie, a zrobiłem ok. 200km. Jak się coś pojawi ponownie to wkładam nowy sterujący i obadam dalej ;)
Witam, Razal mozesz opisać to szarpanie jakie miałeś ? I którą kostkę (wtyczkę) dokładnie wyczyściłeś. Może ja mam to samo, a szukam juz od jakiegoś czasu przyczyn szarpania.
pozdrawiam
gizin

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Adamm » czw cze 22, 2006 15:54

gizin pisze:
Razal pisze:Mam już wtryskiwacz sterujący od 1Z, jednak wczoraj oczyściłem tą wtyczkę tego kabla na wtrysku i jeszcze mi się od wczoraj nie zdarzyło żadne szarpnięcie, a zrobiłem ok. 200km. Jak się coś pojawi ponownie to wkładam nowy sterujący i obadam dalej ;)
Witam, Razal mozesz opisać to szarpanie jakie miałeś ? I którą kostkę (wtyczkę) dokładnie wyczyściłeś. Może ja mam to samo, a szukam juz od jakiegoś czasu przyczyn szarpania.
pozdrawiam
gizin
rownie dobrze moze to byc nastawnik pompy wtryskowej

Gizin odezwij sie do mnie na GG to pogadamy co i jak. (jestem niewidoczny)

BruceLee30
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Re

Post autor: BruceLee30 » czw cze 22, 2006 18:17

BruceLee - czyli jak mam 2,6 to tak może pozostać ?? chodzi mi o tą pierwszą sprawę...

Dodatkowo byłem wczoraj na jeszcze jednej diagnostyce tym razem Mechanik użył programu VWTool (tyle widziałem) - zrobił diagnostyke statycznie i dynamicznie - w jedym i w drugim przypadku nie wykazało kąpletnie żadnych błędów, a na dynamicznym kręcił go do ponad 4 tys. :panna: Podsumowując - powiedział, że wszystkie nastawy sa wzorcowe i nie ma się do czego doczepić... Mam już wtryskiwacz sterujący od 1Z, jednak wczoraj oczyściłem tą wtyczkę tego kabla na wtrysku i jeszcze mi się od wczoraj nie zdarzyło żadne szarpnięcie, a zrobiłem ok. 200km. Jak się coś pojawi ponownie to wkładam nowy sterujący i obadam dalej ;)
nie jesttem az taki exspertem aby ci napisac ze jest ok czy nie jest ale skoro mechani zrobil ci test i powiedzial ze jest wzorowo to chyba trzeba przy tym pozostac,
co do wtrysku pisalem ci abyc najpierw sparwdzil to polaczenie bo okaze sie ze wystarczylo wykonac czyszczenie i bylo by po sprawie a tak to masz wtrysk sterujacy na ktory wydales kase
trzeba zaczynacz od rzeczy najbardziej blachych
pozniej kupowac i podmieniac ;)
[/quote]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”