Świst w trakcie przyspieszania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, aktualnie moja mama ma pewien problem z autem, postanowiłem się zwrócić do was zanim pojedzie do mechanika bo nie chce żeby ją naciągneli na nie wiadomo co.
Trochę danych:
Golf iV
1.9 TDI
rok. 2000
Sprawa wygląda tak:
Gdy auto stoi na luzie i się doda gazu wszystko jest ok i brzmi jak powinno, auto było podłączone pod komputer i on też nic nie wykazał.
Ale w trakcie jazdy a dokładnie podczas przyspieszania po ok 1-2 sekundach zaczyna świszczeć/szumieć jak by ktoś włączył odkurzacz, dzieje się tak na każdym biegu i bez różnicy czy się przyspiesza od 1000 obr. czy od 2500 hałas jest na tyle donośny że zagłusza prace silnika . Gdy się jedzie ze stałą prędkością nic nie słychać.
Wszyscy mówią że to turbina, ale czy nie powinno wtedy tego wykazać przy diagnostyce?
Z góry dziękuję za pomoc
Marcin
Trochę danych:
Golf iV
1.9 TDI
rok. 2000
Sprawa wygląda tak:
Gdy auto stoi na luzie i się doda gazu wszystko jest ok i brzmi jak powinno, auto było podłączone pod komputer i on też nic nie wykazał.
Ale w trakcie jazdy a dokładnie podczas przyspieszania po ok 1-2 sekundach zaczyna świszczeć/szumieć jak by ktoś włączył odkurzacz, dzieje się tak na każdym biegu i bez różnicy czy się przyspiesza od 1000 obr. czy od 2500 hałas jest na tyle donośny że zagłusza prace silnika . Gdy się jedzie ze stałą prędkością nic nie słychać.
Wszyscy mówią że to turbina, ale czy nie powinno wtedy tego wykazać przy diagnostyce?
Z góry dziękuję za pomoc
Marcin
przejrzyj gumowe węże pod maską te od intercoolera i ogólnie węże od powietrza sprawdź czy nie są popękane i nie mają innych uszkodzeń
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dokładnie tak, musisz mieć nieszczelność
Mój GTI TDI Jubi || FollowYourDreams@facebook || OEM+
-
- Niesolidny sprzedawca
Pewnie nie szczelnosc w dolocie ,sprawdz orurowanie z ic do silnika i turbo do ic.
nie napisałeś w temacie symbolu silnika jaki siedzi w aucie ale z twojego opisu wynika że problem
ewidentnie związany z turbiną. Na biegu jałowym turbina nie daje max ładowania dlatego nie słychać świstu.
Tak jak pisali koledzy powyżej, do sprawdzenia cały układ doładowania. Sprawdz wszystkie łączenia węży
bo może któryś z węży się zsunął na łączeniu albo puściła któraś szybkozłączka lub też została uszkodzona któraś
z gumowych rur.
ewidentnie związany z turbiną. Na biegu jałowym turbina nie daje max ładowania dlatego nie słychać świstu.
Tak jak pisali koledzy powyżej, do sprawdzenia cały układ doładowania. Sprawdz wszystkie łączenia węży
bo może któryś z węży się zsunął na łączeniu albo puściła któraś szybkozłączka lub też została uszkodzona któraś
z gumowych rur.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi, postaram się to sprawdzić i na pewno podzielę się tym co znajdę
- koVWal
- Golf Uzależnia
- Kontakt:
Możesz mieć też przepalony tłumik drgań i dlatego słychać tak turbo. Jeśli nieszczelność gdzieś od IC do turbo na jakiś rurach to golf by wpadał w tryb "notlauf". Ale chyba tego nie zauważyłeś?
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
niekoniecznie, mój miał nieszczelność i nie łapał notlaufa
- koVWal
- Golf Uzależnia
- Kontakt:
Re: Świst w trakcie przyspieszania
jak jeździsz na glebie nie ciągniesz na biegach i nie przekraczasz 120km/h to nie będzie łapałkamilsdz pisze:niekoniecznie, mój miał nieszczelność i nie łapał notlaufa
nie no spoko ja tylko sugeruje i nie mówię, że musi łapać notlaufa
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
do 160 ciągu na maksymalnym obciążeniu mi nie złapał
a moje kolanko od ic wygladalo tak:
Ale prawdą jest że ciągnął gorzej
a moje kolanko od ic wygladalo tak:
Ale prawdą jest że ciągnął gorzej