Najtańszy, w jakim tego słowa znaczeniu?? Najtańszy z możliwych ze specyfikacją 505.0? Czy najtańszy jaki można kupić czyli Hydrol za 7 pln z beczki?minerseth pisze:Sasiad ma podobnego golfs kombi tyle ze w automacie 1,9tdi i mowil ze leje najtanszy olej i jest git.
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Jaki olej?
Kiedyś w tesco widziałem petronasa mam nadzieje że oryginał tak że tanio w tym przypadku może znaczyć dobrze:)minerseth pisze:Najtańszy do jego auta.
Jeśli Twój problem się wyjaśnił to wróć do tematu gdzie zadałeś pytanie i napisz jak go rozwiązałeś. To wiele nie kosztuje, a pomaga innym!
Jaki olej?
A ja aktualnie na docieranie zalałem 5w30 GM, posiada normę 505.00, a także 505.01 A co mnie skusiło? 75zł za 5l bańkę Myślę że na 1,5tyś km delikatnej jazdy do 2tyś obrotów styknie
- Mark_Funky
- Mały gagatek
Jaki olej?
Witam,koledzy jaki olejek polecacie do 1.9 TDI PD ASZ 130 KM? teraz mam Castrol Edge 5w 40 a i chce koniecznie filtr knechta tylko nie moge dobrać jakiś problem na stronie producenta, może ma ktoś w takim silniku jak mój knechta to podrzuciłby mi symbol? a wracając do oleju to kupiłem na takim a bardziej uważam Valvoline lub tak polecany LM , przejście z Castrola na który z nich polecacie?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jaki olej?
Na każdy który spełnia normę 505.01 producenta sobie możesz wybrać sam.Mark_Funky pisze:na który z nich polecacie?
Dlaczego akurat ta marka, są przecież inne równie dobre ...Mark_Funky pisze:chce koniecznie filtr knechta
Knecht/Mahle
OX 143 D
OX143D
- Mark_Funky
- Mały gagatek
Jaki olej?
italiano_83,Dlaczego akurat ta marka, są przecież inne równie dobre ...
z sentymentu na poważnie to używałem tych filtrów wcześniej, pewnego razu gdy migała mi kontrolka oleju przy zimnym silniku( tak od 3 do 4 razy) to wyczytałem że to może być wina filtra i polecono mi knechta gdy go załorzyłem to odrazu była poprawa nie migała wcale, albo raz, mam wrażenie że pompa miała lżej, ale to moje własne tłumaczenie ten temat z miganiem to w Vento 2.0 AGG był...
- italiano_83
- V.I.P.
Jaki olej?
Ja jeździłem na boschu, filtronie - chyba najwięcej, teraz mam mann i nie zauważyłem żadnej różnicy.Mark_Funky pisze:być wina filtra i polecono mi knechta
Re: Jaki olej?
Dziś zatrzymałem paru kolegów w pracy co jezdza disslami, oplem i citroenem mówili mi że po 250tyś km. powinienem lać syntetyk olej cZy to prawda czy bzdura ??
mam nakulane 260tyś km. chce wymienić olej a obecnie mam Shell helix 10w40 jak pisałem juz wyżej, i teraz nie iwem jaki mu wlać tak aby był odpowiedni pod przebieg. i ile go kupić pewnie z 4, 5 l ?
mam nakulane 260tyś km. chce wymienić olej a obecnie mam Shell helix 10w40 jak pisałem juz wyżej, i teraz nie iwem jaki mu wlać tak aby był odpowiedni pod przebieg. i ile go kupić pewnie z 4, 5 l ?
Jaki olej?
Bzdura!minerseth pisze:po 250tyś km. powinienem lać mineralny olej cZy to prawda czy bzdura ?
Ile musisz dolewać pomiędzy wymianami?
Jeżeli dużo Ci nie ubywa to proponuje 5W40 - np. Lotos Platinum 5w40.
Wiesz co wymieniałem jak miałem 247 nakualen i teraz mam 262. i miałem prawie na maximum a teraz mam na minimum. a powinno sie dolewac jak sie ma juz na minimum tak ?
Olej mam pod tym wzgrubieneim na miarce czyli na minimum a czujnik od oleju nie swieci moze nie dziala ? albo jeszcze troche tego oleju jest ?
Tak czy siak msuze wymienic jak najszybciej.
Było grzebane przy miarce bo była pęknieta i wymieniłem sobie na nowa cały ten plastik pomaranczowy.
Olej mam pod tym wzgrubieneim na miarce czyli na minimum a czujnik od oleju nie swieci moze nie dziala ? albo jeszcze troche tego oleju jest ?
Tak czy siak msuze wymienic jak najszybciej.
Było grzebane przy miarce bo była pęknieta i wymieniłem sobie na nowa cały ten plastik pomaranczowy.
- italiano_83
- V.I.P.
Jaki olej?
Do układu smarowania wchodzi do 4.5l oleju, wszystko zależy od tego ile uda się zlać z silnika podczas wymiany. Więc kup 5l dużo więcej nie kosztuje a będziesz miał na dolewki. Możesz jeździć dalej na 10w40, nie ma potrzeby zmiany na olej syntetyczny czy też zmiany lepkości, chyba, że tego chcesz.minerseth pisze:i ile go kupić pewnie z 4, 5 l ?
Plusem zmiany na 5w40 może być, ale nie musi szybsze wyciszenie hydrauliki po uruchomieniu silnika, ale o tym sobie można poczytać w tym temacie.
Miarka jest od tego abyś sam kontrolował stan oleju w silniku, jeśli nie jesteś pewien czy masz czujnik poziomu oleju wystarczy zajrzeć pod miskę olejową podczas wymiany oleju, czy widać czarny plastikowy czarny czujniki i kable idące do niego. Kontroluj ilość oleju i dbaj o to aby nie jeździć na minimum.
co do oleju weszlo 4,5litra, 10W40, ale problem tkwi gdzie indziej, któraś z uszczelek przepuszcza i olej delikatnie kapie po misce olejowej, i tam tkwił problem uciekania oleju, musze jechac do serwisu VW i kupic oring ale nie wiem jak dokładnei i o co zapytać, ponoi ksoztuje do 10zł, no ale dojscie jest kiepskie i trzeba całą klimatyzację rozebrać..
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Chcesz jechać do serwisu i nie wiesz dokładnie po co? Znajdź najpierw kogoś, kto porządnie ogarnia 10-letnie VW i nie będziesz miał problemu.minerseth pisze:co do oleju weszlo 4,5litra, 10W40, ale problem tkwi gdzie indziej, któraś z uszczelek przepuszcza i olej delikatnie kapie po misce olejowej, i tam tkwił problem uciekania oleju, musze jechac do serwisu VW i kupic oring ale nie wiem jak dokładnei i o co zapytać, ponoi ksoztuje do 10zł, no ale dojscie jest kiepskie i trzeba całą klimatyzację rozebrać..
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps