miałbys jak bys tylko po polsce latal -uwierz miitaliano_83 pisze: nigdy nie miałem spalania na poziomie 6.7/l 100km ... - mowa o średnim z tankowania.
Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile wam pali diesel?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Ile wam pali diesel?
Trasa Poznań - Bukowina Tatrzańska trzy na pokładzie + bagażnik full 5,4l/100 , powrót w tym samym składzie 4,7l/100 -autko nakulane obecnie 250 000 km, oleju prawie nic, nie kopci . Cóż więcej potrzeba .
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
Ile wam pali diesel?
w twoim przypadku to turbiny heheheh bo do spalania to nie mozesz miec juz nic do zarzuceniawielblad2 pisze:Cóż więcej potrzeba .
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
Na nasze drogi i warunki oraz debili dosłownie za kółkiem turbo uważam za zbędne.
pozdro dieselek. Golf zawsze i wszędzie.Golf był,jest i będzie.
- popielasty
- Gadatliwa bestia
Ile wam pali diesel?
wielblad2, zapomniałeś dodać że tira nie wyprzedzisz
Wszystko zależy od trasy jaką jadę. Od 6 do 10L, 3 osoby (Mondeo MK3 2.0TDCI, 130km), ok 200-250 kg w bagażniku.
Rekord jaki uzyskałem, to trasa Wołomin - Okęcie o 4 rano, Passatem B5fl 1.9 130km, według MFA (które zazwyczaj zawyża o 0.5L) miałem 5,4L, jechałem całą drogę 50-60 km/h, praktycznie bez żadnego postoju
Wszystko zależy od trasy jaką jadę. Od 6 do 10L, 3 osoby (Mondeo MK3 2.0TDCI, 130km), ok 200-250 kg w bagażniku.
Rekord jaki uzyskałem, to trasa Wołomin - Okęcie o 4 rano, Passatem B5fl 1.9 130km, według MFA (które zazwyczaj zawyża o 0.5L) miałem 5,4L, jechałem całą drogę 50-60 km/h, praktycznie bez żadnego postoju
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
Swojego czasu zrobiłem trasę Gorzów- Sandomierz- Kudowa Zdrój- Gorzów - po autostradach A2 i A4 reszta lokalne drogi z czterema osobami na pokładzie i full bagażnikiem i wtedy też nie wyszedłem poza 6.5l/100km z Kudowy do Gorzowa wyszło nawet mniej jak 5l/100km Kwestia tego jak się jeździ i po jakich drogach. Gdyby TDI nagminnie miało by mi spalać więcej jak 6l/100km przy normalnej jeździe to by kupił małe Pbodzim pisze:miałbys jak bys tylko po polsce latal -uwierz mi
Ile wam pali diesel?
Italiano wcale się nie zgodze, że mały silnik w benzynie mało pali. Taki 1,4 w budzie wielkości Golfa spali więcej lub tyle samo co 1,8. Ponieważ mały silnik w tym przypadku ma za małą moc do gabarytów auta i chcąc być żwawym będzie chlał paliwo jak byś miał wir w zbiorniku, podczas gdy duży silnik będzie potrzebował na rozpędzenie tych samych gabarytów być może tyle samo a nawet i mniejszą porcje benzyny. To by było np. starszych silników jak to się ma w przypadku nowoczesnych jednostek napędowych NIE WIEMitaliano_83 pisze: to by kupił małe Pb
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
Ile wam pali diesel?
Dlatego nie kupował bym jakiegoś starego auta i przesadnie dużego, nowe silniki palą mało w pb. miejskie autka typu Twingo, Ford Ka, VW UP. Fiat 500 potrafią na 1l zrobić 23km czyli palą 4.2-4.5l ..max -5l/100km przy spokojnej jeździe, na autostradzie przy 150 to już inna bajka, ale nie do tego one są stworzone...joseph82 pisze:Italiano wcale się nie zgodze, że mały silnik w benzynie mało pali. Taki 1,4 w budzie wielkości Golfa
Cytryna ds3 mojego kolegi z pracy 1.6 hdi potrafi zejść do 3.4l/100km to jest wynik Tylko przy zakupie auta trzeba się zdecydować, ekonomicznie czy dynamicznie - bo w dzisiejszych konstrukcjach jedno z drugim nie ma nic wspólnego, nowe diesle żłopią więcej niż stare traktorki TDI ... ale moc z powietrza się nie bierze. A jak bym chciał coś praktycznego czyli dynamiczne i oszczędne, ale nie koniecznie tanie w zakupie to bym kupił Hondę Accord 2.2ICTDI przed liftem 140KM i silnik nie do zajechania, cichy ekonomiczny dynamiczny i praktycznie bezawaryjny.
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
Panowie ekonomiczny to jest rower. Zdrowy, tani i wogóle. Samochód ma dawać frajde z jazdy i czy mi pali 5,5 czy 6 to mnie to nie rusza.
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Ile wam pali diesel?
a mnie nie rusza i 8 w miescie jak trzeba butowac ,auto ma jezdzic a nie toczyc sie ,jak bym mial sie toczyć to wsiadł bym w srodki komunikacji miejskiej, a na autobanie ile fabryka ja jezdze chyba ze mi sie znudzi ,ostatio zamknąłem zegar w astrze z gorki na niemieckiej autostradzie ,moze wstawie zdjecie bo nie omieszkalem zrobic ,szafa 220 na gps 212km/hpiotrb79 pisze:i czy mi pali 5,5 czy 6 to mnie to nie rusza.
Ostatnio zmieniony śr maja 23, 2012 20:33 przez odzim, łącznie zmieniany 1 raz.
Ile wam pali diesel?
Ale jakby palił 15 to już by ruszyłopiotrb79 pisze: Samochód ma dawać frajde z jazdy i czy mi pali 5,5 czy 6 to mnie to nie rusza.
Niedawno kupiłem czinkłaczento 700 żonie na dojazdy do pracy, wychodzi 15zł dziennie za prawie 60 km, autobus drożej wychodzi
Litrażowałem dziada, wychodzi coś 5.1 na setkę, mniej niż mój tdi
- italiano_83
- V.I.P.
Ile wam pali diesel?
Wszystko zależy ile km w roku robisz... ja robię ~30 - 35kkm więc to czy mi spali 5.5 czy 6 ma znacznie Bo o tyle jestem szczuplejszy o kasę w ciągu roku.piotrb79 pisze:i czy mi pali 5,5 czy 6 to mnie to nie rusza.
Proste jak drut... 100km =6l 1l = 1.4 euro średni dla mnie, 300 x 6 = 1800l ON = 2520 euro
5.5l 1l - 1.4 euro ....300x5.5 = 1650l ON = 2310 euro 210 euro ... no to sorry, ale za 210 euro to ja kupie 150l ON to ja jadę do PL wracam do NL za darmo bez żadnego oszczędzania w czasie jazdy ... przy spalaniu 6.5l/100km robię 2300km Więc wszystko zależy do tego ile się jeździ, im więcej tym różnica większa.
Ile wam pali diesel?
ja paliwo mam po 3,5 pln wiec tak na prawde nie przeliczam az tak ,a do pracy skuterem albo rowerem pomykam
Ile wam pali diesel?
Ja paliwo też mam taniej, ale jak wypalę trzy baki na miesiąc, to i tak się z tego ładna kwota robiodzim pisze:ja paliwo mam po 3,5 pln wiec tak na prawde nie przeliczam az tak ,a do pracy skuterem albo rowerem pomykam
Trzy miesiące i zarąbiste felgi z oponami by były