małe obroty na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Może chodziło im o tę blaszkę w korektorze, od dawki startowej?
Moim zdaniem nie tu leży przyczyna, albo jest to wina obciążonej instalacji elektrycznej i alternator tak przymula silnik, albo wydatek resztkowy do korekty, trzeba delikatnie cofnąć dźwignię gazu na śrubie z tyłu grzybka (np przed sprzedażą ktoś mógł dłubać przy dawce)
Moim zdaniem nie tu leży przyczyna, albo jest to wina obciążonej instalacji elektrycznej i alternator tak przymula silnik, albo wydatek resztkowy do korekty, trzeba delikatnie cofnąć dźwignię gazu na śrubie z tyłu grzybka (np przed sprzedażą ktoś mógł dłubać przy dawce)
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
O właśnie ,z ust mi to wyjąłeśt0mal pisze:albo wydatek resztkowy do korekty
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Obroty
Odkręcasz nakrętke przy pompie na klucz 10 i wkręcasz śrubę jak uzyskasz 850-950 obrotów w śrubie jest wycięcie na śrubokręt delikatnie wkręcasz a kontrujesz kluczem 10 powinno pomóć
Wiadomo, ze na zimno obroty powiiny być ok 850 ( wg elektronicznego obrotomierza ten na desce zaniża - jak włączyc elektroniczny było juz na forum ) bo altek jest obciazany przez dogrzewajace swiece a w AAZ jezeli nie ma klimy to pompa w czasie obciazenia nie podnosi obrotów. Swiece w tym modelu grzeja przez 2,5 min lub do temp. silnika 64st w zaleznosci co bedzie szybciej. Potem sie wyłączaja i podnosza sie obroty bo obciazenie altka spada. Maksymalnie powinny sie podniesz o ok 100 obr jezeli wiecej lub mniej lub na zimno obroty za niskie to jest zła korelacja miedzy wydatkiem szczatkowym a regulatorm kata wtrysku ( obrotów biegu jałowego ) lub zła regulacja przyspieszacza. jezeli bedziesz krecił samym regulatorem to na ciepło beda ok ale na zimno beda bardzo niskie. Kiedys pisałem jak to wyregulowac.
już sam nie wiem w czym tkwi problem. tOmal akumulator kupiłem nowy z centry ok miesiąc temu .PinkFloyd, jeżeli możesz, to napisz jeszcze raz, jak sie to reguluje
Ostatnio zmieniony sob gru 05, 2009 22:57 przez Mateoss18, łącznie zmieniany 2 razy.
mk1 1.5GX --> mk3 1.9TD --> mk4 1.6SR --> mk3 cabrio 1.8 ABS --> passat B5 FL
W siłowniku przyspieszcacza ( tkzw. potocznie ssania ) jest bimetal który sie nagrzewa od napiecia i od temp silnika- taka jego rola. To jest sterowane modułem który steruje także świecami żarowymi które silnik dogrzewają przez ok 2,5 min po odpaleniu. Jak silnik zimny, bimetal w siłowniku pociaga linkę mimo tego ze jak nie odpalony to linka naciągnięta i brak w nim prądu. Odpalasz silnik, moduł włącza swiece i doprowadza napiecie do silownika i nagrzewa bimetal który popuszcza slinkę siłownika bo bimetal się rozgrzewa. Prąd dochodzi dopuki są świece dogrzewane a trwac to moze nawet 2,5 min. po odpaleniu mimo tego ze nie pali sie kontrolka na desce. Potem sie wyłączaja i napiecie do silowniaka. Jak silnik ciepły to ciepło silnika nagrzewa tez ten silownik i w wyniku tego bimetal tez sie rozrzeża i popuszcxza jeszcze linkę i wiadomo jak silnik ciepły nie potrzeba zeby włąączał sie przyspieszacz. Lewa śrubka reguluje sie obroty siłownika- zimnego rozruchu. Na ciepło temp. 90st.