witam
kupilem silnik 1.9 tdi teoretycznie z golfa 3 nie moge znalesc oznaczenia silnika. szukalem na silniku to znalazlem tylko numer na glowicy 028103373N i na bloku 21094. przekopalem forum i nic nie znalazlem. dodam ze napinacz paska rozrzadu jest na ta długa lapke. prosze o pomoc pozdrawiam jak nie napisalem w tym dziale to przepraszam ale wydawal mi sie odpowiedni
typ silnika / oznaczenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- power_hors
- Nowicjusz
- power_hors
- Nowicjusz
typ silnika / oznaczenie
Jeśli jest to silnik TDI z Golfa III to pola numerowego szukaj na specjalnym nadlewie zaraz pod czujnikiem temperatury płynu chłodzącego czyli pod wężem wodnym wychodzącym z głowicy o w tym miejscu (głowicy ani czujnika z wężem nie widać bo wkleiłem foto bloku akurat bez głowicy ale) :
a na zbliżeniu ten numer wygląda tak :
czyli najpierw trzyliterowe oznaczenie silnika a potem 6 kolejnych cyfr a na załączonym przykładzie widać, że chodzi o silnik o oznaczeniu AFN czyli 110 KM. Oczywiście symbol i numer jest ograniczony z przodu i tyłu rozetkami w kształcie gwiazdek - to standardowe oznaczenie koncernu VW.
a na zbliżeniu ten numer wygląda tak :
czyli najpierw trzyliterowe oznaczenie silnika a potem 6 kolejnych cyfr a na załączonym przykładzie widać, że chodzi o silnik o oznaczeniu AFN czyli 110 KM. Oczywiście symbol i numer jest ograniczony z przodu i tyłu rozetkami w kształcie gwiazdek - to standardowe oznaczenie koncernu VW.
- power_hors
- Nowicjusz
typ silnika / oznaczenie
no wlasnie kolego wiem ze tam powinno byc oznaczenie ale u mnie nic nie widac na tym odlewie, albo starte czy cos patrzylem 2 razy tam ale zobacze raz jeszcze
- power_hors
- Nowicjusz
typ silnika / oznaczenie
dzieki wielkie po ciezkim oczyszczeniu pojawil sie slabo widoczny napis 1z pozdrawiam