Kontrolka ABS przy odpalaniu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piteroo21
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piteroo21 » pt gru 12, 2014 09:12

To problem z ładowaniem

piteroo21

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu

Post autor: ciachotdi » pt gru 12, 2014 18:54

robert14-83 pisze:u mnie nowy aku bosch, rozrusznik po regeneracji, wyczyszczony przewód masowy- dalej czasami zapalaja się kontrolki....
podejrzewam automat(elektromagnes) rozrusznika.....
U mnie tak od 3 lat takie anomalie i auto gada od strzala. Wszystko juz posprawdzalem napiecie spada do 9v . Nie kombinować i jezdzic

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

mikee_87
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mikee_87 » pn gru 15, 2014 12:38

Kolego ciachotdi,
podczas rozruchu silnika napięcie nie powinno spadać poniżej 10 V. Jeżeli taka sytuacja występuje wskazuje to albo na słaby akumulator albo kończący się rozrusznik, ewentualnie zaśniedziałe połączenia elektryczna. U siebie miałem podobnie, zacząłem od wyjęcia i przejrzenia rozrusznika - przy przebiegu 212tys. km skończyło się tylko na wyczyszczeniu i przesmarowaniu, słaby okazał się na akumulator. Przejeździłem jeszcze jedną zimą - teraz na jesieni wstawiłem nowy i problem znikł zupełnie. Jeżeli dobrze pali można trochę pojeździć ale w pewien mroźny poranek może się okazać za auta nie da się uruchomić.

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » śr gru 17, 2014 21:44

Aku u mnie w zaskakującym stanie jak na 3 letni - sprawdzany przez gościa co handluje akumlatorami. :bigok:

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

piteroo21
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piteroo21 » śr sty 14, 2015 09:25

Myśle tak panowie. Jeżeli kontrolka gaśnie zaraz po odpalniu to wszystko jest ok. Ja sie tym przejmowałem, zrobiłem rozrusznik, aku i wszystko co potrzebne a kontrolka i tak sie zaświeca i gasnie w momencie po odpaleniu. Poza tym pomiary spadków napiec i wszystko co z tym zwiazane, wyniki wzorowe (ksiazkowe) a kontrolka nadal sie zaswieca i gasnie po odpaleniu. Nawet jak autko załapie na cyk to i tak sie swieci.

Jest ktos na forum komu kontrolka nie zaswieca sie przy odpaleniu samochodu?

piteroo21

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomos15 » pt lut 06, 2015 11:50

A jak myślicie, może spadki napięcia są przez stare zaśniedziałe/utlenione kable + i - idące z aku do rozrusznika i bloku silnika? Co myślicie o ich wymianie?

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Kontrolka ABS przy odpalaniu

Post autor: rotkeh » pt lut 06, 2015 12:40

Tomos15 pisze:A jak myślicie, może spadki napięcia są przez stare zaśniedziałe/utlenione kable + i - idące z aku do rozrusznika i bloku silnika? Co myślicie o ich wymianie?
Trzeba zrobić dokładne pomiary napięcia w chwili rozruchu ,na samym akumulatorze , rozrusznik- do masy ,rozrusznik- do minusa , masa rozrusznika -do plusa aku .listwa bezpiecznikowa na aku do masy itd . i wtedy zobaczyć, na jakim elemencie (kablu , bezpieczniku ) jest największy spadek.Sprawdzić też masy od abs esp , sa przykręcone obok masy od aku.
Jeśli chodzi o wymianę kabla od rozrusznika do aku nie zaszkodzi ,pomyśl tylko skąd komputer bierze pomiar napięcia ? Na pewno nie z rozrusznika , a jedynie z listwy bezpiecznikowej, tu bym szukał problemu i w połączeniach masowych ,komputer też jest podłączony do masy ,jakie wartości napięć do niego dotrą , takie odczyty i błędy.

Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

kamil1607
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kamil1607 » pt kwie 24, 2015 14:33

Siema,
miałem do niedawna ten sam problem, przy zapalaniu zaświecała się kontrolka ABS. W moim przypadku wymiana świec żarowych nie pomogła, natomiast wymiana listwy świec żarowych pokonała tą usterkę. Dziś auto zapala idealnie, żadna kontrolka podczas rozruchu nie pojawia się. Może wam to coś pomoże. Listwę świec żarowych kupiłem na szrocie, koszt 30 zł. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomos15 » pt kwie 24, 2015 15:58

Auto zapala dobrze, na to nie narzekam, ale te kontroli są wkurzające. Trza będzie zobaczyć te listwę.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”