mikrostyk na pompie wtryskowej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam takie pytanie za co odpowiada mikrostyk przykrecony do pompy wtryskowej w golfie mk3 silnik aaz 93. zauwazylem ze w momencie wcisniecia gazu jest on rozlaczany,a jak sie nie wciska gazu zalaczany.
Witam, ten mikrostyk steruje zaworkiem (N18 - chyba) który steruje zaś turbiną, a dokładniej tą gruszką na turbinie. Na wolnych obrotach on powinien być zwarty i załanczać ten zaworek który przepuszcza podciśnienie z vaku pompy i wciąga ten prent na turbinie który odpowiada za ciśnienie doładowania, jeżeli doda się gazu mikrostyk się rozłancza zaworek odcina podciśnienie, pręt na turbo się cofa. Nie mam pojęcia jakią funkcję to spełnia. Włącz sobie zapłon ale nie zapalaj silnika i poruszaj wajhą od gazu na pompie, powinno być słychać takie delikatne stukanie czyli załanczanie i rozłanczanie tego zaworka, jeżeli nie słychać stukania to masz walniety ten mikrostyk albo ten zaworek. Ja miałem walnięte jedno i drugie ale jakoś mi się udało obydwie rzeczy zreperować własnymi siłami i teraz śmiga. Od tego momentu zauważyłem że silnik pracuje łagodniej tz. na wolnych obrotach nie szarpie go tak jak wcześniej, żwawiej przyspiesza i w ogóle...
u mnie w passacie jest to troszke inaczej zorientowane bo siedzi nie przy mechaniźmie dodawania gazu tylko bezpośrednio w pompie. działa tak jak opisałeś a i dodatkowo u mnie otwiera EGR wersje ECO silników tak mają niestety. Za filtrem paliwa mam schowany "aktywator" który po podaniu napięcia z czujnika otwiera i zamyka podciśnieniesobiking pisze:Witam, ten mikrostyk steruje zaworkiem (N18 - chyba) który steruje zaś turbiną, a dokładniej tą gruszką na turbinie. Na wolnych obrotach on powinien być zwarty i załanczać ten zaworek który przepuszcza podciśnienie z vaku pompy i wciąga ten prent na turbinie który odpowiada za ciśnienie doładowania, jeżeli doda się gazu mikrostyk się rozłancza zaworek odcina podciśnienie, pręt na turbo się cofa. Nie mam pojęcia jakią funkcję to spełnia. Włącz sobie zapłon ale nie zapalaj silnika i poruszaj wajhą od gazu na pompie, powinno być słychać takie delikatne stukanie czyli załanczanie i rozłanczanie tego zaworka, jeżeli nie słychać stukania to masz walniety ten mikrostyk albo ten zaworek. Ja miałem walnięte jedno i drugie ale jakoś mi się udało obydwie rzeczy zreperować własnymi siłami i teraz śmiga. Od tego momentu zauważyłem że silnik pracuje łagodniej tz. na wolnych obrotach nie szarpie go tak jak wcześniej, żwawiej przyspiesza i w ogóle...
więcej info jest zamieszczone http://vwdiesel.net/phpBB/viewtopic.php ... e+actuator
http://www.vwdiesel.net/phpBB/viewtopic.php?t=173
Witam.
Mam AAZ z 94 r i taki mikrostyk na pompie.
U mnie uruchamia on turbo. Po zdjęciu pokrywy i poluzowaniu dwóch śrubek na tym mikrostyku można go przesuwać i wyregulować moment uruchomienia się turbo w zależności od położenia pedału gazu. Podejrzewam że jak sie go odłączy to turbo będzie dmuchać od najniższych obrotów, ale słabo bo im wyższe obroty tym więcej spalin i mocniej dmucha.
Mam AAZ z 94 r i taki mikrostyk na pompie.
U mnie uruchamia on turbo. Po zdjęciu pokrywy i poluzowaniu dwóch śrubek na tym mikrostyku można go przesuwać i wyregulować moment uruchomienia się turbo w zależności od położenia pedału gazu. Podejrzewam że jak sie go odłączy to turbo będzie dmuchać od najniższych obrotów, ale słabo bo im wyższe obroty tym więcej spalin i mocniej dmucha.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przełącznik na pompie wtryskowej jest do wyłącznia, włączania recylkulacji spalin. Dodatkowo szeregowo z tym przełącznikiem jest układ elektroniczny który wyłącza recylkulacje spalin podczas przyśpieszania, zmiany obrotów silnika. Wywalenie przełącznika spowoduje niedziałanie recylkulacji spalin. Brak recylkulacj powoduje większe drgania silnika, większą głośność na biegu jałowym.