Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
Gitner
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Razal pisze:I jeszcze jedno to nie jest taka przypadłość, która się pojawia przy każdym przyśpieszaniu, raczej przy szybkim i nagłym, rzadko się zdarza ale w czasie jazdy przy ok. 140/h ze stałą prędkością czasami też to odczuwam ...
Dokladnie mialem to samo.. ale musze cie zasmucic: w przypadku nastawnika tez nie musi byc caly czas przerywanie silnika.. u mnie pojawialo sie od 3 biegu w gore, najczesciej przy mocnym gazowaniu i szybkiej stalej jezdzie, wlasnie jak piszesz > 140/h.. kiedys przy wyprzedzaniu zaczal szarpac, ale sie strachu najadlem..
Pozdro
Gitner
-
BruceLee30
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
autor: BruceLee30 » pn cze 19, 2006 13:35
Gitner pisze:Mylisz sie.. nic na amen nie musi byc zwalone.. mialem G80
pisze z autopsji :
przerwany kabel w kostce polaczeniowej (VAG wywala blad g80) ale tak ze tego nie bylo widac nic nie mrugalo a silnik przerywal po wymianie kostki blad znikl, silnik bangla az milo wiec poprostu poradzilem aby sprawdzic to co kiedys przerabialem
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
Gitner pisze:Razal pisze:I jeszcze jedno to nie jest taka przypadłość, która się pojawia przy każdym przyśpieszaniu, raczej przy szybkim i nagłym, rzadko się zdarza ale w czasie jazdy przy ok. 140/h ze stałą prędkością czasami też to odczuwam ...
Dokladnie mialem to samo.. ale musze cie zasmucic: w przypadku nastawnika tez nie musi byc caly czas przerywanie silnika.. u mnie pojawialo sie od 3 biegu w gore, najczesciej przy mocnym gazowaniu i szybkiej stalej jezdzie, wlasnie jak piszesz > 140/h.. kiedys przy wyprzedzaniu zaczal szarpac, ale sie strachu najadlem..
Pozdro
Gitner
I co nastawnik do wymiany w takim przypadku ?? Powiedz co dalej w twoim przypadku ...
Z góry dzięki - dzisiaj wymienię filtr powietrza i filtr paliwa dodatkowo dla świętego spokoju
P.S. Czy przy wymianie filtra paliwa w TDI trzeba go zalewać paliwem zanim się zacznie odpalać samochód ??
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
Gitner
- VW Baron
BruceLee30 pisze:Gitner pisze:Mylisz sie.. nic na amen nie musi byc zwalone.. mialem G80
pisze z autopsji :
przerwany kabel w kostce polaczeniowej (VAG wywala blad g80) ale tak ze tego nie bylo widac nic nie mrugalo a silnik przerywal po wymianie kostki blad znikl, silnik bangla az milo wiec poprostu poradzilem aby sprawdzic to co kiedys przerabialem
No ja tez z autopsji pisalem.. mrygajaca kontrolka swiec nie oznacza ze juz padaka.. G80 w moim przypadku nic nie kosztowalo.. musialem tylko miesiac szukac czlowieka ktory sie na rzeczy zna.. kabel z czujnika to byla pierwsza rzecz jaka sprawdzalem.. Najlepsze porady to wlasnie z autopsji - jak ktos przez cos juz przeszedl to wie co i jak.
Razal pisze:I co nastawnik do wymiany w takim przypadku ?? Powiedz co dalej w twoim przypadku...
W wielu przypadkach pomaga czyszczenie nastawnika - opilki metalu w nim osiadaja - linka do porady masz wyzej.. Jesli to nie pomoze to nastawnik do wymiany ale sam nastawnik to juz rarytas, predzej pompe wtryskowa kupisz (w komplecie z nastawnikiem), a jesli tak tomoze podejdzie mocniejsza np od AFN..
Z góry dzięki - dzisiaj wymienię filtr powietrza i filtr paliwa dodatkowo dla świętego spokoju
Naprawy najlepiej zaczac od spraw blachych..
Czy przy wymianie filtra paliwa w TDI trzeba go zalewać paliwem zanim się zacznie odpalać samochód ??
Nie ma takiej koniecznosci.. jak juz wymieniasz to kup firmy Knecht. Ale najpierw sam oring trzeba bylo podmienic..
Pozdro
Gitner
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
Właśnie wracałem teraz ze sklepu z filtrami na pokładzie - jak się jedzie spokojnie to nic nieczuć ale jak mu zaczynałem deptać np. na 3 biegu to już zaczynał się lekko dławić (przerywać) krótko to trwa ale czuć..
Gitner jeszcze raz wielkie dzięki za porady i mam nadzieję że to nie pompa ani nastawnik pompy - bo robota tego to pewnie fortuna ....
Pozdrooooo
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
Gitner
- VW Baron
Razal pisze:Właśnie wracałem teraz ze sklepu z filtrami na pokładzie - jak się jedzie spokojnie to nic nieczuć ale jak mu zaczynałem deptać np. na 3 biegu to już zaczynał się lekko dławić (przerywać) krótko to trwa ale czuć..
Gitner jeszcze raz wielkie dzięki za porady i mam nadzieję że to nie pompa ani nastawnik pompy - bo robota tego to pewnie fortuna ....
Najpierw pozbadz sie usterki a potem dziekuj
Nastawnik mozesz sam wyczyszcic.. zaden koszt, no moze VAG jedynie jesli nie masz kabla.. a pompe wtryskowa od 1Z mozesz juz za 500 wyrwac.. Daj znac, jak bedzie po wymianie oringu i filtra..
Pozdro
Gitner
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
OK - odezwe się dzisiaj ... jeszcze jak uda się wymienić wszystko
A dzieki - hmmmm Gitner jakby nie było za co to bym nie dziękował
Tak czy inaczej dzięki za wszelkie info w tej sprawie - !! Naprawde jak ktoś napisał - z autopsji najwięcej można się dowiedzieć
Pozdroooooooo
-
Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
-
Kontakt:
tak jak Gitner pisal moze to byc nastawnik
ja mam auto od ponad 2 lat i na poczatku tez dzialo sie to sporadycznie i na wysokich biegach, potem z czasem na nizszych biegach, a potem nawet nierowno chodzil na jalowym.
mechanik chcial za czyszczenie nastawnika ok 500 zl ja to zrobilem sam i musze przyznac ze nie jest to ponad moje sily ale zajelo mi to razem z ustawieniami na tip top ok 7 h
porade juz napisalem ale chcetnie sluze poradami i pomoca jesli ktos potrzebuje.
pozdrawiam i zycze powodzenia
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
Chyba jednak wtrysk sterujący pada
:(:(
Zrobiłem jak pisze
BruceLee przy 2500obr/min puknołem kilka razy delikatnie w ten wtrysk sterujący w okolice tego kabelka (porcelanki) i zdarzało się takie jakby szarpnięcie - tak jakby był nagłu skok ciśnienia - odgłos jak przy przebiciu elektrycznym jednak silnik nie zmieniał specjalnie obrotów - bo to było bardzo krótkotrwałe ...
Co któreś stuknięcie takie objawy dawał ...
Gdzie ewentualnie kupić i jakie wtryski do mojego 1Z ??
Pozdroooo
-
Gitner
- VW Baron
Razal pisze:Chyba jednak wtrysk sterujący pada
:(:(
Wg mnie VAG powinien wyrzucioc blad z wtryskiem wiec podpinaj pod kompa
Gdzie ewentualnie kupić i jakie wtryski do mojego 1Z ??
Najtaniej kupisz na allegro a jak beda twoje dupne to wymieniaj od razu na ASV (110KM)
Pozdro
Gitner
-
BruceLee30
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
autor: BruceLee30 » śr cze 21, 2006 06:33
Gitner pisze:Wg mnie VAG powinien wyrzucic blad z wtryskiem wiec podpinaj pod kompa
nie zawsze
[ Dodano: Sro Cze 21, 2006 6:34 am ]
Najtaniej kupisz na allegro a jak beda twoje dupne to wymieniaj od razu na ASV (110KM)
taki bylby najlepszy zestaw
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
OK Panowie - byłem wczoraj na diagnostyce co prawda nie VAG tylko BOSCH i co ...
Nie wykazało żadnego błędu - NIC
Jedyne co to jakaś wartość początku wtrysku czy coś takiego ... ma 2,6 (to było coś w obrotach wału czy coś takiego i była tam temp paliwa) a powinno być 3,2 - 6,5 i gościu mówił że to można bez problemu przesterować i najprawdopodobnniej przy zmianie rozrządu wogóle nikt tego nie ustawiał - ja wiem też że nie ustawiał. Nie wiem czy ta wartość może mieć wpływ na przerywanie bo rozrząd był wymieniany ponad rok temu, a przerywa dopiero od jakiegoś miesiąca ... z czasem coraz częściej...
Zrobiłem tak jak pisał BruceLee - i faktycznie jak stukam w ten wtrysk to co któreś stuknięcie jest taki skok w silniku i przy tym wtryskiwaczu...
Pytanko - czy jak zakupie ten wtrysk sterujący to dużo roboty z wymianą ?? I czy trzeb acoś ustawiać po wymianie ??
Pozdrooooo
-
Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
-
Kontakt:
ja u siebie wyjmowalem wtryski i robota to pikus
trzeba je wykrecic ale najlepiej by bylo najpierw sprezonym powietrzem wydmuchac caly syf wokol nich zeby Ci sie nic do srodka nie sypalo.
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
Razal
- Gadatliwa bestia
-
Kontakt:
No OK - bede dzisiaj działał - mam nadzieję że pomoże
Pozdroooooooo