Porównanie dwóch silników
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie ładuj 1.6 bo to zły pomysł naprawdę, 1.9 będzie o niebo lepszy, ma między innymi cięższy wał inny stosunek skoku tłoka do średnicy cylindra i dwusprężynowe wtryski, dzięki temu powinien mieć lepszą kulturę pracy.
1V ma małą pompę i jest mniej elestyczny od sb ma 110 Nm, pozatym możesz być niemal pewny, że silnik 1.6 będzie w gorszym stanie.
1V ma małą pompę i jest mniej elestyczny od sb ma 110 Nm, pozatym możesz być niemal pewny, że silnik 1.6 będzie w gorszym stanie.
1.9 td waży około 50 kg więcej - ma mocniejszą głowicę, wał korbowy, kotby i tłoki.
Jeśli koniecznie już chcesz 1.6 to proponuję odrazu zdjąć głowicę i wymienić uszczelkę pod głowicą na metalową od tdi, albo 1.9 szpilki, i ogólnie sprawdzić stan. Najlepiej by było kupić silnik 1V i zmienić mu pompę na taką od SB lub JR, bo te silniki są najsłabsze i najmniej zajeżdżone. Silniki SB/RA mają niepotrzebny osprzęt i zazwyczaj są w gorszym stanie, a JR ma turbo jak w 3 - litrowej rzędówce i zbiera się od 3000obr/min.
Nie wiem jaka chłodnica pasuje do suzuki, ale musi być możliwie największa, w golfie td ma największą chłodnice (praktycznie od reflektora do reflektora i nawet 160 konne G60 nie miały takiej dużej) a i tak ma problemy z temperaturą, ja nawet na pompie z silnika 1V 3 razy zmieniałem uszczelkę.
Jeśli koniecznie już chcesz 1.6 to proponuję odrazu zdjąć głowicę i wymienić uszczelkę pod głowicą na metalową od tdi, albo 1.9 szpilki, i ogólnie sprawdzić stan. Najlepiej by było kupić silnik 1V i zmienić mu pompę na taką od SB lub JR, bo te silniki są najsłabsze i najmniej zajeżdżone. Silniki SB/RA mają niepotrzebny osprzęt i zazwyczaj są w gorszym stanie, a JR ma turbo jak w 3 - litrowej rzędówce i zbiera się od 3000obr/min.
Nie wiem jaka chłodnica pasuje do suzuki, ale musi być możliwie największa, w golfie td ma największą chłodnice (praktycznie od reflektora do reflektora i nawet 160 konne G60 nie miały takiej dużej) a i tak ma problemy z temperaturą, ja nawet na pompie z silnika 1V 3 razy zmieniałem uszczelkę.
Efekt końcowy jest taki, że mam 1,6 TD JR, z turbiną KKK K24.
Do niego taki oto zestaw adaptacyjny: http://picasaweb.google.com/krzysztof.r ... estawACME#
Pytanie moje - Oryginalna chłodnica golfa nie zmieści mi się do komory silnika, jest za szeroka. Chcę dobrać coś popularnego, co przy okazji wchodzi na wymiar. Znajomy ma wsadzonego do samuraia 1,6 D z chłodnicą żuka od Andorii 2,5D, spisuje mu się to bez zastrzeżeń. Czy turbodoładowanie powoduje większe obciążenia termiczne silnika i w konsekwencji konieczność zastosowania większej chłodnicy? Żukowa łatwo dostępna i chyba największa jaka się sensownie mieści. Do niej oczywiście będzie wentylator elektryczny.
Druga rzecz - zdaję sobie sprawę, że na dużej sprężarce silnik będzie ożywał od jakiś 3 tysięcy. Jeździłem jednak wolnossącym i on bez doładowania radził sobie lepiej od seryjnej benzyny 1,3, a na samurajskich przełożeniach reduktora 3 tysiące obrotów i prędkość idącego człowieka jest możliwa Tym jednak nie mniej - da się jakoś zamanipulować wartością ciśnienia doładowania w funkcji obrotów?
Trzecia kwestia - jakiej mocy, momentu (i przy ilu rpm) można się spodziewać po 1,6 TD JR z K24?
Silnik ma nowe broki, panewki wałka pośredniego, pierścienie, gniazda zaworów, prowadnice, komory wstępne, wszystkie uszczelki wymienione, szlifowane cylindry, ogarnięte tłoki itp. Warto do niego założyć intercooler? 80-90KM by mnie zadowalało, powyżej na zablokowanych dyferencjałach mógłby już ukręcać półosie...
Dużo czytam na forum, ale mody większości użytkowników to trochę inny świat niż moje toczydełko
Do niego taki oto zestaw adaptacyjny: http://picasaweb.google.com/krzysztof.r ... estawACME#
Pytanie moje - Oryginalna chłodnica golfa nie zmieści mi się do komory silnika, jest za szeroka. Chcę dobrać coś popularnego, co przy okazji wchodzi na wymiar. Znajomy ma wsadzonego do samuraia 1,6 D z chłodnicą żuka od Andorii 2,5D, spisuje mu się to bez zastrzeżeń. Czy turbodoładowanie powoduje większe obciążenia termiczne silnika i w konsekwencji konieczność zastosowania większej chłodnicy? Żukowa łatwo dostępna i chyba największa jaka się sensownie mieści. Do niej oczywiście będzie wentylator elektryczny.
