Kontrolka ABS przy odpalaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu
U mnie tak od 3 lat takie anomalie i auto gada od strzala. Wszystko juz posprawdzalem napiecie spada do 9v . Nie kombinować i jezdzicrobert14-83 pisze:u mnie nowy aku bosch, rozrusznik po regeneracji, wyczyszczony przewód masowy- dalej czasami zapalaja się kontrolki....
podejrzewam automat(elektromagnes) rozrusznika.....
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Kolego ciachotdi,
podczas rozruchu silnika napięcie nie powinno spadać poniżej 10 V. Jeżeli taka sytuacja występuje wskazuje to albo na słaby akumulator albo kończący się rozrusznik, ewentualnie zaśniedziałe połączenia elektryczna. U siebie miałem podobnie, zacząłem od wyjęcia i przejrzenia rozrusznika - przy przebiegu 212tys. km skończyło się tylko na wyczyszczeniu i przesmarowaniu, słaby okazał się na akumulator. Przejeździłem jeszcze jedną zimą - teraz na jesieni wstawiłem nowy i problem znikł zupełnie. Jeżeli dobrze pali można trochę pojeździć ale w pewien mroźny poranek może się okazać za auta nie da się uruchomić.
podczas rozruchu silnika napięcie nie powinno spadać poniżej 10 V. Jeżeli taka sytuacja występuje wskazuje to albo na słaby akumulator albo kończący się rozrusznik, ewentualnie zaśniedziałe połączenia elektryczna. U siebie miałem podobnie, zacząłem od wyjęcia i przejrzenia rozrusznika - przy przebiegu 212tys. km skończyło się tylko na wyczyszczeniu i przesmarowaniu, słaby okazał się na akumulator. Przejeździłem jeszcze jedną zimą - teraz na jesieni wstawiłem nowy i problem znikł zupełnie. Jeżeli dobrze pali można trochę pojeździć ale w pewien mroźny poranek może się okazać za auta nie da się uruchomić.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Aku u mnie w zaskakującym stanie jak na 3 letni - sprawdzany przez gościa co handluje akumlatorami.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Myśle tak panowie. Jeżeli kontrolka gaśnie zaraz po odpalniu to wszystko jest ok. Ja sie tym przejmowałem, zrobiłem rozrusznik, aku i wszystko co potrzebne a kontrolka i tak sie zaświeca i gasnie w momencie po odpaleniu. Poza tym pomiary spadków napiec i wszystko co z tym zwiazane, wyniki wzorowe (ksiazkowe) a kontrolka nadal sie zaswieca i gasnie po odpaleniu. Nawet jak autko załapie na cyk to i tak sie swieci.
Jest ktos na forum komu kontrolka nie zaswieca sie przy odpaleniu samochodu?
Jest ktos na forum komu kontrolka nie zaswieca sie przy odpaleniu samochodu?
piteroo21
A jak myślicie, może spadki napięcia są przez stare zaśniedziałe/utlenione kable + i - idące z aku do rozrusznika i bloku silnika? Co myślicie o ich wymianie?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat
Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu
Trzeba zrobić dokładne pomiary napięcia w chwili rozruchu ,na samym akumulatorze , rozrusznik- do masy ,rozrusznik- do minusa , masa rozrusznika -do plusa aku .listwa bezpiecznikowa na aku do masy itd . i wtedy zobaczyć, na jakim elemencie (kablu , bezpieczniku ) jest największy spadek.Sprawdzić też masy od abs esp , sa przykręcone obok masy od aku.Tomos15 pisze:A jak myślicie, może spadki napięcia są przez stare zaśniedziałe/utlenione kable + i - idące z aku do rozrusznika i bloku silnika? Co myślicie o ich wymianie?
Jeśli chodzi o wymianę kabla od rozrusznika do aku nie zaszkodzi ,pomyśl tylko skąd komputer bierze pomiar napięcia ? Na pewno nie z rozrusznika , a jedynie z listwy bezpiecznikowej, tu bym szukał problemu i w połączeniach masowych ,komputer też jest podłączony do masy ,jakie wartości napięć do niego dotrą , takie odczyty i błędy.
Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7
Siema,
miałem do niedawna ten sam problem, przy zapalaniu zaświecała się kontrolka ABS. W moim przypadku wymiana świec żarowych nie pomogła, natomiast wymiana listwy świec żarowych pokonała tą usterkę. Dziś auto zapala idealnie, żadna kontrolka podczas rozruchu nie pojawia się. Może wam to coś pomoże. Listwę świec żarowych kupiłem na szrocie, koszt 30 zł. Pozdrawiam.
miałem do niedawna ten sam problem, przy zapalaniu zaświecała się kontrolka ABS. W moim przypadku wymiana świec żarowych nie pomogła, natomiast wymiana listwy świec żarowych pokonała tą usterkę. Dziś auto zapala idealnie, żadna kontrolka podczas rozruchu nie pojawia się. Może wam to coś pomoże. Listwę świec żarowych kupiłem na szrocie, koszt 30 zł. Pozdrawiam.
Auto zapala dobrze, na to nie narzekam, ale te kontroli są wkurzające. Trza będzie zobaczyć te listwę.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat