Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, posiadam VW BORA 1,9 TDI (AJM) 115km 2000r
Od wczoraj mam problem z odpaleniem silnika - nie da się , zauważyłem że nie zaświeca mi się przed zapłonem kontrolka od podgrzewania świec, wcześniej się zaświecała na jakieś 2-3 sekundy, wyczytałem gdzieś że to wina przekaźnika 109
Mam teraz kilka pytań:
Tutaj jest zdjęcie mojej deski z przekaźnikami
http://imageshack.us/photo/my-images/33 ... e0867.jpg/
a tutaj pokazuje zdjęcie bodajże z VW GOLF 4 TDI
http://imageshack.us/f/17/pict9157.jpg/
Wnioskuję ,że przekaźnik 109 jest u mnie nad 192 (tym dużym) bo nie jest opisany, również ten z lewej strony nie jest opisany ale porównując dwa zdjęcia wnioskuję, że jest to 103
Wyczytałem również żeby przeczyścić papierem ściernym styki oraz poprawić luty na płytce wewnątrz przekaźnika , że mogą być zimne i nie przewodzą prądu - zrobiłem obydwie te operacje
ale nie ma żadnej poprawy
Czy ktoś z Was potrafi mi pomóc ?? myślicie ,że to wina tego 109 ?? może kupić nowy ?? dodam ,że na razie chcę popytać ludzi siedzących w temacie a jak to nic nie da to wtedy dopiero VAG
Bardzo proszę o pomoc.
Od wczoraj mam problem z odpaleniem silnika - nie da się , zauważyłem że nie zaświeca mi się przed zapłonem kontrolka od podgrzewania świec, wcześniej się zaświecała na jakieś 2-3 sekundy, wyczytałem gdzieś że to wina przekaźnika 109
Mam teraz kilka pytań:
Tutaj jest zdjęcie mojej deski z przekaźnikami
http://imageshack.us/photo/my-images/33 ... e0867.jpg/
a tutaj pokazuje zdjęcie bodajże z VW GOLF 4 TDI
http://imageshack.us/f/17/pict9157.jpg/
Wnioskuję ,że przekaźnik 109 jest u mnie nad 192 (tym dużym) bo nie jest opisany, również ten z lewej strony nie jest opisany ale porównując dwa zdjęcia wnioskuję, że jest to 103
Wyczytałem również żeby przeczyścić papierem ściernym styki oraz poprawić luty na płytce wewnątrz przekaźnika , że mogą być zimne i nie przewodzą prądu - zrobiłem obydwie te operacje
ale nie ma żadnej poprawy
Czy ktoś z Was potrafi mi pomóc ?? myślicie ,że to wina tego 109 ?? może kupić nowy ?? dodam ,że na razie chcę popytać ludzi siedzących w temacie a jak to nic nie da to wtedy dopiero VAG
Bardzo proszę o pomoc.
-
- ->|<-
To będzie miejsce na 109. Sprawdź czy ma nr 1J0 906 381 A, lub jeśli ma inny to poszukaj w necie czy jest zamiennikiem tego.jabar24 pisze:109 jest u mnie nad 192
Mógł się całkiem posypać i tak jak u mnie - w środku jak nowy a szwankował.jabar24 pisze:zrobiłem obydwie te operacje ale nie ma żadnej poprawy
Prawdopodobnie 109 - u mnie też brak kontrolki, nie odpalał a po zmianie 109 wszystko gites. Nie kupuj nowego, poszukaj na szrocie używanego w dobrej cenie (ja za 10zł kupiłem ORI) lub podmień z kogoś działającym i potwierdzisz/wykluczysz usterkę 109.jabar24 pisze: wina tego 109 ?? może kupić nowy ??
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
Witam, przyniosłem od sąsiada "109" założyłem i nie ma poprawy tylko że na 100% nie wiem czy przyniosłem sprawny przekaźnik, bo kumpel miał w garażu, da się go jakoś sprawdzić ??
-
- ->|<-
Na pewno się da ale ja nie wiem jak. Znajdź pewny i podmień.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
Witam, dziś podmieniłem przekaźnik 109 z AUDI A3 TDI , niestety bez zmian tak samo sprawdziłem moją 109 w AUDI i działa, więc to na 100% nie przekaźnik, macie jeszcze jakieś pomysły ?? jakiś znajomy mi mówił że obstawia że to czujnik temperatury padł , jak myślicie??
pozdrawiam
pozdrawiam
dostań się do ECU, sprawdź jego wtyczkę ... przy okazji zobaczysz czy nie pływa (dosłownie)
za skrzynką przekaźników sprawdź wtyczkę
za skrzynką przekaźników sprawdź wtyczkę
Re: Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Dzięki za poradę, ale jak możesz to napisz mi gdzie zlokalizuję ECU , jak się doczytałem jest to: Engine control unit - jednostka sterująca silnika. tylko gdzie to będzie ??
na podszybiu, otwórz maskę, zdejmij je i ujrzysz tam ECU
" zdejmij je " - czyli te plastiki zaraz przy szybie ?? ok, idę sprawdzić
tak, jak wychodzą wycieraczkijabar24 pisze:" zdejmij je " - czyli te plastiki zaraz przy szybie ?? ok, idę sprawdzić
-
- ->|<-
jabar24 Tylko uważaj bo łatwo połamać podszybie:
"- Zaczynamy od odkręcenia za pomocą torxa osłony filtra kabinowego (4 śrubki), po podniesieniu maski po lewej stronie,
- następnie ściągamy uszczelkę na grodzi,
- osłona jest wpięta w rynienkę pod szybą. W pierwszej kolejności należy lekko poważyć róg od strony pasażera następnie lekko podważając odpiąć osłonę z rynienki aż dojdziemy do drugiego rogu, podważając wyciągamy,
- osłonę przesuwamy po szybie do góry."*
* - zapożyczone z tego forum.
"- Zaczynamy od odkręcenia za pomocą torxa osłony filtra kabinowego (4 śrubki), po podniesieniu maski po lewej stronie,
- następnie ściągamy uszczelkę na grodzi,
- osłona jest wpięta w rynienkę pod szybą. W pierwszej kolejności należy lekko poważyć róg od strony pasażera następnie lekko podważając odpiąć osłonę z rynienki aż dojdziemy do drugiego rogu, podważając wyciągamy,
- osłonę przesuwamy po szybie do góry."*
* - zapożyczone z tego forum.
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
Dzięki za instrukcje , poradziłem sobie z podszybiem
Ale niestety znowu zero poprawy, powyciągałem i spowrotem włożyłem wszystkie wtyczki w ECU, oraz za skrzynką z przekaźnikami posprawdzałem
Panowie , a jak myślicie, możliwe żeby to ten czujnik temperatury dawał popalić ?? czy raczej to nie bardzo możliwe przy takich objawach ?
Dziś mam mieć ok 21.00 gościa z komputerem, tylko gdzieś słyszałem że jeżeli nie ma łączności z ECU to komputer się i tak nie połączy
Ale niestety znowu zero poprawy, powyciągałem i spowrotem włożyłem wszystkie wtyczki w ECU, oraz za skrzynką z przekaźnikami posprawdzałem
Panowie , a jak myślicie, możliwe żeby to ten czujnik temperatury dawał popalić ?? czy raczej to nie bardzo możliwe przy takich objawach ?
Dziś mam mieć ok 21.00 gościa z komputerem, tylko gdzieś słyszałem że jeżeli nie ma łączności z ECU to komputer się i tak nie połączy
Re: Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Czujnik temp. nijak się niema do twojego problemu. Minimum osprzętu aby odpalić PaDaczkę to sprawne ECU oraz G28 i ma palić, tyle, że rozruch będzie trudny.jabar24 pisze:Panowie , a jak myślicie, możliwe żeby to ten czujnik temperatury dawał popalić ?? czy raczej to nie bardzo możliwe przy takich objawach ?
Jeżeli komputer niema zasilania to raczej się nie połączysz, ale błędy powinny być zarejestrowane w zegarach i ewentualnie w ABS.jabar24 pisze:słyszałem że jeżeli nie ma łączności z ECU to komputer się i tak nie połączy
nie ma zasilania ECU ... mozesz sprawdzić czy po włączeniu zapłonu pojawia się + na pinach 1 i 2 wtyczki ECU, przewody czerwono/fioletowe
no i jedna podstawowa rzecz bezpiecznik, spalony powinien być bezpiecznik 30A, lub 50A (różne dane mam) na akumulatorze - jeśli tego jeszcze nie sprawdzałeś to zrób to
no i jedna podstawowa rzecz bezpiecznik, spalony powinien być bezpiecznik 30A, lub 50A (różne dane mam) na akumulatorze - jeśli tego jeszcze nie sprawdzałeś to zrób to