Druga rzecz - zdaję sobie sprawę, że na dużej sprężarce silnik będzie ożywał od jakiś 3 tysięcy. Jeździłem jednak wolnossącym i on bez doładowania radził sobie lepiej od seryjnej benzyny 1,3, a na samurajskich przełożeniach reduktora 3 tysiące obrotów i prędkość idącego człowieka jest możliwa Tym jednak nie mniej - da się jakoś zamanipulować wartością ciśnienia doładowania w funkcji obrotów?
Trzecia kwestia - jakiej mocy, momentu (i przy ilu rpm) można się spodziewać po 1,6 TD JR z K24?
Silnik ma nowe broki, panewki wałka pośredniego, pierścienie, gniazda zaworów, prowadnice, komory wstępne, wszystkie uszczelki wymienione, szlifowane cylindry, ogarnięte tłoki itp. Warto do niego założyć intercooler? 80-90KM by mnie zadowalało, powyżej na zablokowanych dyferencjałach mógłby już ukręcać półosie...
Dużo czytam na forum, ale mody większości użytkowników to trochę inny świat niż moje toczydełko
Pozdrawiam | Suzuki Samurai 1,6 TD
Tak 1.6 td ma tendencję do przegrzewania się, w golfie jak szybko jedziesz na trasie, zaczyna się olej gotować i temperatura rośnie.
Chłodnica w golfie ma wymiary 675x322 jak dobierzesz coś o podobnej powierzchni to powinno być ok, wskazane jest założyć metalową uszczelkę pod głowicę - oszczędzisz sobie nerwów.
Intercooler także warto założyć, dołożysz tochę koksu (zwiększysz dawkę) i silnik będzie elastyczniejszy. Żeby zwiększyć ciąg z dołu zrób układ wydechowy o takiej średnicy jaką ma wirnik na wydechu turbosprężarki czyli 60mm, najlepiej z jednym tłumikiem - nie więcej. Kolejna sprawa do dolot - filtr powietrza musi być odpowiednio duży tak samo jak airbox. Jeśli chcesz mieć naprawdę elastyczny silnik musisz założyć duży tłoczek do pompy, wtedy poprawa jest znaczna, golf przyspiesza z piątego biegu niemal od wolnych obrotów, co na standardowej pompie jest niemożliwe.
Jeśli masz możliwość to dołóż chłodnicę oleju z prawdziwego zdażenia (zamiast wymiennika przy filtrze) - powinno pomóc ogarnąć temperaturę, a i turbo dłużej pożyje.
[ Dodano: 19 Lut 2010 01:27 ]
Jak masz zdrowe turbo to możesz osiągnąć 200-220 Nm przy około 2500-2800obr/min z tym że diesel zachowuje się zupełnie inaczej niż bena, jak nie będzie miał obciążenia to nie będzie sprężarka ładowała i nie będzie niutonów, dlatego zakłada się długie skrzynie.
Chłodnica w golfie ma wymiary 675x322 jak dobierzesz coś o podobnej powierzchni to powinno być ok, wskazane jest założyć metalową uszczelkę pod głowicę - oszczędzisz sobie nerwów.
Intercooler także warto założyć, dołożysz tochę koksu (zwiększysz dawkę) i silnik będzie elastyczniejszy. Żeby zwiększyć ciąg z dołu zrób układ wydechowy o takiej średnicy jaką ma wirnik na wydechu turbosprężarki czyli 60mm, najlepiej z jednym tłumikiem - nie więcej. Kolejna sprawa do dolot - filtr powietrza musi być odpowiednio duży tak samo jak airbox. Jeśli chcesz mieć naprawdę elastyczny silnik musisz założyć duży tłoczek do pompy, wtedy poprawa jest znaczna, golf przyspiesza z piątego biegu niemal od wolnych obrotów, co na standardowej pompie jest niemożliwe.
Jeśli masz możliwość to dołóż chłodnicę oleju z prawdziwego zdażenia (zamiast wymiennika przy filtrze) - powinno pomóc ogarnąć temperaturę, a i turbo dłużej pożyje.
[ Dodano: 19 Lut 2010 01:27 ]
Jak masz zdrowe turbo to możesz osiągnąć 200-220 Nm przy około 2500-2800obr/min z tym że diesel zachowuje się zupełnie inaczej niż bena, jak nie będzie miał obciążenia to nie będzie sprężarka ładowała i nie będzie niutonów, dlatego zakłada się długie skrzynie.
