Witam. Jak w temacie...
Zaczęło się ok 3 miesiące temu.. być może po wymianie filtra paliwa na filtron.
Do sedna rano gdy wyjeżdżam do pracy tzn odpalam auto chwile chodzi na jałowym , powoli ruszam 1 po chwili 2 i tak przez kilka set metrów i potem dynamicznie. .. jest ok.ZAWSZE to się dzięki gdy wyjeżdżam z pracy - chwila na jałowym ruszam - 1 gdy muszę wbić 2 i szybko ruszyć z parkingu (ruchliwa droga) silnik się dławi takie jakby drgawki brak mocy i siwo biały dym.... po chwili wszystko ustępuje i moc wraca.....
Sorki ze się rozpisałem....
Wymieniłem filtr na knecht i możliwe ze się poprawiło...
Oczywiście żadko mi się to zdaza ale Tylko gdy wyjeżdżam z pracy.
Wtryski bosch 0.216,turbo gdb2056 po mapie chmmm innych objawów brak.
Filtr bez podgrzewacza, bombelki powietrza delikatne występują.
Z góry dzięki za pomoc.
[TDI VP] Golf 4 tdi alh chwilowe dymienie i brak mocy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[TDI VP] Re: Golf 4 tdi alh chwilowe dymienie i brak mocy.
IC wymieniony na coś większego?
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Popychacze zaworów się wieszają pewnie na zimnym.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Powiem co było jak miałem takie same objawy w passacie 1.9 tdi awx. Okazuje się, że jak jest turbina o zmiennej geometrii i tam sie już trochę nagaru nazbiera to po dłuższym postoju, zanim pompka podciśnienia nazbiera tego podciśnienia to nie ma siły wciągnąć do końca cięgna żeby "zmknąć" kierowniczki i nastawić je w położenie "startowe" czyli to żeby była moc od dołu. Dopiero jak przejechalem kawałek i albo dałem wyższe obroty to podciśnienie miało siłę wciągnąć cięgno od gruszki. Potem to już tak jak mówisz, można jeździć do czasu znowu dłuższego postoju. Ja u siebie wymieniłem cały układ podciśnienia (wężyki) i odłączyłem zupełnie zasobnik podciśnienia. Pomogło. A zanim to zrobiłęm to pomagało rozruszanie go na trasie, raz na 3-4 miesiące robiłem dłuższą trasę i turbina się wtedy czyściła. Ogólnie wieczne problemy z tą geometrią jak się jeździło tylko po mieście. To było tak samo upierdliwe jak teraz te DPFy.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
Popychacze mieniane wraz z wałkiem na 038
Ic duży jak się nie mylę 280x5xx
Turbo chodzi git bo to nowe gtb tzn używane ale git działa. .. Przewody mam podciśnienia ok, aczkolwiek gumowe i delikatnie w niektórych miejscach wessane- wymienię za jakiś czas na silikony... podciśnienie jest ok na turbo/vacum lecz sprawdzę dla pewności raz jeszcze.
Ic duży jak się nie mylę 280x5xx
Turbo chodzi git bo to nowe gtb tzn używane ale git działa. .. Przewody mam podciśnienia ok, aczkolwiek gumowe i delikatnie w niektórych miejscach wessane- wymienię za jakiś czas na silikony... podciśnienie jest ok na turbo/vacum lecz sprawdzę dla pewności raz jeszcze.
MK4 TDI ALH 235/447
Witam po przerwie. przewody wymienione na silikony.. teraz jest cieplej i rzadziej to się dzieje. Wyczytałem w necie że problemem może być smok w baku - jego uszczelnienie... jak wrócę do domu na urlop to biorę się za to i dam znać co w środku się dzieje z tym smokiem.
MK4 TDI ALH 235/447