Wibracje drgania a wszystko niby oki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ok.
Bylem dzisiaj w ASO pyta o to. Koszt jednej to 12zl. Mowia ze moga sciagnac ale zarzekali sie ze jeszcze nikt tego nie zamawial i nie slyszeli zeby ktos to wymienial.
Bylem u znajomego mechanika i mowi ze moze mi to wymienic ale twierdzi ze moze sie ze mna zalozyc ze to nic nie da
Szatanek powiedz czy spotkales sie moze zeby ktos to wymienial???
[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 11:32 pm ]
Cos zjadlem kilka literek w pierwszym zdaniu .
P.S. Korci mnie zeby sprobowac wymienic te gumy.
Bylem dzisiaj w ASO pyta o to. Koszt jednej to 12zl. Mowia ze moga sciagnac ale zarzekali sie ze jeszcze nikt tego nie zamawial i nie slyszeli zeby ktos to wymienial.
Bylem u znajomego mechanika i mowi ze moze mi to wymienic ale twierdzi ze moze sie ze mna zalozyc ze to nic nie da
Szatanek powiedz czy spotkales sie moze zeby ktos to wymienial???
[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 11:32 pm ]
Cos zjadlem kilka literek w pierwszym zdaniu .
P.S. Korci mnie zeby sprobowac wymienic te gumy.
NiCom szczerze Ci powiem ze tez nie słyszałem zeby ktoś wymieniał te gumy, wzystko zalezy w jakim stanie będzie ta guma, moze byc tak ze ze starości będzie stwardniała lub popękana, u mnie wizualnie wyglądają ok, więc załozenie nowych takich samych niewiele tu zmieni. Ja osobiście chciałem cos pokombinować i dorobić sobie samemu takie gumy ale z gumy bardziej miękkiej tylko musze dorwac jakies kawałki miekkiej gumy i poprostu je dociąć, metodą prób i błędów coś może sie polepszy.
Zrób jeszcze u siebie taki test, odpal silnik, i dotykaj ręką po kolei , najpierw ręką na łapę silnika która lezy na poduszce, potem w dolne mocowanie poduszki które jest juz izolowane od drgan, i poprostu porównaj drgania i będziesz miał porównanie jak dana poduszka je izoluje. Ja u siebie sprawdzałem to wyraźnie było czuć ze największe drgania są przenoszone przez przednią poduszkę na belkę a dalej przez 4 gumy na podłużnicę, więc ta przednia poduszka najgorzej izoluje.
Zrób jeszcze u siebie taki test, odpal silnik, i dotykaj ręką po kolei , najpierw ręką na łapę silnika która lezy na poduszce, potem w dolne mocowanie poduszki które jest juz izolowane od drgan, i poprostu porównaj drgania i będziesz miał porównanie jak dana poduszka je izoluje. Ja u siebie sprawdzałem to wyraźnie było czuć ze największe drgania są przenoszone przez przednią poduszkę na belkę a dalej przez 4 gumy na podłużnicę, więc ta przednia poduszka najgorzej izoluje.
Panowie
Wymienilem przednia.. poduszke choc byla wymieniana. Wczesniej była Corteco teraz jest orginalna VW za 510 PLN wymienilem i NIC !!!
Dochodze do wniosku ze te drgania musza byc spowodowane zle wyrownowazonym kolem zamachowym lub zespolem sprzegla (tarcza + docisk)
Kolega wczesniej napisal ze moze panewki ale panewki bysmy slyszeli.. przy dodawaniu gazu byloby dudnienie i swiecilaby sie kontrola niskiego cisnienia oleju wiec panewki odpadaja.
Ja stawiam na kolo zamochowe.
Ktos ma inny pomysl???
Wymienilem przednia.. poduszke choc byla wymieniana. Wczesniej była Corteco teraz jest orginalna VW za 510 PLN wymienilem i NIC !!!
Dochodze do wniosku ze te drgania musza byc spowodowane zle wyrownowazonym kolem zamachowym lub zespolem sprzegla (tarcza + docisk)
Kolega wczesniej napisal ze moze panewki ale panewki bysmy slyszeli.. przy dodawaniu gazu byloby dudnienie i swiecilaby sie kontrola niskiego cisnienia oleju wiec panewki odpadaja.
Ja stawiam na kolo zamochowe.
Ktos ma inny pomysl???
