Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Witam po dłuższym czasie
moje pytanie kieruje do Xarox, otóż namierzyłem w swojej miejscowości sklep z olejami takich marek jak Motul, Millers, Amsoil oraz Penrite.
Po dłuższej rozmowie ze sprzedawcą zasugerował mi olej Penrite Enviro+, do silnika 1,9TDI AXR.
Czy mógłbyś szerzej opisać olej o którym pierwszy raz usłyszałem ?
Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze
pozdrawiam
moje pytanie kieruje do Xarox, otóż namierzyłem w swojej miejscowości sklep z olejami takich marek jak Motul, Millers, Amsoil oraz Penrite.
Po dłuższej rozmowie ze sprzedawcą zasugerował mi olej Penrite Enviro+, do silnika 1,9TDI AXR.
Czy mógłbyś szerzej opisać olej o którym pierwszy raz usłyszałem ?
Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze
pozdrawiam
- krzychu2805
- Mały gagatek
Jaki olej?
peter_86, niedawno wypłukałem silnik płukanką Penrite engine flush, po czym zalałem go ww. olejem.
Porównując do mojego poprzedniego oleju ( LM Top Tec 4100 5w40 ) Penrite ma lepsze parametry. Odczuć jeszcze nie opiszę, bo zbyt mało przejechałem po wymianie.
Porównując do mojego poprzedniego oleju ( LM Top Tec 4100 5w40 ) Penrite ma lepsze parametry. Odczuć jeszcze nie opiszę, bo zbyt mało przejechałem po wymianie.
Jaki olej?
Penrite jest na naszym rynku od niedawna, coś czuję że zrobił się taki sam hype jak na Amsoil, tzn. ludzie się jarają bo to coś egzotycznegopeter_86 pisze:o dłuższej rozmowie ze sprzedawcą zasugerował mi olej Penrite Enviro+, do silnika 1,9TDI AXR.
Samą firmę kojarzę od jakiegoś czasu, miała w swojej ofercie oleje z szerokimi zakresami lepkości - 0w50, 5w60 itp. zrobione na PAO. Uznają zasadę że jak masz w instrukcji zalecone Xw30, to lepiej lać Xw40 - na australijskie warunki się sprawdzi Teraz widzę że przeszli na takie bardziej standardowe wersje i mają szerszą gamę.
Ten konkretny olej to HC o bardzo fajnych parametrach na papierze, normy te same co X-Clean. Czy zalać? Powiem tak - jeśli nie szkoda Ci tych paru złotych więcej to lej, będziesz miał porównanie
Jaki olej?
Siema, dostałem tego Castrola w Niemczech. Dokładnie Castrol 10w40 Diesel.
Ale mam jedną sprawę, otóż wystukana jest data 20.11.2013 na opakowaniu. Czytałem że olej ma trwałość 5 lat. I generalnie jak się kupi w Polsce to rzadko jest ta data bo się łatwo ściera.
Martwić się czy lać śmiało?
Ale mam jedną sprawę, otóż wystukana jest data 20.11.2013 na opakowaniu. Czytałem że olej ma trwałość 5 lat. I generalnie jak się kupi w Polsce to rzadko jest ta data bo się łatwo ściera.
Martwić się czy lać śmiało?
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
Jaki olej?
następny wynalazek ,zaproponował ci bo musi wypchnąć bo pewnie ma jakieś bonusy od firmy za sprzedaż tego wynalazku...złota dla silnika .dla mnie to kolejny badziew który nic nie daje . tylko kolejne 95zł więcej wydane na oliwe .pany to tdi czy to pd czy vp no nie wyżyłowane japońskie silniki gdzie z 1.4 benzyniaków robi się po 140km ,to to wymaga dobrego oleju .peter_86 pisze: zasugerował mi olej Penrite Enviro+
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
Jaki olej?
VW_seller, dlatego pytanie kierowałem do Xaroxa, Twoja wypowiedz jest mało merytoryczna, nie wspomnę o uogólnianiu przez Ciebie. Masz dowód na to, że olej Penrite to "kolejny badziew, który trzeba wypchnąć za bonusy"?
PS. "kolejny badziew który nic nie daje" - no tak kosztuje tyle co Millers a nikt go nie zna, lodów nie robi, jest ble
PS. "kolejny badziew który nic nie daje" - no tak kosztuje tyle co Millers a nikt go nie zna, lodów nie robi, jest ble
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
Jaki olej?
dowód sam z siebie się bieże kosztuje tyle co jakis podobny wynalazek a nic nie daje w takim silniku jak PD czy VP . jak napisałem wyżejpeter_86 pisze: Masz dowód na to, że olej Penrite to "kolejny badziew, który trzeba wypchnąć za bonusy"?
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
Jaki olej?
Nie powiedziałbym że badziew, ale jego cena zmusza do zastanowienia się czy nie lepsza dla silnika byłaby zmiana tańszego oleju 2x częściej
Tutaj jest UOA tej oliwy: http://najlepszysyntetyk.pl/static/medi ... us5w40.jpg
Kolejna w obrazku, tym razem z TDI BXE. Nie podoba mi się to że w obu próbkach spadła lepkość w 100°C, może pod koniec przebiegu średnio się sprawować
Z oferty Penrite fajnie wygląda 0w40, ale cena nakazuje przestać o nim myśleć
Od Enviro+ lepszy wg. mnie byłby HPR 5 5W-40, tylko że nie na krótkie dystanse, jest dość ''ciężki" i pasuje go dobrze rozgrzać
Tutaj jest UOA tej oliwy: http://najlepszysyntetyk.pl/static/medi ... us5w40.jpg
Kolejna w obrazku, tym razem z TDI BXE. Nie podoba mi się to że w obu próbkach spadła lepkość w 100°C, może pod koniec przebiegu średnio się sprawować
Z oferty Penrite fajnie wygląda 0w40, ale cena nakazuje przestać o nim myśleć
Od Enviro+ lepszy wg. mnie byłby HPR 5 5W-40, tylko że nie na krótkie dystanse, jest dość ''ciężki" i pasuje go dobrze rozgrzać
- CzarnePaliwo
- Nowicjusz
Re: Jaki olej?
Nie gniewaj się, ale brak tu merytoryki. Jest mnóstwo parametrów oleju, nad którymi można się pochylić, podyskutować i wybrać pośród oferty na rynku naprawdę dobry produkt. Trzeba jednak pamiętać, że to indywidualna kwestia podejścia.VW_seller pisze:dowód sam z siebie się bieże kosztuje tyle co jakis podobny wynalazek a nic nie daje w takim silniku jak PD czy VP . jak napisałem wyżejpeter_86 pisze: Masz dowód na to, że olej Penrite to "kolejny badziew, który trzeba wypchnąć za bonusy"?
Xarox, ciekawe analizy znalazłeś. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że pierwsza z nich jest po przebiegu 3000km a w drugiej do oleju dodany został Archoil AR9100 - nanoboranowy modyfikator tarcia (oprócz redukcji tarcia podnosi liczbę zasadową odpowiedzialną za neutralizację kwaśnych produktów spalania). Żeby mówić o spadku lepkości potrzebna byłaby analiza świeżej próbki. Tutaj masz ją do kompletu https://dl.dropboxusercontent.com/u/272 ... 205W40.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; Lepkość kinematyczna w 100'C wynosi 12,52, po 3000km natomiast 12,94, czyli lepkość wraz z przebiegiem wzrasta a nie maleje i jest to normalne zjawisko. Warto w tej analizie po 3000km zwrócić uwagę na oznaczenia cząstek metali. Im mniej ich jest tym lepiej, tym lepiej olej chroni przed zużyciem. Tutaj w przypadku Penrite nie wystąpiły w ogóle: nikiel, mangan, srebro, tytan. Śladowe ilości najczęściej występujących metali: żelaza, miedzi i ołowiu. Aluminium i chrom niemal nie wzrosły. Potwierdza to zresztą pozytywny komentarz osoby przeprowadzającej test.
Jeśli chodzi o HPR 5w40 to jest to inny olej - full-saps z pełną zawartością popiołów. Inne jest jakby przeznaczenie tego oleju w porównaniu do Enviro+ 5w40. Oba te oleje są natomiast świetne jeśli chodzi o odparowalność Noack. Tak w przypadku Enviro+ 5w40 jak i HPR 5w40 Noack wynosi 8,6%. Tutaj nieco więcej o istotności parametru https://czarnepaliwo.wordpress.com/2015 ... ug-noacka/" onclick="window.open(this.href);return false;
Jaki olej?
Oczywiście zdam relację z testów akurat wybieram się w trasę po europie.Xarox pisze:Czy zalać? Powiem tak - jeśli nie szkoda Ci tych paru złotych więcej to lej, będziesz miał porównanie
Olej zakupiony u certyfikowanego sprzedawcy Motula, Millersa, Penrite-a firmę: BEST OILS w Pruszczu Gd.
Mają bardzo konkurencyjne ceny olejów razem z filtrami, jeżeli ktoś szuka to proponuję chociaż porównać ceny.
http://www.bestoils.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=38245118" onclick="window.open(this.href);return false;
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
Jaki olej?
heh to i ja kupie .jak bd tak samo jak na lotosie to chyba je^ne ze smiechu.
Jaki olej?
A widzisz, opierałem się tylko na danych w karcie, gdzie lepkość wynosi 13.4. Teraz z kolei patrząc na VOA widać że oleje tak tylko tylko mieści się w 5w40, tylko 0.02 cSt mniej i ląduje w 5w30. A co do testu na 3000km, tutaj raczej chciałbym zobaczyć porównanie do próbki oleju innego producenta, który pokonał taki sam przebieg w tym samym silniku. Może się okazać tak że niskie wartości metali są zasługą nawet nie oleju, ale silnika samego w sobie, czy też "lekkiej nogi" kierowcyCzarnePaliwo pisze:Lepkość kinematyczna w 100'C wynosi 12,52, po 3000km natomiast 12,94, czyli lepkość wraz z przebiegiem wzrasta a nie maleje i jest to normalne zjawisko.
A o HPR pisałem dlatego że jak dla mnie lepiej nadaje się do TDI PD, przez większą lepkość i właśnie Full SAPS.
Zobaczymy co to wartepeter_86 pisze:Oczywiście zdam relację z testów akurat wybieram się w trasę po europie.
VW_seller pisze:heh to i ja kupie .jak bd tak samo jak na lotosie to chyba je^ne ze smiechu.
Ja po zmianie z Mobila 5w-50 na Shella 5w40 nie zauważyłem jakiś różnic, ale dlatego że zaraz zrobiło się ciepło, zobaczymy w zimie. Teraz silnik pracuje tak samo jak wcześniej, wycisza się szybko, pracuje równo, więc nie ma na co narzekać