Witam. Mam problem dotyczący Golfa 4 1999 1.9 TDI, silnik AHF 110KM. Problem polega na tym, że auto nie ma w ogóle mocy wydaje mi się, że jest w trybie awaryjnym. Przeczyściłem IC , kolektor ssący i wydechowy, dałem do czyszczenia turbine i wymieniłem gruszkę, przy okazji wywaliłem katalizator i zaślepiłem EGR. Golfik troszkę odżył lecz nadal jest mułowaty. Po podpięciu do komputera wyświetla się błąd N109, zaworek wymieniony na nowy, napięcie dochodzi, przekaźnik działa, nie ma problemu z odpalaniem. Po wykasowaniu błędu zaraz ponownie się pojawia. Nie mam już pomysłu może ktoś podpowie co gdzie i jak i co wiąże się jeszcze z tym błędem? Bardzo proszę o pomoc
Z poważaniem Mateusz
Problem, błąd N109
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Problem, błąd N109
Przy nie dającym się skasować błędzie N109 ,auto będzie cały czas w stanie awaryjnym i nic nie pomoże ,puki błąd nie da się skasować .Skoro wymieniłeś N109 na nowy ,to cudów nie ma i problem musi być natury elektrycznej .Pierwsze to od razu profilaktycznie przelutuj przekaznik 109 ,jak to nie pomoże ,to musisz się upewnić czy ori przewód zasilajacy n109 z ECU nie ma jakichś przerw ,czy chwilowego braku styku ,możesz to sprawdzić tylko w jeden sposób ,czyli puscić oddzielny przewód zasialający bezpośrednio z wtyczki ECU idący do n109
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Problem, błąd N109
Munior muszę przyznać, że masz bardzo dużą wiedzę na temat TDI, wiele się można nuczyć.
Problem, błąd N109
Temat do zamknięcia! Dzięki kolego Munior naprowadziłeś mnie na usterkę idealnie, przyczyną był przewód (czarno-biały) łączący zaworek N109 z ECU.
Dziękuje i pozdrawiam
Dziękuje i pozdrawiam