Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- checin
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV
- Silnik: ALH
Jaki olej?
A norma 502 00/ 505 00 do Diesla przy 215 tyś km jest wporządku? Leje Castrol Magnatec 5W-40
Kupie:
- komplet spryskiwaczy lamp pod xenon
- dokładkę przednią i progi 25th
Sprzedam:
- Carbonowe dekory: listewki pionowe, panel klimatyzacji
Sprzedam:
- sledziu_vu
- Nowicjusz
Jaki olej?
505.00 to tryb long life, zmiana co 30 tysiecy ( sprawdze jeszcze w ksiazce os Paska bo latał na takim w DE jak się nie myle ), jak taki wlewasz to mu nie zaszkodzi, i tak pewnie zmiany robisz maks co 15 tys to stosowałbym 505.01, 502.00 to norma do silnika benzynowego z tego co sie orientuje. Castrol dobra oliwa, nie masz się co stresowac
Tyle, że Ty nie masz PD to po co 505.00 czy też 505.01. W sumie można ale można zalac z inną normą.....
Tyle, że Ty nie masz PD to po co 505.00 czy też 505.01. W sumie można ale można zalac z inną normą.....
Jaki olej?
to sprawdź bo głupotę palnąłeśsledziu_vu pisze:505.00 to tryb long life, zmiana co 30 tysiecy ( sprawdze jeszcze w ksiazce
Do LL dla VW są normy 504.00-506.01-507.00
bo dla AGR/ALH jest taki fabryczny interwał wymian olejowychsledziu_vu pisze:i tak pewnie zmiany robisz maks co 15 tys
to jest norma dla PD bez LL - znowu odsyłam do książeksledziu_vu pisze:stosowałbym 505.01
Dla ALH jest norma 505.00 i taki olej ma być lany...sledziu_vu pisze:Tyle, że Ty nie masz PD to po co 505.00 czy też 505.01
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- checin
- Gadatliwa bestia
Jaki olej?
Piasek, dzięki czyli dobrze że zakupiłem Castrol'a, w sumie po dobrej cenie. A na przyszłość zostać przy tym czy jakieś propozycje?
Kupie:
Sprzedam:
Sprzedam:
Jaki olej?
Tani olej jest dobry - bo jest dobry i tani
Ze swojej strony sugerowałbym skrócenie interwału wymian olejowych z 15tu do 12-11 tys km. Ja przez te 15 tys km interwały w 220 tyś km zarżnąłem fabryczną turbinę - a silnik chodził na 0W-40. Kanały olejowe odpowiedzialne za dostarczanie oleju chłodząco-smarujacego turbinę były pozapychane szlamem i po zapiekane nagarem. Po wymianie turbiny olej w silniku (nadal 5W-40 przy przeb. 446 tys km) zmieniam co 11 tyś km a regenerowana turbina zrobiła już 100 tyś km i nic nie wskazuje aby miała się ku końcowi - a powszechnie psioczą na regenerowane turbiny że jak przeżyją 30-50 tyś km to max...
Jak latasz na 5W-40 to jeździj na nim tak długo dopóki silnik nie zacznie pożerać jakichś zatrważających ilości od wymiany do wymiany. Jak się to zacznie dziać - zrób co należy zrobić (czyli najczęściej regeneracja turbiny) i dalej lej 5W-40.checin pisze:A na przyszłość zostać przy tym czy jakieś propozycje?
Ze swojej strony sugerowałbym skrócenie interwału wymian olejowych z 15tu do 12-11 tys km. Ja przez te 15 tys km interwały w 220 tyś km zarżnąłem fabryczną turbinę - a silnik chodził na 0W-40. Kanały olejowe odpowiedzialne za dostarczanie oleju chłodząco-smarujacego turbinę były pozapychane szlamem i po zapiekane nagarem. Po wymianie turbiny olej w silniku (nadal 5W-40 przy przeb. 446 tys km) zmieniam co 11 tyś km a regenerowana turbina zrobiła już 100 tyś km i nic nie wskazuje aby miała się ku końcowi - a powszechnie psioczą na regenerowane turbiny że jak przeżyją 30-50 tyś km to max...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Jaki olej?
A uszczelnienia? Czy olej 5W40 w stosunku do 10W40 jest na tyle rzadszy aby powodować duże wycieki w 18 letnich autach?Piasek pisze: Jak latasz na 5W-40 to jeździj na nim tak długo dopóki silnik nie zacznie pożerać jakichś zatrważających ilości od wymiany do wymiany.
Jaki olej?
gdzie masz napisane ze 5W30 jest zadszy od 10W40. Wytlumacz mi to bo ja tego nie rozumiem. Wiesz co oznaczaja te cyferki?
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- checin
- Gadatliwa bestia
Jaki olej?
Ostatnio właśnie wymieniałem po 13 tys km wymianę, a ogólnie jest to na poziomie 10 max 11 tys km. Lepiej wymienić szybciej niż poźniej pchać się w niepotrzebne koszta
Kupie:
Sprzedam:
Sprzedam:
Re: Jaki olej?
Odrazum Cie polubil kolego. Cala prawda. Wymieniac co 10-12 tys i bedzie chodzić i chodzić silniczek. Sprawdzac czy weze powietrzne są okej, podgladac vagiem jak turbo pompuje, czy nie ma przeladowań a bedzie chodzic suszara i 500 tys km.checin pisze:Ostatnio właśnie wymieniałem po 13 tys km wymianę, a ogólnie jest to na poziomie 10 max 11 tys km. Lepiej wymienić szybciej niż poźniej pchać się w niepotrzebne koszta
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
ktoś kiedyś tu napisał o naprawdę dobrym oleju nawet fote wstawił, głównie chodzi mi o PD z normą 505.01
- sledziu_vu
- Nowicjusz
Jaki olej?
Piasek,
Masz racje, palnalem glupote.
Moj pd jezdzil na 506.01
505.00 to norma do alh.
Sorki za zamet.
Masz racje, palnalem glupote.
Moj pd jezdzil na 506.01
505.00 to norma do alh.
Sorki za zamet.
Jaki olej?
znalazłem, spróbuje tego tym razemFahoo pisze:ten olej to najwyższa półka...fullsyntetic i ma norme 505.01
uwaga musi to byc ten olej z symbolem XL-III
Jaki olej?
poprzedni wlasciciel lał do golfa midlanda 5w/40 przez dlugi czas, potem zalal go shelem 5w/30. Ja jak kupilem tego golfa zalalem go mobilem 5w/30, chyba dobry wybor a przebieg silnika 209 tys....
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jaki olej?
Mój temat został wywalony do Zsypu, i zostałem przekierowany tu, więc się może zapytam
Co sądzicie o firmie Pro Choice ze Szczecina? Zastanawiam się nad Motulem do mojego SDI, a Oni mają bardzo tanio (100zł za bańkę 5L półsyntetyku).
Czy jest to oryginał, czy nie?
Co sądzicie o firmie Pro Choice ze Szczecina? Zastanawiam się nad Motulem do mojego SDI, a Oni mają bardzo tanio (100zł za bańkę 5L półsyntetyku).
Czy jest to oryginał, czy nie?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