Po naprawie TURBOSPREZARKI auto nadal kopci..

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » czw wrz 17, 2009 19:21

Nie musze na cale szczescie robisz tego w boschu.. koszt 70zl. Moge zrobic u elektromechanika koszt - 50zl, Niestety nie wiem kto tu w mojej okolicy bardzo udziela sie na forum i moglby mi taka usluge wykonac..

[ Dodano: 17 Wrz 2009 19:22 ]
a i ten gosc w boschu mowil tez cos o pompie paliwa czy jest dobra? Moze tez kpcic od tego?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw wrz 17, 2009 19:30

jak kopci na czarno to świadczy to o tym, że paliwa ma zbyt dużo w stosunku do powietrza więc pompa jako przyczyna odpada;
za diagnozę zapłacisz 50 zł - za jedno podłączenie, nie lepiej dorzucić jeszcze z 20-40 złotych do tej ceny i zakupić własnego Vaga - polecam - inwestycja szybko się zwróci.

Obrazek

Mic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Mic » czw wrz 17, 2009 19:55

Myslalem ze takie rzeczy kosztuja pare tsiecy ale rzeczywiscie spojrzalem w allegro i nie jest źle :) Jestem w stanie dac do 500zl co polecasz?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw wrz 17, 2009 22:48

skoro masz TDI z 2003 roku to już pewnie masz na szynie CAN więc potrzebujesz fejsu z CAN-em, ja mógłbym polecić tylko coś bez CAN-a więc musisz poczytać na necie opinie tych co takich używają.

Obrazek

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » pt wrz 18, 2009 07:31

Sztomel pisze:właśnie o ten wąż chodzi, Ty też masz klamrę zamiast szybkozłączki, jak po odpięciu węża z wydechu nie będzie już siwego dymu a na rękę z węża poleci ci rozpylony olej to już wiesz co jest grane - rozszczelnione turbo (jeśli już jeździsz z OCT od dłuższego czasu - bo eliminuje się wtedy olej z odmy).
Sprawdziłem i z wylotu EGR nic się nie wydostawało a ten gruby waż był
w miarę suchy natomiast było widoczne małe kopcenie jasnym dymem.
Mechanik powiedział mi jeszcze, że jeżeli po przecieku turbiny
nie zostanie przeczyszczony IC to dymienie nie ustąpi i konieczne jest
jeszcze czyszczenie IC. Chyba że puszczają uszczelniacze na zaworach lub na pierścieniach, TYLKO jednego nie rozumiem dlaczego raz kopci mocniej a raz prawie wcale???????????????????????

Jeżeli ktoś może wie w czym tkwi problem to proszę o radę ponieważ każde spostrzeżenie może mi pomóc..

pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt wrz 18, 2009 10:06

szwari, dziś sprawdzę u siebie bo kupel mi załatwił szczypce do obejm, jeśli u mnie będzie identycznie po odpięciu węża z turbo to niech mnie szlag ale to chyba wina pompy wtryskowej, dam znać po południu jak wytrzeźwieję...

Obrazek

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » pt wrz 18, 2009 15:02

Sztomel pisze:szwari, dziś sprawdzę u siebie bo kupel mi załatwił szczypce do obejm, jeśli u mnie będzie identycznie po odpięciu węża z turbo to niech mnie szlag ale to chyba wina pompy wtryskowej, dam znać po południu jak wytrzeźwieję...
Ja mam pompowtryski sprawdzałem u dwóch niezależnych mechaników i są bardzo dobrym stanie...kurcze mi już ręce opadają...a dziś jeszcze raz sprawdzałem czy po odkręceniu kurka wlewu oleju olej pryska..no i u mnie pryska olej i jeszcze sprawdziłem ze u mnie po wyciągnięciu bagnetu też delikatnie kopci..i teraz nie wiem czy to dobrze?? czy to świadczy też o mojej awarii!!!!o której nie mam pojęcia :grrr:

mechanik jeszcze dziś mi powiedział że po regeneracji turbiny trzeba ustawić na nowo zapłon, rozrząd,kąt wtrysku...czy to prawda????