Ostatnio zmieniony pt lut 19, 2010 02:30 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
Silnik jest i zapierdziela Chłodnica od audi (80 chyba, w każdym bądź razie był w nim ten sam silnik), intercooler wyrzeźbiony bo nic nie pasowało, przed chłodnicą wody schowany w atrapie, Puszka filtra oryginalna taka jaką dostałem z silnikiem, wydech z jednym przelotem, dorzucone zegary ciśnienia doładowania, ciśnienia oleju i temperatury oleju, K24 dmucha 0,8 bara. Skrzynia biegów samurai, adapter na skrzynię i koło zamachowe custom, rozrusznik vitara.
Po zimnej nocy silnik odpala, ale trzeba mu dodawać gazu i strasznie nim telepie, leci trochę dymu z okolic kolektora, turbiny... podejrzewam, że któryś wtrysk jest uszkodzony i nie chodzi na jednym cylindrze. Po chwili się uspokaja i wtedy jest całkowicie w porządku. Wolne obroty ma chyba za wysokie, ale będę wiedział jakie kiedy zrobi się obrotomierz
Za jakiś czas wkleję coś z prób terenowych.
- xxxGlaDxxx
- ...
K24 no to szału nie będzie, turbodziura jak sie patrzy ja uważam że jednak lepszy byłby AAZ. Podając prozaiczne porównanie, bardzo stromy podjazd na jednym z Wrocławskich parkingów podziemnych, ja musze redukowac na 1 bo na 2 nie ma pary z dołu żeby podjechac, a moj kolega AAZ-tem w 3 osoby na 2 biegu leciutko sobie podjezdzal taka sama predkoscia jak ja. Silnika nie mam dojechanego, bo tego AAZ-eta objezdzam z rollki, z kreski i z kazdej strony jak sie da, po prostu AAZ jakos żywszy jest z dołu i łatwiej reaguje na dodanie gazu, a zdaje mi sie ze w terenie to jest bardzo wazne. No, ale co tu prawic, musztarda po obiedzie, oby sie dobrze sprawowal i nie grzał zbytnio
Jakie masz przełożenia?
Ja na jedynce i reduktorze mam: 3.652 (jedynka w skrzyni) x 2.268 (reduktor na biegach terenowych) x 3.727 (dyferencjały) co daje całkowite przełożenie ok. 30,87:1, to wszystko na kołach 215/80R15. Jeszcze za dużo nie jeździłem, jak będzie duży problem z turbodziurą, to najwyżej wrzucę K14, ona chyba szybciej wstaje, prawda?
Ja na jedynce i reduktorze mam: 3.652 (jedynka w skrzyni) x 2.268 (reduktor na biegach terenowych) x 3.727 (dyferencjały) co daje całkowite przełożenie ok. 30,87:1, to wszystko na kołach 215/80R15. Jeszcze za dużo nie jeździłem, jak będzie duży problem z turbodziurą, to najwyżej wrzucę K14, ona chyba szybciej wstaje, prawda?
- xxxGlaDxxx
- ...
szybciej wstaje ale jest malutka więc dużego ciśnienia nią nie napompujesz go usmażysz sprzegło i wydmuchasz uszczelke pod głowicą ogolnie lepiej wrzuć garetta T2, jak na moj gust jest lepszy. Rozumiem ze nie masz instalacji chłodzenia turbiny cieczą ? ja bym na twoim miejscu w to zainwestował jak masz zamiar wrzucać k14 albo t2 a co do przełożeń to pytaj mnie jeszcze, nie znam sie na tym, mam serie skrzynie 4T, a jakie tam sa przełożenia to pewnie ktoś inny bedzie wiedział.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: mk3
- Silnik: 1Z
- Kontakt:
Sprawdz wężyki przelewowe na wtryskach, ewentualnie mogą być jakieś nieszczelności w układzie zasilania paliwa, a że Ci dymi w okolicach kolektora, to tez jakaś nieszczelność.KSikorski pisze:Po zimnej nocy silnik odpala, ale trzeba mu dodawać gazu i strasznie nim telepie, leci trochę dymu z okolic kolektora, turbiny...
Jak nie chcesz zmieniać ciśnienia doładowania(0.8bar), to k14 spokojnie tyle nadmucha, bez szkody dla turbiny.
A co do obiekcji do silnika 1.6 D/TD względem 1.9 D/TD, to wrzucę swoje trzy grosze, bez dyskusji
To znakomite jednostki, nie maja wady obrywajacego sie klina na kole pasowym, kręcą się wyżej, więc kiedy w 1.9 trzeba zmienić bieg 1.6 jeszcze pojedzie, mniej pala, są lżejsze, sa do nich tańsze części. Wada jaka każdy widzi to mniejsza pojemność (jak rasowi Amerykanie) i słabsza konstrukcja. Ale jakoś ludzie te motory kręcą do dużych mocy( ponad 100km z 1L cm3) i żyją.
A juz najbardziej mnie bawią spekulacje na temat 1.5D, że to zupełnie inna jednostka niz 1.6, jakiś motor eksperymentalny VW, niewytrzymałe, szrot i wogule. A VW tylko zwiększył skok tłoka.