Witam wszystkich. Planuje remont mojego silnika 1,9td. powodem tego jest to ze wciaga duuuzo oleju. powiedzcie mi co najpierw sprawdzic, zeby nie okazalo sie ze mechanik mi praktycznie caly silnik wymieni. co podczas takiego remontu jest w silniku robione ewentualnie ile to kosztuje.chodzi mi o taki remont zeby pojezdzic nim jeszcze pare ladnych lat.no i zebym nie musial mu dolewac oleju co 100 km
no i co zrobic zeby podniesc w tym silniku moc bo to tylko marne 75 koni. slyszlem ze mozna podniesc do okolo 90-95 koni
sory za glupie pytania ale jestem zupelnym laikiem:)
[mk3] REMONT SILNIKA 1,9TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdz czy nie dmucha ci olejem lub dymem jak odkręcisz korek wlewu oleju i jak wyciągniesz miarke oleju. Jak wali ci dymem (bo olejem delikatnie może chlapać) jak odkręcisz korek to masz górę silnika nie szczelną, czyli możesz wymienić tylko gumki na zaworach koszt gumek to ok. 2zł razy 8 sztuk bo tyle trzeba, jezeli dmucha jak wyciągniesz bagnet to pierścienie. Jeżeli pierścienie to komplet kosztuje około 160-200zł, planowanie głowicy ok.100zł uszczelka pod głowicę 80-100zł jeżeli uszczelke pod miską będziesz musiał wymienić to około 120zł, co tam jeszcze jak panewki podtarte to koszt około 40zł. tyle ja robiłem u siebie i mniejwięcej takie koszta były. Lecz może jeszcze turbina brać ci olej najlepiej pozdejmować węże z niej i patrzeć czy nie idzie przez nią olej bo może być i przez nią lecz nie orjętuje się jaki jest koszt naprawy turbiny i nie wim czy to się opłaca jak można kupić za około 400zł uzywaną w dobrym stanie. Co to podkręcenia silnika to możesz zwiększyć dawke paliwa i podnieść ciśnienie na turbo jeżeli ona jeszcze coś może dać więcej. A co do remontu to za robote machanik u nas liczy około 300zł ale ja to sam robiłem. więc dodaj do siebie wszystkie te ceny co napisałem to wyjdzie ci około ilu będzie to kosztowało oczywiście nie musisz tego samego wymieniac co ja, ja napisałem ile taki remont kosztował dla mnie bo brał mi około 1 litra oleju na 300-400 kilometrów.
mam pytanie do pdmcyc, otóż mam ciśnienie w cylindrach 25 - 26 i chciałem sprawdzć czy to pierścienie czy głowica to jak wyjąłem bagnet to dymem nie walił tylko tak lekko dmuchał a jak odkręciłem korek oleju to też dymem nie dawał tylko dmuchał i to dość solidnie ale nie pluł olejem i tu pojawia się pytanie co mam w końcu liche pierścienie czy głowicę muszę oddać do szlifu
jak wyciągniesz bagnet i jest wszystko ok to nic nie powinno dmuchnąć nawet powietrzem czystym, a u ciebie dmucha ale jeszcze nie jest na tyle żeby dymem waliło, a jak przez korek ci tylko dmucha a nie widać spalin(tam zawsze będzie dmuchało) to jest dobrze, lecz przed remontem ja bym robił wszystko, gumki to nie duży koszt a później zawsze mniej rozbierania i ustawiania. U ciebie na 100% pierścienie do wymiany tym bardziej że masz takie słabe ciśnienie, no chyba że miałeś przegrzany silnik i masz głowice popękaną, ale wtedy pierścienie też są na 100% do wymiany jak by była popękana głowica. Jak byś rozbierał to najlepiej głowice oddać do sprawdzenia szczelności koszt ok.50 zł i wtedy wszystko wiesz.
- Bula88
- Forum Master
- Kontakt:
bburdach, sprawdź czy zawory nie są podpalone, zmień uszczelniecze zaworów, pierścienie, zobacz jak wygladają panewki, jesłi duży próg na cylindrach to zrób szlif.
najlepiej przed rozbiórką sprawdź ciśnienie na każdym cylindrze. ogólnie to musisz rozebrać silnik i wtedy sie wszytsko okaże co i jak. powodzenia
najlepiej przed rozbiórką sprawdź ciśnienie na każdym cylindrze. ogólnie to musisz rozebrać silnik i wtedy sie wszytsko okaże co i jak. powodzenia