raczej to nie jest pompa od zwykłego diesla...
pompa od zwykłego Diesla ma nr-y zaczynające się od " 0 460 494" i potem jeszcze trzy cyferki, i to by była dla Ciebie lepsza opcja, a ty będziesz miał pompe o nr-ach zaczynających się od " 0 460 484" czyli masz 1.6TD o oznaczeniu 1V i mocy 60KM on powinny bardzi cicho pracować. ja bym prześwietlił wtryskiwacze i spradził kąt wtrysku.
co do pompy wody jak masz luźny pasek to na zgaszonym siniku złap za to kółko i zobacz czy niema luzu.
ogólnie co do pracy silnika 1.6TD to kultura jest kiepska ale nie powinno być czegoś takiego. dobrze by było gdybyś wiedział jaką ma kompresje i czy jest wszędzie równa, bo być może tylko na filmiku tak słychac a w rzeczywistości jest dobrze ale wydaje mi się że kompresja ucieka do dolotu co wskazywało by na nieszczelności zaworów, wtedy przy próbie olejowej będą nieznaczne różnice, ale będą spore różnice pomiędzy garczkami.
sprawdź przedewszytkim czy rozrząd jest dobrze poskładany a nie na markery tylko na ori znakach wykonanych w fabryce.
może te silniki nie grzeszą kulturą pracy ale są bardzo wdzięczne. to że miałem silniki 1.6TD 1.9TD 1.9TDI i teraz znów powróciłem do 1.9TD też o czymś świadczy
[TD] mk2 1.6 TD 60km Chodzi niczym ursus
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- KamilP
- DieseL PoweR
[TD] mk2 1.6 TD 60km Chodzi niczym ursus
Jak powiedział kolega Arek to jest pompa od TD ale jak chcesz lepszych osiągów to możesz wrzucić pompę z grzybkiem, wtedy wraz ze wzrostem doładowania będzie Ci rosła dawka paliwka, więc i mocy przybędzie Podłączenie i wszelkie info znajdziesz na forum ja niestety doświadczenia praktycznego w tym nie mam I moim zdaniem warto go będzie dopracować, silnik 1V jest niewysilony i moim zdaniem przy dopieszczeniu będzie Ci służył wiele tysięcy kilometrów jeszcze Warto będzie właśnie kompresję sprawdzić to dużo powie co ten silniczek przeżyłrrkchidori pisze:a panowie, jak sie przyjrzycie to zauważycie ze pompa wtryskowa jest od zwykłego 1.6d, ma to jakiś wpływ na jego prace:>?