- ustawia sie tak zeby obroty po tym jak dzwignia dotyka lewej śrubki powinny byc 1050 wg elektronicznego obrotomierza na desce jak go uruchomic znajdziesz w poradach. Prawa śrubka do obrotów biegu jałowego powinny byc 50-900+50- na ciepło. Bo jak wiadomo na zimno są mniejsze obroty bo swiece mocno obnizaja obroty bo jest duze obciązenie alternatora a siłownik to niweluje. Dlatego ustawia sie go na ciepło, ale nie dłuzej niz ok 5min na silniku przy temp. wody 90st po nocnym odpaleniu, bo w wyniku mocnego rozgrzania silnika bimetal moze jeszcze jak mocno sie podgrzeje jeszcze popuscic linke i przy normalnych krótkich odcinkach moze zdarzyc sie ze bedziesz miał za wysokie obroty. Dlatego temp. 90st na wskazniku po rannym odpaleniu max 5 min odkręcasz śrubkę na lince i pozostawiasz max 1mm luzu miedzy dzwignią a elementem ze śrubką i wszystko ok. I ot cała filozofia. mam nadziejęz, ze nie kręciłeś wydatkiem szczątkowym- bo ten ustawiany jest na stole pobierczym i potem moga być problemy z obrotami w zależnosci od temp. ale na oko da sie to ustawić. Odnośnie wydatku : najpierw wyregulowac wydatek szczatkowy ( jeżeli go ruszałeś ) - pozioma śrubka w ten sposób zeby nie ragowała na gaz, jezeli przestanie ragowac wykrecic jeszcze 2 obroty. Wyłaczyc silnik i włączyc obrotomierz na elektronicznym liczniku- jak to zrobic zobacz w poradach. Rozgrzej silnik do 90st i ustaw śrubka przyspieszacza obroty na o 950 ( wg elktronicznego obrotomierza) Jak wyregulowac siłownik mozge ci napidac dalej jak chcesz. Ta regulacja spowoduje ze obroty nie beda az tak sapadacMateoss18 pisze:już sam nie wiem w czym tkwi problem. tOmal akumulator kupiłem nowy z centry ok miesiąc temu .PinkFloyd, jeżeli możesz, to napisz jeszcze raz, jak sie to reguluje
Siłownik regulujemy tak jak wyżej ale pisze żebys lepiej zrozumiał . Odkrecamy srubke trzymajaca linke- przy czym element ze srubka ten przytrzymujemy kombinerkami zeby nie ukrecic linki. Regulacje robimy po nocnym odpaleniu silnika na zimno. Ruszamy, jak silnik pokaze 80, 90temp. ( ale reglacja nie poozniej niz 5min po osiagnieciu tej temp. ) zatrzymujemy sie nie wyłaczajac silnika - element ze srubka przesuwamy w strone dzwigni która naciaga zosawiajac luz 0,5-1mm nie wiekrzy, moze byc mniejszy ale przy 90st nie moze naciagac tego lementu który napina na zimno. Przykrecamy śrubke patrzac na element dzwigni który naciaga - nie napinac za mocno linki i nie zostawiac duzego luzu. Dla pewnosci odkrecic linke zasilania + od siłownika i przeczyscic styki. Powinno rano łądnie przyspieszac kat wtrysku
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 03:44 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 2 razy.
PinkFloyd, a jeżeli nie mam w pompie takiego siłownika? bo nie mam i żadnej linki do ssania też nie mam
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 11:07 przez Mateoss18, łącznie zmieniany 1 raz.
mk1 1.5GX --> mk3 1.9TD --> mk4 1.6SR --> mk3 cabrio 1.8 ABS --> passat B5 FL
Podaj rok pr auta,albo ktos zdemontował siłownik ( co widać na zdjęciu i w tym tkwi problem lub załozył nową pompę do silnika przed 95r i tam nie ma go jak podłączyc tak samo jak autoamtyczny regulator kąta wtrysku
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 15:01 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek