coś tyka i duzo pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
coś tyka i duzo pali
Witam. Ostatnio nabyłem silnik do mk2 td 1.6 oznaczenia JR właściciel mówił ze pali 4-5 l na 100km ładnie odpala nie przerywa dynamika też ok ale gdy wymieniałem pasek rozrządu oczywiście najpierw ustawiłem na znaki i poluzowałem rolkę i po ściągnięciu paska wałek rozrządu sam przeskoczył o jeden rąbek ustawiłem tak jak powinno być i teraz coś stuka i dużo pali. odpala ładnie przyspiesza. co to może być ??
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
coś tyka i duzo pali
Pewnie tłoki w zawory. Jak nie zdjąłeś pokrywy i nie zablokowałeś wałka,oraz nie zbiłeś koła na wałku,to na pewno ten rozrząd nie jest dobrze ustawiony.fafik5 pisze:teraz coś stuka
Weź ustaw znak na wale,zdejmij pokrywę i zobacz z tyłu na wałek,jego nacięcie ma być idealnie równo z krawędzią głowicy.
coś tyka i duzo pali
Kolka nie zbijalem a na walek wsadzilem plaskownik w poprzednim silniku tez tak ustawialem i bylo ok zanim naciiaglem pasek sprawdzilem wszystkie punkty i nic sie nie przestawilo jak lapie za rurki od wtryskiwaczy to na 3 czuc jakby przerywalo a na 4 slabo
Posiadam w nim jeszcze katalizator od 1.3 jutro go bede wywalal bo juz zamowilem komplet do td ale to chyba nie zawor bezpieczenstwa tak tyka
Nie pisz posta pod postem! Używaj opcji EDYTUJ.
Michał_1977
Posiadam w nim jeszcze katalizator od 1.3 jutro go bede wywalal bo juz zamowilem komplet do td ale to chyba nie zawor bezpieczenstwa tak tyka
Nie pisz posta pod postem! Używaj opcji EDYTUJ.
Michał_1977
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
coś tyka i duzo pali
Nie było OK,tak Ci się tylko wydaje.fafik5 pisze:Kolka nie zbijalem a na walek wsadzilem plaskownik w poprzednim silniku tez tak ustawialem i bylo ok
Spójrz jak się to wszystko zachowuje podczas naciągania paska,gdy koło na wałku nie jest zbite,a wałek jest zablokowany płaskownikiem
Kiedyś takie cusik nasmarowałem
Pasek między kołem wałka a kołem pompy pozostaje nienaprężony,po wyjęciu blokad i obróceniu wałem zauważasz że jest trochę za luźny,naprężasz,rozrząd pięknie się rozjeżdża ze znaków i jest
fafik5 pisze:Posiadam w nim jeszcze katalizator od 1.3
coś tyka i duzo pali
jak naciaglek pasek rolka to sprawdzilem naciag na odcinku pompa walek palcami obrucilem o 45° ale sprawdze jeszcze raz ten rozrzad ale na sile nie stracil tylko dlaczego duzo pali
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
coś tyka i duzo pali
Kąt wtrysku się popierdzielił.Ustaw rozrząd jeszcze raz jak w książkach pisane i kąt wtrysku czujnikiem zegarowym.fafik5 pisze:tylko dlaczego duzo pali
coś tyka i duzo pali
No to trzeba bedzie do mechanika bo ja nie posiadam
Rozrzad sprawdzony wszystko ok na znakach
Rozrzad sprawdzony wszystko ok na znakach
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
coś tyka i duzo pali
W takim razie pozostaje kąt wtrysku. Stawiam na zbyt mocno przyspieszony i dlatego tyka,stuka,cyka,czy jak tam zwałfafik5 pisze:Rozrzad sprawdzony wszystko ok na znakach
coś tyka i duzo pali
Jutro zerkne jeszcze na szklanki jak chcialem mu przykrecic dawke to tylko lekki ruch srubokretem a on odrazu mial mniejsze obroty na taka dawke to myslalem ze chociaz pol obrotu zrobie a tu
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
coś tyka i duzo pali
Bo masz kąt wtrysku przestawiony i spalanie wtryśniętego paliwa nie przekłada się w pełni na moc.Ile razy mam jeszcze napisać.fafik5 pisze:To dlaczego pali 6 l na 80 km
Poza tym użyj wyszukiwarki na dole i poszukaj podobnych tematów,bo było takowych na pęczki.
Zmniejszając dawkę,zlikwidujesz skutek,nie przyczynę.
Najlepiej oddaj to auto w ręce kogoś kumatego,żeby Ci to porobił,bo nawet to
daje mi do zrozumienia,że nie masz pojęcia jak się za to zabrać. Jak dawkę się zdejmuje,to należy wykonać kilka innych czynności później,żeby silnik pracował poprawnie.fafik5 pisze:chcialem mu przykrecic dawke to tylko lekki ruch srubokretem a on odrazu mial mniejsze obroty na taka dawke to myslalem ze chociaz pol obrotu zrobie a tu
O ustawianiu rozrządu już nie będę pisał,bo co miałem napisać,to napisałem i bez skutku,bo dalej twierdzisz,że jest dobrze,a tak na prawdę,to jest a nie dobrze.
coś tyka i duzo pali
Auto wróciło od mechanika kąt ustawiony pompa wyregulowana pali ok 5.5 l tylko dalej stuka. Jak odpalam go rano to słychac szklanki jakies 3 s pozniej przestaja jak kupilem silnik zalalem go olejem mineralnym elf evolution 500 turbo diesel
15w40 bo nie wiedzialem co tam bylo mechanik podejrzewa ze to wina oleju. Moze zalac go polsyntetykiem?
Przebieg 304237km
15w40 bo nie wiedzialem co tam bylo mechanik podejrzewa ze to wina oleju. Moze zalac go polsyntetykiem?
Przebieg 304237km