[MK3 1Z] Urwany zawor
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[MK3 1Z] Urwany zawor
Mam Golfa 98rok z silnikiem 1,9 TDI typ ALE niestety poodczas jazdy na autostradzie na 3 cylindrze urwal sie zawór ktory zmasakrowal mi caly cylinder glowice tlok bo sie w niego jeszcze na koncu wbil wtryskiwacz wal itd... Prosze o pomoc koszt na preawy jest znaczny wiec zastanawiam sie nad kupnem innego:
- czy jak kupie inny typ ale tez 90 konny a zaloze swoja pompe to bedzie ok czy one jeszcze sie czyms roznia
- ma moze ktos jakis konkretny adres gdzie moge dostac silnik
- czy jak kupie inny typ ale tez 90 konny a zaloze swoja pompe to bedzie ok czy one jeszcze sie czyms roznia
Ostatnio zmieniony wt paź 24, 2006 17:59 przez przemek.le, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [MK3 1Z] Urwany zawor
witajprzemek.le pisze:Mam Golfa 98rok z silnikiem 1,9 TDI typ ALE niestety poodczas jazdy na autostradzie na 3 cylindrze urwal sie zawór ktory zmasakrowal mi caly cylinder glowice tlok bo sie w niego jeszcze na koncu wbil wtryskiwacz wal itd... Prosze o pomoc koszt na preawy jest znaczny wiec zastanawiam sie nad kupnem innego:
tez mam ALE i powiem ci ze to defacto 1Z..spokojnie mozesz kupić blok od 1Z badż AFNa...pompa bedzie pasowac na mocowanie
www.vagtune.pl tel. 502730289
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
przemek.le, Witamy na forum.
Nieprzyjemna sprawa szybko jechałeś? Czy tak normalnie zmęczeniowo nie wydolił?
ALE,AFN, AHU, 1Z ma pompę VER 510 (autodata). Jeśli wymieniać, to cały motor najlepiej też ALE, bo wszystko będzie na 100% grało (może się różnić rodzajem czy ilością niektórych czujników, choć nie jestem pewien).
Pozdrawiam.
Nieprzyjemna sprawa szybko jechałeś? Czy tak normalnie zmęczeniowo nie wydolił?
AFN to 110 KMmirass pisze:tez mam ALE i powiem ci ze to defacto 1Z. Spokojnie mozesz kupić blok od 1Z badż AFNa...pompa bedzie pasowac
ALE,AFN, AHU, 1Z ma pompę VER 510 (autodata). Jeśli wymieniać, to cały motor najlepiej też ALE, bo wszystko będzie na 100% grało (może się różnić rodzajem czy ilością niektórych czujników, choć nie jestem pewien).
Dobrze gada, dać mu wódkileo... pisze:ewentualnie zagadaj uysego
Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
przebieg na poprzednim silniku byl 250tys teraz mam juz inny silnik kupilem w sosnowcu w firmie zajmującej sie sciaganiem silnikow Mam gwarancje na 2 miesiace Moze drogi byl ale moim zdaniem sie opłacało
dalem za niego 3,5 tys kompletny z turbina i pompa paliwa przebieg 80tys udokumentowany do tego badanie kompresji
Stary nie oplacalo sie naprawiac ale turbo i pompa jest ok
dalem za niego 3,5 tys kompletny z turbina i pompa paliwa przebieg 80tys udokumentowany do tego badanie kompresji
Stary nie oplacalo sie naprawiac ale turbo i pompa jest ok
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
urwany zawór
wspólczuje ci, mnie spotkało to samo jechałem wolno do 1800-2000 obrotów i zaczął stukać. finał taki że koszt naprawy (wymiana silnika bez osprzętu) wynióśł 2 tys. zł + własna robocizna. do dziś nie wiem co byłoprzyczyną
-
- Nowicjusz
no i po wymianie silnika kupiłem 1Z ale osprzęt przełożylem ze swojego, nie stety nie obylo sie bez problemów, na początek wskaźnik temperatury nie działa-termostat ok stawiam na czujnik cieczy, kolejny problem to taki ze silnik zachowuje sie jak zwykły diesel do 2500 idzie tak jak mu fabryka kazała a potem to juz sie kończy zabawa turbina nie pompuje chociaż ja slychac mam jeszcze inna na zamiane ale wstrzymam sie, jutro jade na vag i zobczymy co to jest moze przepływka bo N75 jest ok jeszcze dodatkowo go wyczyściłem zgodnie z zaleceniami, nie ukrywam ze troche juz nerwów mnie ten samochod kosztowal
Właśnie powracam z VAG no i nic nie wykazało, pare tylko błedów z wyciagania silnika i to wszystko a auto jak dalej bez mocy niby turbina ładuje ale nie idzie, moze jakas sugestja
N75 sprawdzony
Przepływka sprawdzona (podmiana)
Tak sie zastanawiam nad katalizatorem auto mialo przejechane 260000 to raczej sporo wiec możliwe ze kat jest zapchany
Objawy mam takie ze tak do 2,5 ładnie sie zbiera ale potem jest coraz gorzej w miare zmian biegów dzisiaj sie do 140km/h rozkrecił ale troche to zajeło POMOZCIE jutro planuje tase na 1000km bez mocy to porażka
Właśnie powracam z VAG no i nic nie wykazało, pare tylko błedów z wyciagania silnika i to wszystko a auto jak dalej bez mocy niby turbina ładuje ale nie idzie, moze jakas sugestja
N75 sprawdzony
Przepływka sprawdzona (podmiana)
Tak sie zastanawiam nad katalizatorem auto mialo przejechane 260000 to raczej sporo wiec możliwe ze kat jest zapchany
Objawy mam takie ze tak do 2,5 ładnie sie zbiera ale potem jest coraz gorzej w miare zmian biegów dzisiaj sie do 140km/h rozkrecił ale troche to zajeło POMOZCIE jutro planuje tase na 1000km bez mocy to porażka