Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Re: Jaki olej?
Ja mam silnik alh i przebieg aktualnie 295 tys a moze i wiecej. Leje mobil 1 5w/50. Powiedzcie mi czy opłaca sie kombinować i zmieniać na inny, czy po prostu pozostać przy tym jeżeli jest ok.
Golf IV 1.9 TDi 90ps + wtryski asv = 116 ps + soft = [b]140 ps 303 Nm. Highline[/b]
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Jaki olej?
a jakiej odpowiedzi się spodziewasz? jeździ dobrze to po co w ogóle pytasz o zmianę oleju. ten olej jest aż nadto...
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Ja bym został jeśli masz olej z pewnego źródła.Golf4444 pisze:Ja mam silnik alh i przebieg aktualnie 295 tys a moze i wiecej. Leje mobil 1 5w/50. Powiedzcie mi czy opłaca sie kombinować i zmieniać na inny, czy po prostu pozostać przy tym jeżeli jest ok.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Witam.
Czy zauważyliście koledzy całkowicie różne etykiety na bańkach 5l oleju motul MOTUL 8100 X-clean 5W40 ?
Można to znaleźć na allegro.
Czym one się różnią?
Czy zauważyliście koledzy całkowicie różne etykiety na bańkach 5l oleju motul MOTUL 8100 X-clean 5W40 ?
Można to znaleźć na allegro.
Czym one się różnią?
Jaki olej?
Nic nie zmieniaj chyba że ci go dużo bierze. Kolega ma w A4 Silnik AFN, jakieś 250 kkm i mechanik go namówił na zmianę oleju na 10w40 i po miesiącu popychacze zaczęły mu dzwonić. Wrócił do 5w40 i jest spokój.Golf4444 pisze:Ja mam silnik alh i przebieg aktualnie 295 tys a moze i wiecej. Leje mobil 1 5w/50. Powiedzcie mi czy opłaca sie kombinować i zmieniać na inny, czy po prostu pozostać przy tym jeżeli jest ok.
Co do motula to na forum audi jest długi temat o sprzedawcach z Allegro i morał był taki że 90% sprzedawanych to podróbki. Dlatego ja wolę zapłacić te 25pln wiecej i kupić olej na hurtowni.
Jaki olej?
Ryś, parę stron wcześniej wklejałem różnice nalepek jaki będą obowiązywały bo Motul zmienił szatę graficzną zatem są dwie możliwe opcje:
- część sprzedających oferuje jeszcze oleje ze starymi nalepkami z zapasów magazynowych - bo przecież nie wyrzucą, a część już z nowymi
- lub tak jak pisze Jarek_NS, zamieszanie nalepkowe dało jeszcze większe pole do działania wszystkim oferującym podróbki tego oleju a tych jest zdecydowanie najwięcej...
- część sprzedających oferuje jeszcze oleje ze starymi nalepkami z zapasów magazynowych - bo przecież nie wyrzucą, a część już z nowymi
- lub tak jak pisze Jarek_NS, zamieszanie nalepkowe dało jeszcze większe pole do działania wszystkim oferującym podróbki tego oleju a tych jest zdecydowanie najwięcej...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Motul i Castrol to chyba najczęściej podrabiane oleje. Ja akurat często kupuje olej hydrauliczny do firmy na hurtowni i mam możliwość kupić olej z dobrym rabatem na hurtowni więc nie kombinuje. Druga kwestia to filtr wlejesz złoty olej i założysz kijowy filtr i też będzie kupa.
Co do Orlena to nie miałem osobiście styczności z tym olejem ale ludzie go chwalą.
Ja polecam wymieniać oleje jednak częściej niż zaleca to producent szczególnie w autach z podniesiona mocą.
Co do olejów longlife to jedna wielka ściema. Efekty tego już widać 2,0 ALT w A4 i Passtach potrafi spalić 0,5-1L oleju na 1000km.
Co do Orlena to nie miałem osobiście styczności z tym olejem ale ludzie go chwalą.
Ja polecam wymieniać oleje jednak częściej niż zaleca to producent szczególnie w autach z podniesiona mocą.
Co do olejów longlife to jedna wielka ściema. Efekty tego już widać 2,0 ALT w A4 i Passtach potrafi spalić 0,5-1L oleju na 1000km.
Ja mam zalany 10W40 i mi nic nie dzwoniJarek_NS pisze: Kolega ma w A4 Silnik AFN, jakieś 250 kkm i mechanik go namówił na zmianę oleju na 10w40 i po miesiącu popychacze zaczęły mu dzwonić. Wrócił do 5w40 i jest spokój.
Bo na Allegro kupi produkt niemiecki. W sklepie kupi Mobil rozlewany w Polsce. To już lepiej kupić PlatinumMichał_1977 pisze:Matiuas, a dlaczego chcesz przez Allegro?
Przecież w podobnych pieniążkach kupisz w sklepie.
Jaki olej?
on Niemcy widział jak świnia niebo...Jefferson pisze:Bo na Allegro kupi produkt niemiecki.
i co z tego ?Jefferson pisze:W sklepie kupi Mobil rozlewany w Polsce
a pewnie bo Polskie oleje to dobre oleje.Jefferson pisze:To już lepiej kupić Platinum
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Dobra płukankę mój Golf "przeżył" jakiś czas temu i jest ok, cały czas na 10W40 natomiast jutro zmieniam na Lotos Synthetic Plus 5W40 na zimę jak znalazł. Ten Lotos taniej wyszedł niż wcześniejsze 10W40 LM a syntetyk...
szkoda tylko że panuje taki chaos w ofercie, zwłaszcza w Orlenie. Przykładowo, nie mogę zajarzyć czym się różni Platinum tej w srebrnej bańce od tego w czerwonej?Piasek pisze: a pewnie bo Polskie oleje to dobre oleje.
Panowie Szybkie pytanko Toledo 1L 1.9 TDI AFN 10w40 /315kkm
Jaki Olej :
Repsol
Gulf
Valvoline
Texaco
Motul
Mobil?:)
Jaki Olej :
Repsol
Gulf