[MK4 ALH] Pompa wody jaką?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jestem przed wymiana rozrządu i zmieniam także pompę wody,wiem ,że najlepsze są pompy z metalowym wirnikiem tzn,odlane w całości z metalu i taką chciałbym kupić.Nie wie ktoś jaka firma produkuje pompy z metalowymi wirnikami?
Witam
Dziś kupiłem pompę SKF.Długo szukałem z metalowym wirnikiem ale nigdzie nie ma,wszystkie firmowe pompy sa z plastikowymi,no cóż trudno myślę,że wytrzyma,musi wytrzymać
Dziś kupiłem pompę SKF.Długo szukałem z metalowym wirnikiem ale nigdzie nie ma,wszystkie firmowe pompy sa z plastikowymi,no cóż trudno myślę,że wytrzyma,musi wytrzymać
Ori VW też ma plastikowy wirnik.
Jedyna którą widziałem z metalowym to właśnie HEPU.
Przez przypadek taką właśnie założyłem
Jedyna którą widziałem z metalowym to właśnie HEPU.
Przez przypadek taką właśnie założyłem
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
pompy HEPU sa też z plastikowymi wirnikami,widziałem ją na własne oczy i oglądałem w sklepie z częściami jak pompę kupowałem. Muszą być 2 wersje pomp.Dziwne nie sądzicie?
Również słyszałem żeby nie zakładać pompy z plastikowym wirnikiem jednak nie wiem dlaczego. We internetach są tylko z plastikowym wirnikiem, nigdzie nie widzę z metalowym.
To jakie firmy produkują pompy z metalowym wirnikiem?
To jakie firmy produkują pompy z metalowym wirnikiem?
Czyli widzę wszędzie oszczędności.
Ja zakładałem HEPU i miała metalowy wirnik. Może odeszli od tego i już wszyscy robią na jedną modłę.
Z drugiej strony - nie słyszałem aby komuś z markowego zamiennika (Ruville, SKF, INA, Hepu) urwał się plastikowy wirnik w TDI VP.
Ja zakładałem HEPU i miała metalowy wirnik. Może odeszli od tego i już wszyscy robią na jedną modłę.
Z drugiej strony - nie słyszałem aby komuś z markowego zamiennika (Ruville, SKF, INA, Hepu) urwał się plastikowy wirnik w TDI VP.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Z tego co widzę wszystkie najdroższe pompy mają plastikowy wirnik. Metalowe wirniki występują jedynie w tanich zamiennikach np. HART, SRL, BRISTEIN lub inne noname itp. Również nie słyszałem o przypadku, aby się uszkodził plastikowy wirnik bez powodu. W jednym przypadku słyszałem, że urwały się łopatki, ale dlatego, że koleś przy wymianach rozrządu zostawiał pompę i ta pompa chyba ze dwa rozrządy przeżyła.
Problem polega na tym, że to wszystko i tak pewnie idzie od jednego Chińczyka a różnica w cenie jest tylko dlatego, że inne opakowania, inna marża, czy inny kolor wirnika.
Problem polega na tym, że to wszystko i tak pewnie idzie od jednego Chińczyka a różnica w cenie jest tylko dlatego, że inne opakowania, inna marża, czy inny kolor wirnika.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ja miałem ori pompę VW i miała plastikowy wirnik i wytrzymała dwie zmiany rozrządu - jedyne co dało się wyczuć to luz na łożysku poprzeczny.
Były przypadki oberwania się wirnika, ale to musiały być jakieś wadliwe materiałowo partię, jak ktoś ma zużytą pompę to nie spróbuje ten wirnik oberwać z wałka Powodzenia życzę . Kupić normalną pompę i wymienić zgodnie z interwałem przy wymianie rozrządu i nie będzie problemów.
Były przypadki oberwania się wirnika, ale to musiały być jakieś wadliwe materiałowo partię, jak ktoś ma zużytą pompę to nie spróbuje ten wirnik oberwać z wałka Powodzenia życzę . Kupić normalną pompę i wymienić zgodnie z interwałem przy wymianie rozrządu i nie będzie problemów.