Golf V 1.9 TDI 105 km BXE, wyciek oleju, ON (?)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzisiaj podczas jazdy z klimatyzacji zaczęło śmierdzieć olejem (mi to pachniało na olej napędowy). Po wyłączeniu AC było ok, ale po powtórtym włączeniu smród wracał. Po zaparkowaniu i otwarciu klapy zobaczyłem, że z dolnego rogu plastikowej pokrywy silnika kapie (chyba) ON, na dół. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu kilku minut, kapanie ustało, ale wszystko co poniżej jest upaprane. Podczas jazdy wszystko było ok, żadnych kontrolek, temperatura silnika w normie. Poniżej zdjęcia.
Nie znam się zupełnie na mechanice, silnikach, więc prośba o wskazanie, co mogło się zepsuć, co może być do naprawy. A, i samochód jutro jedzie na lawecie do mechanika, nie chcę go odpalać, żeby nie uszkodzić bardziej.
Nie znam się zupełnie na mechanice, silnikach, więc prośba o wskazanie, co mogło się zepsuć, co może być do naprawy. A, i samochód jutro jedzie na lawecie do mechanika, nie chcę go odpalać, żeby nie uszkodzić bardziej.
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Proponuję zdjąć pokrywę silnika i wtedy zrób ewentualnie foty o ile sam nie stwierdzisz wycieku
tylko ze względu na tą usterkę laweta?
Re: Golf V 1.9 TDI 105 km BXE, wyciek oleju, ON (?)
Hm, przecieka nawet przez pokrywę, nie jest to gęste, więc zapewne olej napędowy.slawek987 pisze:Proponuję zdjąć pokrywę silnika i wtedy zrób ewentualnie foty o ile sam nie stwierdzisz wycieku
Do warsztatu mam 3 km, ale nie za bardzo chcę sam jechać, żeby jeszcze bardziej nie zepsuć.
A, i jeszcze klapa od bagażnika do szyby jest cała tłusta (plamy), zapewne także od ON, tylko ciekawe, jak to możliwe?
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
ON kapie na glebę, a podczas jazdy podmuch wiatru i zawirowania niosą ciecz na tylną ścianę auta. Jak będzie coś kapać z auta to zawsze będziesz miał efekt tego na tylnej klapie.kirus_ pisze:tylko ciekawe, jak to możliwe?
kirus_ pisze:przecieka nawet przez pokrywę
To zdejmij pokrywę a na pewno się dowiesz skąd leci. na 100% to ON, być może że z wężyka nadmiarowego itp...
Tak jak kolega ci radzi ściągnij osłonę silnika wyczyść ewentualne miejsce wycieku odpal silnik i już będziesz wiedział skąd wyciek ...co do zapachu w kabinie to normalne jeśli jest jakiś wyciek np z odmy włączając nawiew w środku zaczyna śmierdzieć olejem czy ropa to już zależy skąd wyciek . Masz silnik BXE możesz napisać ile masz przejechane na jakim oleju jeździsz i czy miałeś jakieś problemy z panewkami ?
Okazało się, że pękł przewód paliwowy. Został skrócony, nic nie wycieka - spadające paliwo dostawało się do klimatyzacji i dlatego tak z niej śmierdziało. Koszt 80 zł.