Bora nie pali,nie świeci kontrolka od grzania świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
i na aku i w kabinie po lewej str kierownicy wszystkie bezpieczniki mam dobre ..
więc podaj + na 1 lub 2 pin ECU, ale przed tym miernik w rękę i sprawdź czy jest + na bezpieczniku 4 od lewej, na akumulatorze
jesli jest + na bezpieczniku, a nie ma na pinach 1 i 2 to jest gdzieś przerwa w obwodzie, być może właśnie na tej skrzynce bezpieczników
jesli jest + na bezpieczniku, a nie ma na pinach 1 i 2 to jest gdzieś przerwa w obwodzie, być może właśnie na tej skrzynce bezpieczników
damcio151 , napisałeś : no i jedna podstawowa rzecz bezpiecznik, spalony powinien być bezpiecznik 30A, lub 50A (różne dane mam) na akumulatorze - jeśli tego jeszcze nie sprawdzałeś to zrób to
czyli oznaką że nie ma łączności z ECU jest spalony jakiś bezpiecznik ??
Jutro zrobię jak mówisz z tym + na pin jeden lub drugi
pozdrawiam
czyli oznaką że nie ma łączności z ECU jest spalony jakiś bezpiecznik ??
Jutro zrobię jak mówisz z tym + na pin jeden lub drugi
pozdrawiam
oznaką, ze ECU nie jest zasilane jest brak kontrolki świecjabar24 pisze:czyli oznaką że nie ma łączności z ECU jest spalony jakiś bezpiecznik ??
droga do zasilenia ECU to + po stacyjce idący do przekaźnika 109, następnie do bezpiecznika na akumulatorze i dopiero do ECU
tak więc po kolei należałoby sprawdzić gdzie to napięcie zanika, czy w ogóle jest na pinie 30 przekaźnika 109, czy po włączeniu zapłonu pojawia się na pinie 87 przekaźnika 109, jeśli tak to czy jest ono później na bezpieczniku nr. 4 na akumulatorze ... i znów - jesli + jest na bezpieczniku to czy dochodzi do 1 i 2 pinu ECU
to da odpowiedź gdzie może być przerwa w dostawie prądu
co do braku łączności z ECU ... ECU nie jest zasilone, nie działa - to i nie ma z czym się łączyć
damcio151
dzięki za odpowiedź,
po 18.00 wpada kolega z miernikiem i będziemy sprawdzać, a koleś z kompem ma dziś wieczorem wpaść,
jak tylko uda mi się znaleźć rozwiązanie problemu , napiszę .
Pozdrawiam !
dzięki za odpowiedź,
po 18.00 wpada kolega z miernikiem i będziemy sprawdzać, a koleś z kompem ma dziś wieczorem wpaść,
jak tylko uda mi się znaleźć rozwiązanie problemu , napiszę .
Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony pt gru 09, 2011 18:12 przez jabar24, łącznie zmieniany 1 raz.
OK, sprawdź jeszcze na pinie 37 wtyczki ECU czy po włączeniu zapłonu jest + 12v
damcio 151 a te piny są ponumerowane na wtyczce ECU ??
Aha i u mnie 4 od lewej bezpiecznik na akumulatorze jest 50A.
Aha i u mnie 4 od lewej bezpiecznik na akumulatorze jest 50A.
takjabar24 pisze:damcio 151 a te piny są ponumerowane na wtyczce ECU ??
i o ten chodzijabar24 pisze:Aha i u mnie 4 od lewej bezpiecznik na akumulatorze jest 50A.
Witam,
Panowie , problem rozwiązany , przyjechał gość z komputerem i jak pisaliście nie udało się połączyć, więc zaczął szukać ...
Okazało się, że w skrzynce bezpieczników ,które są przy kierownicy jest tam taki jeden bezpiecznik 30A (idą do niego takie grubsze przewody) na którym nie było napięcia a tym samym nie działał ECU
Mam teraz do Was pytanie czy bezpośrednio z akumulatora do tego bezpiecznika szedł przewód ?? (taki grubszy) , czy też po drodze szedł jeszcze gdzieś indziej ? ?
Pytam, ponieważ nie dysponowaliśmy schematem i nie było na 100% wiadomo dokąd oprócz ów bezpiecznika ten przewód zmierzał
Kolega puścił nowy przewód (podobnej grubości) bezpośrednio od akumulatora do tego bezpiecznika i kontrolka od świec teraz świeci - czyli ECU jest zasilany - i udało się połączyć z kompem.
Może ktoś z Was dysponuje schematem, to byłbym bardzo wdzięczny za wysłanie mi go na maila ( [email protected] )
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc !!
Panowie , problem rozwiązany , przyjechał gość z komputerem i jak pisaliście nie udało się połączyć, więc zaczął szukać ...
Okazało się, że w skrzynce bezpieczników ,które są przy kierownicy jest tam taki jeden bezpiecznik 30A (idą do niego takie grubsze przewody) na którym nie było napięcia a tym samym nie działał ECU
Mam teraz do Was pytanie czy bezpośrednio z akumulatora do tego bezpiecznika szedł przewód ?? (taki grubszy) , czy też po drodze szedł jeszcze gdzieś indziej ? ?
Pytam, ponieważ nie dysponowaliśmy schematem i nie było na 100% wiadomo dokąd oprócz ów bezpiecznika ten przewód zmierzał
Kolega puścił nowy przewód (podobnej grubości) bezpośrednio od akumulatora do tego bezpiecznika i kontrolka od świec teraz świeci - czyli ECU jest zasilany - i udało się połączyć z kompem.
Może ktoś z Was dysponuje schematem, to byłbym bardzo wdzięczny za wysłanie mi go na maila ( [email protected] )
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc !!
30A ... najpierw idzie przez bezpiecznik 110A, później przez przekaźnik 109
tak więc podłącz go pod nóżkę 87 przekaźnika 109
tak więc podłącz go pod nóżkę 87 przekaźnika 109
110A ?? a gdzież on się znajduje ???
myślisz że może się coś stać jak zostawię tak jak jest ??
myślisz że może się coś stać jak zostawię tak jak jest ??
największe są na aku ... być może tam, nie wiem tak mam na schemaciejabar24 pisze:110A ?? a gdzież on się znajduje ???
a jak masz ?jabar24 pisze:myślisz że może się coś stać jak zostawię tak jak jest ??
damcio151:
""a jak masz ? ""
""Kolega puścił nowy przewód (podobnej grubości) bezpośrednio od akumulatora do tego bezpiecznika i kontrolka od świec teraz świeci - czyli ECU jest zasilany - i udało się połączyć z kompem. ""
a na aku największy mam 50A i tam jest wpięty ten 4 od lewej
masz schemat w formie elektronicznej ?? mógłbyś mi podesłać na maila ??
""a jak masz ? ""
""Kolega puścił nowy przewód (podobnej grubości) bezpośrednio od akumulatora do tego bezpiecznika i kontrolka od świec teraz świeci - czyli ECU jest zasilany - i udało się połączyć z kompem. ""
a na aku największy mam 50A i tam jest wpięty ten 4 od lewej
masz schemat w formie elektronicznej ?? mógłbyś mi podesłać na maila ??
nie, tak nie może być, musi być przez przekaźnik, nie wiem ile prądu bierze ECU, ale jednak coś tam bierze, szkoda akumulatora ... szukałbym raczej przyczyny przerwy pomiędzy przekaźnikiem 109, a tym bezpiecznikiem, w ostateczności puścił nowy kabeljabar24 pisze:""Kolega puścił nowy przewód (podobnej grubości) bezpośrednio od akumulatora do tego bezpiecznika i kontrolka od świec teraz świeci - czyli ECU jest zasilany - i udało się połączyć z kompem. ""
damcio151 pisze: pod nóżkę 87 przekaźnika 109
chętnie, ale przez pewne kombinacje program aktualnie padł ... może jutro z tym powalczę, wtedy podeślęjabar24 pisze:masz schemat w formie elektronicznej ?? mógłbyś mi podesłać na maila ??