Jakie paliwo?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
misiur
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: misiur » pn sie 10, 2009 22:59

pelton1985 pisze:to chyba nie podejdzie opał
podejsc to by podeszło, ale co by z tego wyszło : :helm:

http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/4C6j

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » pn sie 10, 2009 23:55

Lukoil ma dość mocno zasiarczone paliwa w stosunku do pozostałych koncernów...
Technologia rafinacji u nich tkwi jeszcze w głębokich latach `70-tych minionej epoki...
Nie pytajcie skąd to wiem - uwierzcie na słowo.
Starsze konstrukcje znoszą to bezproblemowo - najnowocześniejsze układy CR nieraz potrafią zastrajkować w postaci komunikatów o jakimś przysyfieniu EGRa czy filtrów cząstek stałych a w jednostkach z czujnikami wyeksploatowania oleju objawia się to częstszą niż zazwyczaj koniecznością wymiany oleju silnikowego...

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

roro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: roro » wt sie 11, 2009 09:19

Tomek_Golf_V pisze:Do roro:
no na prawde inteligentna odpowiedź. Myślałem, że gaz. <brawo>. Chodzi o stacje raczej, które mają dobre paliwo a które omijać. I czy lać np zwykłego diesla czy coś ala v-power. Widać nie wszyscy rozumieją pytanie;]
W jaki sposób sformułowałeś pytanie taką masz odpowiedź. Dobrze że się poprawiłeś w tym poście i nie uważam żeby moja odpowiedz była nieinteligentna. A swoją drogą nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 11:44

roro, chłopaki bawicie się w poprawną polszczyznę... EOT

Piasek, potwierdzam to co piszesz, temu gościowi z BMW podziękował między innymi filtr cząstek stałych po wizycie na " LUKOIL " Poczytajcie:

http://www.goldenline.pl/forum/wroclaw/890064
http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542, ... ukoil.html

Ogólnie LUKOIL to wielki rosyjski koncern zasilający między innymi Rafinerie Gdańską w dostawy ON, gdzieś czytałem, że robią przymiarki do wciągnięcia ORLENU i LOTOSU :green_fuck:

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt sie 11, 2009 14:15

pelton1985 pisze:arwam, temat dotyczy mk V 2.0 TDI, do Twojego Krążownika opał jak najbardziej ale u kolegi Tomek_Golf_V, to chyba nie podejdzie opał :bajer:
tak pomiędzy wierszami wtrącę - a czemu nie, skoro mojemu podchodzi to czemu nie do 2.0??? Przecież nie jest na CR.

[ Dodano: Wto 11 Sie, 2009 ]
arwam pisze: czemu nie?( tylko nie biały bo barwy pozbywają się za pomocą kwasu siarkowego.)

do opału można tylko dolewać troszkę oleju takiego jak do dwusuwów najlepiej jakiego TT lub 2T.
choć niektórzy mówią że jeżdżą bez żadnych dodatków i nic się nie dzieje ( przynajmniej nie odrazu)
ja mam z pewnego źródła i od "swojego" człowieka, jaśniutko-czerwoniutka bez dodatków kwasu, wody i innych tam głupot, nie mówię że jeżdżę cały czas ale bardzo często, mixol nie stosowałem i nie stosuję.

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 14:49

mettenos, do PD lejesz opał?

co z tymi wszystkimi przestrogami oraz opiniami na temat jakości i rodzaju paliwa w silnikach PD?

ja właśnie z uwagi na PD zwracam szczególną uwagę na to gdzie i co tankuje, nie neguje tego, że śmigasz na opale, to Twoja sprawa ale czy to oby bezpieczne dla pompek?
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 15:02 przez PELE, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » wt sie 11, 2009 15:26

pelton1985 pisze:mettenos, do PD lejesz opał?

co z tymi wszystkimi przestrogami oraz opiniami na temat jakości i rodzaju paliwa w silnikach PD?

ja właśnie z uwagi na PD zwracam szczególną uwagę na to gdzie i co tankuje, nie neguje tego, że śmigasz na opale, to Twoja sprawa ale czy to oby bezpieczne dla pompek?
nie zaprzeczam że śmigam, jak na razie - a przebieg mam znaczny - pompki czują się świetnie (cała reszta zresztą też) :bigok:

oczywiście jest to moja decyzja i nie mam zamiaru nikogo przekonywać i namawiać do tego co robię
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 15:35 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 15:41

mettenos, a orientujesz się jak wpływa kaloryczność oraz tłustość opału na ich żywot?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » wt sie 11, 2009 15:48

pelton1985 pisze:mettenos, a orientujesz się jak wpływa kaloryczność oraz tłustość opału na ich żywot?
pelton1985 co mam ci tłumaczyć, mam na "cyferblacie" ponad 200 tyś km (powtarzam - na cyferblacie :smoke: ) z tego większość nakręciłem sam, i pompki są OK, BIP są OK, jedna ma nieco wyższy BIP tj. około 0,60 - 0,69 ale miał już tak jak go kupiłem

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 16:48

mettenos, potrafię czytać.... jeśli uważasz, że jazda PD na opale jest ok i nieszkodzi chciałbym abyś użył jakiś konkretnych argumentów ( argument taniości odpada :chytry: ), interesuje mnie to dlaczego wszyscy odradzają opał w tych silnikach a Ty uważasz, że jest ok ?!?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » wt sie 11, 2009 17:07

pelton1985 pisze:mettenos, potrafię czytać.... jeśli uważasz, że jazda PD na opale jest ok i nieszkodzi chciałbym abyś użył jakiś konkretnych argumentów ( argument taniości odpada :chytry: ),
uważasz że 2,30 zł za litr nie jest argumentem taniości???? jednak przy 3-4 tyś km miesięcznie suma jest niezła.
pelton1985 pisze:interesuje mnie to dlaczego wszyscy odradzają opał w tych silnikach a Ty uważasz, że jest ok
mnie nie interesuje że wszyscy odradzają i wiem o tym że większość odradza, ja twierdzę że jest OK bo od ładnych kilku lat jeździłem kilkoma dieslami (coprawda SDI, TDI VP) i nigdy nie miałem żadnych przygód, Wiem że to jest PD a nie VP, leję bo tak mi się podoba, na pewno jest w tym jakieś ryzyko, ale powiem tak - nie mam zamiaru wiecznie jeździć tym samochodem, jak się coś spier....oli to trudno, dam sobie jakoś radę z tym problemem, jak na razie waszystko zawsze było i jest OK

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 17:22

mettenos, argument taniości jest oczywisty i nasuwa się jako pierwszy, dlatego go wykluczyłem
mettenos pisze:Wiem że to jest PD a nie VP
w takim wypadku uważam, że pisanie w tym temacie o opale jest jak OT :bigok:

[ Dodano: 11 Sie 2009 17:26 ]
w takim razie kolega Tomek_Golf_V, lejąc opał ryzykuje fifti/fifti, albo coś się posypie i się naprawi :mlotek: albo będzie wszystko ok

ja niepolecam opału do PD bo właśnie chodzi tutaj o jakość ON, zawartę w nim związki chemiczne, kaloryczność oraz tłustość

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » wt sie 11, 2009 17:27

pelton1985 pisze:w takim wypadku uważam, że pisanie w tym temacie o opale jest jak OT :bigok:
OT byłby gdybym na nim nie jeździł a z wszystkich postów można wyczytać że jeżdżę i to bezawaryjnie, więc nie rozumiem dlaczego OT

Awatar użytkownika
PELE
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: PELE » wt sie 11, 2009 17:32

1.OT z uwagi na to, że do PD nie leje się opału :bigok: a, że Ty lejesz to wyjątek
2.OT z uwagi na to, że kolega się pyta o paliwo a nie opał do swojego mkV

EOT ok? :grin:
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 17:33 przez PELE, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”