A więc i ja pochwalę się swoim AAZ, przebieg 457 000 km, od prawie 10 lat w rodzinie, turbo regenerowane w 2007 roku przez firme motoremo w Iławie (koszt był duży ale z perspektywy czasu warto było) nie bierze oleju, odpala w duże mrozy po dwu lub trzykrotnym zagrzaniu świec, olej wymieniany max co 8 tyś km, rozrząd max 60 tyś, filtry na czas. Według mnie AAZ ma kilka wad, koło na wale, no i trudniejsza pompa wtryskowa do uszczelnienia(moim zdaniem) niż np. w AFN. Chciałbym żeby dociągnął do 500 tyś, zobaczymy jak będzie.
Edit: Nie zauważyłem, że mowa o TDI, z góry przepraszam.
jakie sa Waszym zdaniem najlepsze motory TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Z mojego doświadczenia i obserwacji choćby na tym forum najlepsze i najbardziej dopracowane są silniki o symbolu BXE tak tak BXE ...dlaczego ? dlatego że zostały wyprodukowane w milionach sztuk a na największym forum VW o awariach w stosunku do silników o innych kodach jak na lekarstwo , oczywiście popieram to swoim doświadczeniem mam taki silnik w aucie z 2006 roku przebieg ponad 300 000 od nowości i dosłownie żadnej awarii wszystko jak z fabryki wyszło od najmniejszego czujnika po turbo czy dwumas oryginalne !!!
Cóż to jest 300 tyś km przy takim ACV który bańkę 300 bezawaryjnie potrafi przelecieć a i to nie jest kres jego możliwości. Nie ujmując silnikom PD bo odpowiednio traktowane, niektóre wersje grubo pow. 500 tyś km przelatywały (AJM kumpla) ale w porównaniu z silnikami VP i tak blado wypadały.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
ACV ostatnio kuzyn sprzedal w T4. Mial z tym silnikiem chyba trzy takie T4. Najlepsze jest to ze mial chyba z dwa lata T5 z 2.5 tdi i tego T4 z 2.5 tdi ACV. Pare razy ta T4 wiozla T5 na lawecie do warsztatu. T5 nadaljezdzi ale sporo kasy pochlonela i przelot ma cos kolo 350 tys. T4 natomiast ostatnio co pytalem miala grubo ponad 600 na szafie ale kto wie ile tam osob cofalo juz ten licznik.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Rekordzistę jakiego widziałem z ACV pod maską to był T4 w wer. bankowóz. Miał 1 480 000 km przelotu. Tyle widniało na kartce ogłoszenia zatkniętej w środku. I nadal działał.
Generalnie 2.5TDI R5 np z LT`ków coraz częściej pojawiają się z przebiegami 200-300 tyś km na zachodzie a wynika to z tego że przekręciły już bańkę i liczą od nowa. Auta splochane straszne, 17-18 lat tyrane w firmach, a na liczniku 178 albo 230 albo 320 tyś km. Milion 320...
Ten silnik z przeb. 300 tyś km pracuje niemal dokładnie tak jak w dniu kiedy fabrykę opuszczał także to można "na ucho" wyłapać ile to ma przebiegu.
Generalnie 2.5TDI R5 np z LT`ków coraz częściej pojawiają się z przebiegami 200-300 tyś km na zachodzie a wynika to z tego że przekręciły już bańkę i liczą od nowa. Auta splochane straszne, 17-18 lat tyrane w firmach, a na liczniku 178 albo 230 albo 320 tyś km. Milion 320...
Ten silnik z przeb. 300 tyś km pracuje niemal dokładnie tak jak w dniu kiedy fabrykę opuszczał także to można "na ucho" wyłapać ile to ma przebiegu.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128