myślę że :pub: spowoduje że szybciej dojdziesz do siebie
pozdrawiam

arwam

Post autor: arwam » pt wrz 18, 2009 16:29

szwari pisze:echanik jeszcze dziś mi powiedział że po regeneracji turbiny trzeba ustawić na nowo zapłon, rozrząd,kąt wtrysku...czy to prawda????
jeśli wszystko było idealnie ustawione a nie poprzestawiało sieto nie trzeba ale można skontrolować nastawy

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt wrz 18, 2009 16:35

szwari pisze:mechanik jeszcze dziś mi powiedział że po regeneracji turbiny trzeba ustawić na nowo zapłon, rozrząd,kąt wtrysku...czy to prawda????
bzdura jakaś wyssana z palca, nie grzebiesz przy rozrządzie to po co tam zaglądać, demontaż i montaż turbosprężarki nie ma nic do rozrządu ani kąta wtrysku - naciągacz jakiś i tyle.

PS.
właśnie doszedłem do siebie po przebudzeniu więc za jakieś 30 minut idę do samochodu, zdam relację wieczorem (już będąc w pracy) co z tego wyszło, nara

Obrazek

Awatar użytkownika
szwari
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szwari » pt wrz 18, 2009 16:48

to co mi jeszcze zostało??????? :grrr:
wymiana uszczelek pod zaworami i zobaczyć co z pierścieniami..???tylko że to kurcze są kolosalne koszty!!!!!!!!!!!!!!!!
żeby mi jeszcze olej ubywał..to byłoby mi łatwiej..a tak niby kopci spalonym olejem a oleju mam tyle samo co po wymianie a wymianę miałem w maju i przejechałem przeszło 6000km..

ps. Sztomel :kufel: :pub: te lekarstwo pomoże Tobie szybciej dojść do siebie :okej:
Powodzenia przy autku..
Ostatnio zmieniony pt wrz 18, 2009 16:51 przez szwari, łącznie zmieniany 1 raz.

arwam

Post autor: arwam » pt wrz 18, 2009 17:06

szwari, jak kopci Ci na niebiesko to albo padnięte końcówki wtryskiwaczy albo opóźniony kat wtrysku

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt wrz 18, 2009 17:43

odpisałem wcześniej niż zapowiadałem ale wynik taki, że niestety to nie wina turbosprężarki, po odłączeniu węża powietrza doładowanego od kolektora ssącego, dymienie nadal występuje, silnik jak jest zimny to ma jeszcze dynamikę ale po osiągnięciu temperatury roboczej znowu dostaje muła i nie ciągnie na żadnym biegu a po wrzuceniu na luz raz chodzi normalnie a innym razem gaśnie. Po ponownym odpaleniu po około 1 minucie znowu na jakichś parę kilometrów idzie jak trzeba i apiać Polska Ludowa, powtórka z rozrywki okraszona siwą zasłoną dymną z wydechu i zapachem niespalonego paliwa.
Wyczerpały mi się już pomysły.
arwam pisze:jak kopci Ci na niebiesko to albo padnięte końcówki wtryskiwaczy albo opóźniony kat wtrysku
w moim przypadku dym jest ewidentnie jasnoszary.

Obrazek

arwam

Post autor: arwam » pt wrz 18, 2009 18:22

Sztomel pisze:silnik jak jest zimny to ma jeszcze dynamikę ale po osiągnięciu temperatury roboczej znowu dostaje muła i nie ciągnie na żadnym biegu a po wrzuceniu na luz raz chodzi normalnie a innym razem gaśnie
daj do pompiarza pompę do sprawdzenia.

są może jakieś trudności przy odpalaniu?

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pt wrz 18, 2009 18:36

arwam pisze:są może jakieś trudności przy odpalaniu?
odpala zawsze bez problemu, pompa hmm... w moim przypadku kiedy silnik złapie muła to również bije spalinami z wężyka odmy jak i przez wlew oleju w deklu zaworów więc mam wątpliwości czy to jednak będzie jej wina. Coś mi się zdaje, że trzeba będzie mu czapkę zerwać aby zobaczyć jak się mają zawory.
Ostatnio zmieniony pt wrz 18, 2009 18:39 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”