Po naprawie TURBOSPREZARKI auto nadal kopci..

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

leon79
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: leon79 » ndz wrz 13, 2009 22:17

SMUTNYINDYK pisze: i po co to komu?
zawiera platyne :bigok:

User

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » pn wrz 14, 2009 07:05

Witam
Chciałbym podpiąć się do tematu ponieważ mam podobny problem...

Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu mojego kopcenia jasnym dymem (wszyscy mechanicy stwierdzili ze to jest spalany olej :grrr: ale początek mojej przygody opisany jest na forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=258868 więc nie będe się powtarzał.

Moja decyzja była taka że regenerowałem turbinę :helm:
Jeszcze mój mechanik sprawdził pompowstryskiwacze testem dynamicznym KTS firmy Boscha i wyniki były dobre.
Po regeneracji turbiny i założeniu "oil catch tank" dymienie nie ustąpiło :otepienie: !!ale znacząco zredukowało.
Wszystkie typowe objawy wskazywały na uszkodzoną turbinkę TYLKO z wyjątkiem brakiem utraty oleju w silniczku. Podobno spece od regeneracji powiedzieli że turbina była uszkodzona i zalana olejem.
Chciałbym dodać, że po przejechaniu 6000 km od wymiany oleju nie ubyło mi nic oleju, natomiast poprzednio po przejechaniu 7000 km musiałem już dolać ok 350ml.

Więc jeżeli ktoś wie dlaczego kopci mi autko jasnym dymem (ewidentnie dym wskazuje na spalany olej ,a oleju mi nie ubywa!!!!!!) to proszę o wszelkie wskazówki.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję :pub:

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » pn wrz 14, 2009 14:09

belcho99 pisze:jak kopci na biało to może zjadać płyn chłodzący
Płynu mi nic nie ubywa!!! :helm:
i co najlepsze oleju również..i dlatego już mi ręce opadają :grrr:

arwam

Post autor: arwam » śr wrz 16, 2009 10:49

Zimny Chirurg pisze:Jak by nie trzymał jakiś uszczelniacz w turbinie to walił by na niebiesko.
lub na biało po odpaleniu.
zmień jesszcze dla pewności filtr powietrza i jak to nie pomoże to trzeba będzie sprawdzić czy nie ma nigdzie nieszczelności, a jak nie ma to nowy przepływomierz

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr wrz 16, 2009 16:17

szwari zdejmij wąż powietrza doładowanego z szybkozłączką z wlotu do obudowy EGR aby powietrze doładowane nie szło do kolektora ssącego i puść wąż obok luzem, odpal silnik i zobacz czy nadal będzie kopcić z wydechu na szaro, ja miałem tak w swoim sprawdzić ale niestety moja kobieta robiła porządki i gdzieś przepadły mi szczypce oraz klucz francuz i nie mam czym zdjąć metalowej klamry sprężystej z rury przy obudowie EGR i nie mogę tego sprawdzić.

Obrazek

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » śr wrz 16, 2009 17:30

Sztomel pisze:szwari zdejmij wąż powietrza doładowanego z szybkozłączką z wlotu do obudowy EGR aby powietrze doładowane nie szło do kolektora ssącego i puść wąż obok luzem, odpal silnik i zobacz czy nadal będzie kopcić z wydechu na szaro, ja miałem tak w swoim sprawdzić ale niestety moja kobieta robiła porządki i gdzieś przepadły mi szczypce oraz klucz francuz i nie mam czym zdjąć metalowej klamry sprężystej z rury przy obudowie EGR i nie mogę tego sprawdzić.
Mam rozumieć że ten wąż i klamrę zaznaczoną czerwoną strzałką????? i wówczas zobaczyc czy kopci????

Obrazek

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr wrz 16, 2009 17:35

właśnie o ten wąż chodzi, Ty też masz klamrę zamiast szybkozłączki, jak po odpięciu węża z wydechu nie będzie już siwego dymu a na rękę z węża poleci ci rozpylony olej to już wiesz co jest grane - rozszczelnione turbo (jeśli już jeździsz z OCT od dłuższego czasu - bo eliminuje się wtedy olej z odmy).
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 17:38 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » czw wrz 17, 2009 08:59

witam
Dziś popołudniu sprawdzę czy mi kopci i czy olej pryszcze...ale jak wczoraj sprawdzałem to wydawało mi się że jest w miarę sucho.. wczoraj byłem też sam więc nie miałem możliwości gazowanie trzymania ręki i obserwacji czy leci jakiś dym po ciemku :helm:

pozdrawiam :pub:

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » czw wrz 17, 2009 17:30

Witam
Ja wróce do swojego tematu..na vagu nie bylem bo nie mieli czasu.. ale bylem 3 miesiace temu, bo szwankowal mi czujnik temperatury, poza nim nic nie wykazalo.. ale pojade dla pewnosci.Przemyslalem sprawe i odrzucam usterki mechanicze takie jak: zapchany katalizator,brak cisnienia sprezania,turbina ok,pompowtryski sprawdzone,poza tym nowe filtry i olej, wykluczam te mozliwosci poniewaz autko jest zwawe i ma ciag, silnik suchutki.Do glowy przychodza mi dwie kwestie: przeplywomierz lub sonda lambda, Nie widzej innej przyczyny.. co mysliscie o tym wszystkim?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw wrz 17, 2009 18:43

Mic pisze:Do glowy przychodza mi dwie kwestie: przeplywomierz lub sonda lambda, Nie widzej innej przyczyny.. co mysliscie o tym wszystkim?
no to już nie masz dylematu gdyż sonda lambda Ci odpada bo po prostu jej nie masz, zrób te logi dynamiczne i będzie wiadomo jak mierzy przepływka.

Obrazek

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » czw wrz 17, 2009 18:53

yyy w TDI nie wystepuje???

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw wrz 17, 2009 18:59

w starych TDI VP i PD nie występuje.

Obrazek

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » czw wrz 17, 2009 19:08

2003 rok nie jest taki stary ale jak mowisz ze nie ma to nie ma, dla mnie to powod do zadowolenia bo o jeden problem mniej.. . Jak gadalem z gosciem w boschu to powiedzial mi ze wykarze blad albo nie a jak wspomnial o tych logach to sprawial wrazenie jakby wogole nie znam sie na tym.. mam wrazenie ze tylko wie jak u wywyali mu blad czarno na bialym. Mam powiedziec zeby mi wydrukowali te logi?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw wrz 17, 2009 19:12

sonda lambda pokazała się dopiero w Golfie V TDI przy silniku BMM,
nie byłoby lepiej gdyby Ci autko zlogował jakiś nasz forumowicz z Twojej okolicy i od razu wkleił logi na forum, w Boschu pewnie Cię za podłączenie pod kompa policzą a raczej wykluczam aby zrobili logi dynamiczne, najlepiej gdyby Ci zgrali odczyty na pendriv'a.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”