EGR out - wrazenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
Proszę bardzo
Połączenie nie zaślepionego EGR z olejem z turbiny
Na fotce kolektor.Z bidą palec wskazujący wchodził,a do EGR'a to jedynie najmniejszy
Tak jak pisał JABcok20,zaślepić EGR i zrobić korektę w sofcie.
Połączenie nie zaślepionego EGR z olejem z turbiny
Na fotce kolektor.Z bidą palec wskazujący wchodził,a do EGR'a to jedynie najmniejszy
Tak jak pisał JABcok20,zaślepić EGR i zrobić korektę w sofcie.
EGR out - wrazenia
Od czego to zależy, że w jednych autach przy 250 tys przebiegu nie ma co czyścić ,a w innych stan jak powyżej ? O ile faktycznie przebieg jest auta, nie licznika
EGR out - wrazenia
Skoda w której odślepiłem egr nadal jeździ bez przeładowań:D
Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
Od tego,czy turbina i odma puszczają olej.Jak nie puszczają,to i w kolektorze jest czysto.Artiks pisze:Od czego to zależy, że w jednych autach przy 250 tys przebiegu nie ma co czyścić ,a w innych stan jak powyżej ?
EGR out - wrazenia
raczje t apierwsza czyli odma. Turbina tez popuszcza nawet nowa ale nie ma duzych roznic miedzy nowa a uzywka sprawna bez mega luzów. Oleju nie bedzi eubywac w jakims zastraszajacym tempie bo suszarka ma nalatane 200 czy 300 tys km. Bduzo zalezy od stylu jazdy i gdzie jezdzisz. Bo tu albo bedzie duzy udzial EGR albo niewielki. Moze jeszcze te przedmuchy nieco wieksze spowoduja ze odma bedzie leciec nieco wiecej ale to raczje ciezko sprawdzic. Mozan zalozyc separator albo poprostu egr odlaczyc czy to wezykiem czy to blaszka czy programowo. Kazde rozwiazanie jest okej. Czysto ekologiczny zabieg tak jak dpf czy inne wynalazki.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
EGR out - wrazenia
Odłączysz egr to z dołu masz więcej paliwa podawane czyli w momencie gdzie mocy i tak większej nie uzyskasz( chodzi o obroty 900-1500. Także więcej paliwka oznacza więcej sadzy. Tak to sobie tłumaczę.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
EGR out - wrazenia
Zgadza się,ale wtedy mowa o sadzy w wydechu,a nie w dolocie,a jak ktoś wywali kata,to zyska nieco na mocy,ba,wskazane wywalić kata,bo jak ma być więcej sadzy,to wiadomo,że zaraz go zaklajstruje.JABcok20 pisze:Także więcej paliwka oznacza więcej sadzy
- Paviarotti
- Lord GTI
EGR out - wrazenia
Ostatnio wywaliłem całkiem EGR (z klapą gaszącą i chłodnicą spalin) i wrzuciłem kolektor ssący od ARL do mojego AXRa i powiem wam, że czuć różnicę w jeździe i nie jest to efekt placebo. Nie wiem co dokładnie powoduje lepsze odczucia, wypowiem się jak trochę pojeżdżę. EGR był już wcześniej programowo wyłączony, więc żadnego błędu mi nie pokazało. Bez klapy jeździ się ok, myślałem, że będzie trzepać budą, ale tylko delikatnie czuć.
Ponad 200 tys. km nastukanych, ale syfu było malutko, może z 2mm, a wątpię żeby był wcześniej czyszczony.
Takie coś zostało włożone zamiast zaworu:
Ponad 200 tys. km nastukanych, ale syfu było malutko, może z 2mm, a wątpię żeby był wcześniej czyszczony.
Takie coś zostało włożone zamiast zaworu:
EGR out - wrazenia
Ten kolektor ma lepsze kanały, na OCP robili pomiary po takim modzie i coś tam km i Nm przybyło. Też szukam takiego ale póki co z EGRem komplet.Paviarotti pisze:wrzuciłem kolektor ssący od ARL do mojego AXRa i powiem wam, że czuć różnicę w jeździe i nie jest to
EGR out - wrazenia
od sharana a wlasciwie SGA od 115 konnych jest ten sam kolektor co ASZ/ARL. Predzej taki wydębisz na allegro. Szczerze to jednak jakas watpie by to cos dawało przy nieduzych mocach. Moze jak celujesz w moce ponad 200 KM to cos tam moze i da ale te pomiary/porownania na hamowni to raczej lipton.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
EGR out - wrazenia
Dzisiaj miałem klienta na program co po czyszczeniu geometrii zapiekała mu się nagmiennie. No i oczywiście egr może nie odłączony ale nie działał tzn podciśnienie szło na egr ale albo membrana uszkodzona ( zbierał się ok) albo podkładka podłożona.
-
- Mały gagatek
EGR out - wrazenia
A jak jest w silnikach BKC po zaślepieniu ? Nie wywala błędu ? Może lepiej tylko wyczyścić kolektor ? Obecnie i tak świeci mi się kompresor przez świece żarowe ( podobno) to może by nie było jakiegoś trybu awaryjnego ?
EGR out - wrazenia
Przelotka roboty zabby z Zabrza (z tego co widzę) - jest tylko jedno ale : szkoda, że nie jest zrównany wewnątrz karb na przewężce tej przelotki (zaraz przy flanszy) bo powietrze doładowane ma dodatkowe zawirowania (jak ktoś to ma i widział od środka to wie o czym piszę).Paviarotti pisze:Takie coś zostało włożone zamiast zaworu:
Powiększ (rzeczywiste wymiary: 900 x 597)
Żaden z silników 1.9 TDI i 2.0 TDI (o silnikach na Common Railu nie piszę bo nie wiem) nie wchodzi w tryb awaryjny po zaślepieniu EGR - najwyżej monituje tylko o tym kontrolka na zegarach i komunikat na fisie ale nic poza tym.
- Paviarotti
- Lord GTI
EGR out - wrazenia
Ma na pewno lepsze, ale dosłownie minimalnie. W pierwszej chwili nie mogłem się dopatrzeć różnic między AXR, a ARL, identyczne z zewnątrz, tylko numer innyArtiks pisze:Ten kolektor ma lepsze kanały
Wątpię żeby przy aktualnej mocy (sam program + KAT OUT + EGR OUT) kolektor dodał coś. Pewnie w granicach błędu pomiarowego.
Zgadza się dawno kupiłem, ale dopiero teraz zostało założone.Sztomel pisze:Przelotka roboty zabby z Zabrza (z tego co widzę)
Ale na pewno teraz jest lepszy przepływ niż jak to było z wcześniejszym zaworemSztomel pisze:szkoda, że nie jest zrównany wewnątrz karb na przewężce tej przelotki