.... bo Diesel wielkim człowiekiem był ... :-D
Zastanawiający jest tylko jeden fakt, gdyby te zbytnie drgania spowodowane były złym wyrównowazeniem wału korbowego lub koła zamachowego odrazu wizualnie byłoby widac ze silnik podczas pracy zachowuje sie inaczej a konkretnie bardziej sie trzęsie, podskakuje i takie tam, a najdziwniejsze jest to ze jego ruchy podczas pracy są zwyczajne, nie emituje wyraznie wiekszych drgan, kiedys nawet porównywałem jak zachowuje sie silnik TDI w passacie B5 po lifcie i wyraźnie trząsł sie bardziej niz mój a w kabinie żadnych drgan ani telepania. Takze widac tu jak bardzo wazną rolę pełnią poduszki zawieszenia silnika w dieslu. Dodatkowo u mnie jest jeszcze cos takiego ze jak gasze silnik to wyraźnie słychac takie mocniejsze uderzeniowe zatrzęsienie silnikiem.
NiCom >> sprzeglo wymienilem na Sachs-a bo strasznie bylo zuzyte ale to jeszcze przed wystapieniem drgan. Po pol rocznym okresie uzytkowania tego sprzegla wlasnie nagle sie drgania pojawily Sa domysly ze to wlasnie sprzeglo lub cos przy kole zamachowym.
Zauwazylem taki objaw ze gdy swiece sie jeszcze grzeja i wystepuje duzy pobor pradu >> gdy uruchomie silnik to drgania sa wieksze gdy swiece zarowe zgasna drgania swa amplitude zmniejszaja.
Alternator jest oki wiec cos musi byc z walem korbowym skoro TAKI objaw wystepuje gdyz pasek klinowy (stozkowy) naciga koncowke walu od strony napedu uzadzen pomocniczych >> Tak to widze CO SADZICIE NA TEMAT TAKIEJ TEORII ??
Zauwazylem taki objaw ze gdy swiece sie jeszcze grzeja i wystepuje duzy pobor pradu >> gdy uruchomie silnik to drgania sa wieksze gdy swiece zarowe zgasna drgania swa amplitude zmniejszaja.
Alternator jest oki wiec cos musi byc z walem korbowym skoro TAKI objaw wystepuje gdyz pasek klinowy (stozkowy) naciga koncowke walu od strony napedu uzadzen pomocniczych >> Tak to widze CO SADZICIE NA TEMAT TAKIEJ TEORII ??
.... bo Diesel wielkim człowiekiem był ... :-D
Kolego czyli tak, gdy masz większy pobór prądu alternator stawia większy opór a więc i większy opór dla wału korbowego jest na kole pasowym które to koło napędza pasek od altka. Koło to jest z tłumikiem drgan skrętnych(guma wewnatrz), mozliwe ze jest juz zuzyte i ma bicie. Zrób test, zdejmij pasek od wspomagania i od alternatora, odpal silnik bez tych pasków i porównaj czy drgania są podobne, najprostszy sposób.
Ja tez tak mam z tymi swiecami. Dlatego jak ustawilem obroty na 1040 - 1080 po wyciagnieciu przyspieszacza to jest w miare. Pozniej jak sie silnik zrobi cieply i swiece przestaja grzac to wylaczam przyspieszacz. W tej pozycji tez mam ustawione obroty na 1040 - 1080. Jak zmniejszylem obroty to Zona powiedziala ze popsulem samochod
U mnie auto sie trzeslo zanim wymienilem sprzeglo wiec nie biore tego pod uwage.
Alternator tez mam nowy wiec odpada ta mozliwosc (poza tym paski sciagalem i probowalem bez paskow uruchomic auto i nic nie dalo).
Moze jakos wspolnie cos wymyslimy bo widze ze macie jakies checi z tym powalczyc w przeciwienstwie do mechanikow ktorzy mi mowia ze Diesel tak ma.
Moj wujek ma Golfa II tez Diesel i nic takiego mu sie nie dzieje. I to jest zastanawiajace
U mnie auto sie trzeslo zanim wymienilem sprzeglo wiec nie biore tego pod uwage.
Alternator tez mam nowy wiec odpada ta mozliwosc (poza tym paski sciagalem i probowalem bez paskow uruchomic auto i nic nie dalo).
Moze jakos wspolnie cos wymyslimy bo widze ze macie jakies checi z tym powalczyc w przeciwienstwie do mechanikow ktorzy mi mowia ze Diesel tak ma.
Moj wujek ma Golfa II tez Diesel i nic takiego mu sie nie dzieje. I to jest zastanawiajace
Re: Wibracje drgania a wszystko niby oki
mam to samo, sprawdziłem wszystko, i też nie wiem co dalej, drgania kierownicy, pedału sprzęgła podczas wciskania, odechciewa się wsiadać do mojego golfika, a przed robieniem rozrządu było bez drgań, teraz już 2 razy rozrząd wymieniany, koło pasowe itp... a drgania nie ustają... jest takie jakby bicie, o częstotliwości obrotu wału korbowego... może ktoś na coś wpadł od tamtego czasu?