Witam koledzy.
Muszę wymienić pasek alternatora w moim (mk3) golfie TDI bez klimy i zabardzo nie wiem jak się za to zabrać, od czego zacząć. Jeżeli ktoś z was wie proszę o porady.
Pozdrawiam
Mariusz D.
[MK3] Jak wymienić pasek alternatora w TDI bez klimy????
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
[MK3] Jak wymienić pasek alternatora w TDI bez klimy????
Ostatnio zmieniony śr lis 22, 2006 13:08 przez Mariusz D., łącznie zmieniany 1 raz.
poluzuj śruby mocujące alternator, pamiętaj jak poluzujesz śruby altrnatora to nacisnij go tak aby zablokować sprężynę śruba bo później sobie nie poradzisz.odciągnij go, zdejmij pasek, następnie załóż pasek i przesuń alternator i pozwól aby zadziałała sprężyna, dokręć śruby alternatora. Jeśli nie masz wspomagania dodatkowo to musisz ręcznie sprawdzić stan napięcia paska.
Ostatnio zmieniony śr lis 22, 2006 19:13 przez Dar, łącznie zmieniany 1 raz.
właśnie chyba powinna być u niego wspoma .... to trzeba też zdjąć pasekDar pisze:poluzuj śruby mocujące alternator, odciągnij go, zdejmij pasek, następnie załóż pasek i przesuń alternator i pozwól aby zadziałała sprężyna, dokręć śruby alternatora. Jeśli nie masz wspomagania dodatkowo to musisz ręcznie sprawdzić stan napięcia paska.
od wspomagania bo tego od alternatora się chyba się nie przełoży ...
poprawcie mnie jeśli się mylę, wymieniałem u siebie ale na serio nie pamiętam
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Lukasz3k
- Mały gagatek
- Kontakt:
trzy sruby przy pompie od wspomagania(jedna poluzowac a chyba 2 odkrecic nie pamietam juz dokladnie) zeby zdjac pasek od wpsomagania. potem pozadny srubokret plaski wlozyc pomiedzy palak od napinacza a rolke, pociagnac do siebie, aby rolka podniosla sie do gory i zdjac pasek. Zalozenie paska w odwrotnej kolejnosci.
--
Pozdrawiam
--
Pozdrawiam