To chyba oczywiste Mi po 15 tyś bez dolewek z średniego stanu czyli po środku zeszło przy wymianie na minimum dopuszczalne na skali, a przebieg 270 tyś. Olej 5w40, a gdzie tu teraz suchy bagnet.checin pisze:po 12 tys. km nie brałby tyle oleju przy tym przebiegu?
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Patrz w lusterka! Nieoznakowane radiowozy są wszędzie
Jaki olej?
Jak suchy bagnet znaczy że w tym silniku zostało niecałe 1,5L oleju. Zakładając że 4L wlane zostało 12 tyś km temu - wychlał 2,5 litra oleju na ten dystans. Sporo, za dużo...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Jaki olej?
Rekord jaki widziałem to silnik 1.6 benzyna w A3. Spuszczone z silnika ok 0,4L + to co w filtrze oleju...
I jeszcze kontrolka nie sygnalizowała.
I jeszcze kontrolka nie sygnalizowała.
Jaki olej?
Niektórzy się pytają o przejście z oleju półsyntetycznego 10w40 na olej syntetyczny 5w40, ja również stanąłem przed takim dylematem.
Kupując auto za poradą znajomych zalałem olej 10w40, argumentowali to tym że nie wiadomo ile auto ma tak naprawdę przejechane i nie wiadomo jaki olej jest zalany (pod maską była tylko kartka shell z przebiegiem). Więc zalałem 10w40 i zrobiłem na nim trochę ponad 30tys km czyli 3 wymiany (jeżdżę głównie w mieście więc olej zmieniałem co 10tyś).
Doszedłem do wniosku ze skoro auto bierze mi około 0,5-0,7l oleju to zmienię go na 5w40, idzie zima itp, zobaczę jak się będzie sprawował.
Po wymianie oleju są same plusy, silnik zaczął trochę ciszej pracować, poranny rozruch jest lżejszy. Co do spalania oleju to za dużo nie mogę powiedzieć, zrobiłem narazie 1tyś km od 16 listopada i stan trzyma, za jakieś 6 miesięcy kolejna wymiana i na pewno zaleje olej 5w40.
Oba oleje jakie używałem to mobil 1, a auto to mkIV ALH 217tys.
Kupując auto za poradą znajomych zalałem olej 10w40, argumentowali to tym że nie wiadomo ile auto ma tak naprawdę przejechane i nie wiadomo jaki olej jest zalany (pod maską była tylko kartka shell z przebiegiem). Więc zalałem 10w40 i zrobiłem na nim trochę ponad 30tys km czyli 3 wymiany (jeżdżę głównie w mieście więc olej zmieniałem co 10tyś).
Doszedłem do wniosku ze skoro auto bierze mi około 0,5-0,7l oleju to zmienię go na 5w40, idzie zima itp, zobaczę jak się będzie sprawował.
Po wymianie oleju są same plusy, silnik zaczął trochę ciszej pracować, poranny rozruch jest lżejszy. Co do spalania oleju to za dużo nie mogę powiedzieć, zrobiłem narazie 1tyś km od 16 listopada i stan trzyma, za jakieś 6 miesięcy kolejna wymiana i na pewno zaleje olej 5w40.
Oba oleje jakie używałem to mobil 1, a auto to mkIV ALH 217tys.
-
- Użytkownik
Jaki olej?
Witam. Mam male pytanko do znawcow tematu... Za 1000km musze zmienic olej, Jezdze na Valvoline Maxlife 10w40, od wymiany do wymiany z poziomu max na bagnecie ubywa pol miarki, dolewek nie robie i moje pytanie czy jak przejde na Valvo 5w40 to bedzie dobre rozwiazanie czy pozostac przy tym? Auto to mk4 ALH+ 280 tys
ALH -> 205 -> soft
Jaki olej?
Nie zmieniaj - po co ? Chyba tylko żeby płacić więcej za olej.
Jaki olej?
Mi przejście z 10w40 na 5w40 zmniejszyło zużycie oleju więc nie zawsze jest tak jak mówisz. Tak samo i dźwięk szklanek przy zimnym rozruchu ustał zupełnie.Piasek pisze:Nie zmieniaj - po co ? Chyba tylko żeby płacić więcej za olej.
Jaki olej?
Ale przy zmianie lepkości zmieniłeś zapewne i markę producenta oleju ??
Jaki olej?
Kupiłem świeżo auto więc polecili 10w to zalałem sobie jakiś mobil 10w40 turbo diesel jakoś tak miał w nazwie nie pamiętam już dokładnie. Wyjeździłem z 13 tyś i wymieniłem bo było słychać popychacze, wypił go z 0.7-0.8l więc zmieniłem na mobil x3000 5w40 i już była duża różnica w ciągu 15tyś wypił niecałe pół litra no i popychacze milkły momentalnie po zapaleniu, a teraz testuje liqul moly zobaczymy jak wypadniePiasek pisze:Ale przy zmianie lepkości zmieniłeś zapewne i markę producenta oleju ??
Jaki olej?
Czy mogę zamiast filtra OP 525/4 założyć OP 525? Nie rozumiem dlaczego ten pierwszy jest taki drogi i kosztuje koło 40zł, przy czym OP 525 kosztuje niewiele ponad 20zł. Skąd taka różnica w cenie?
Jaki olej?
trafił mi się rodzynek octavia 1 kupiona od rodzinki - 1 właściciel
przebieg... 115tys km silnik ASV czyli zwykłe VP
do tej pory 100%serwis ASO ale patrząc po fakturach ASO leje to co ma na stanie, najpierw był mobil 0w40 , potem castrol 5w40 a ostatnio total 5w30. naszczescie cigale fulll syntetyk
teraz pytanie jaki full syntetyk teraz wlać ? coś z motula tylko który ?
auto w moich rękach bedzie intensywnie użytkowane - ok 50tys km/rok, w tym miesiacu wejdą 216 i virus
przebieg... 115tys km silnik ASV czyli zwykłe VP
do tej pory 100%serwis ASO ale patrząc po fakturach ASO leje to co ma na stanie, najpierw był mobil 0w40 , potem castrol 5w40 a ostatnio total 5w30. naszczescie cigale fulll syntetyk
teraz pytanie jaki full syntetyk teraz wlać ? coś z motula tylko który ?
auto w moich rękach bedzie intensywnie użytkowane - ok 50tys km/rok, w tym miesiacu wejdą 216 i virus
Jaki olej?
No chyba nie bardzo bo ten na 4 będzie zapewne krótszy i klasycznego 525 fizycznie nie włożysz. Ibiza, Cordoba, Polo z siln. 1.9TDI często mają te filtry ponieważ bardzo blisko silnika jest pas dolny i chłodnice. A droższy jest dlatego że dużo mnie go schodzi i płacisz za leżakowanie magazynoweJefferson pisze:Czy mogę zamiast filtra OP 525/4 założyć OP 525?
mp1985, 5W-40 będzie dobry...
Re: Jaki olej?
Tzn. że długość filtra nie ma znaczenia w sensie jakości przepływu i filtracji?Piasek pisze: No chyba nie bardzo bo ten na 4 będzie zapewne krótszy i klasycznego 525 fizycznie nie włożysz. Ibiza, Cordoba, Polo z siln. 1.9TDI często mają te filtry ponieważ bardzo blisko silnika jest pas dolny i chłodnice.