AFN na hamowni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Na razie nastąpiło zawieszenie broni i pompa jeszcze nie była podmieniana.
Ale raczej nie odpuszczę.
Czekam na trochę wolnego i na pompę którą uysy ma ustawić, no i podmiana.
Ale raczej nie odpuszczę.
Czekam na trochę wolnego i na pompę którą uysy ma ustawić, no i podmiana.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 08, 2007 12:21 przez Grześko, łącznie zmieniany 1 raz.
HUUURRRRAAAAAAA!!!!!!!!!!!
Konie wróciły!!!!!!!!!!!
Jestem po wstawieniu pompy z seata toledo z 98r. z silnika takiego jak mój czyli AFN. Zajęło mi to 2 godziny roboty bo robiłem to pierwszy raz.
Odpaliłem, ustawiłem dawkę, kąt wtrysku, silniczek popracował trochę na jałowym i pojechałem się przejechać.
Zagrzałem olej do 80 stopni i gaz w podłogę. O rany.
Toczyłem się na jedynce mając z 1500 obrotów, wciskam gaz w podłogę a ten mi zostawił dwa czarne pasy. Na dwójce całkiem nie zerwał, ale opony miałczały.
A teraz najlepsze. Opony mam o prawie 10% za duże (185/65/15, powinny być 195/50/15), więc czasy na normalnych będą jeszcze lepsze. Od 80-120 na starej pompie około 8,5s, na tej 6,6s.
Auto wróciło do życia.
Wielkie dzięki wszystkim za wszelkie podpowiedzi i porady.
Teraz jeszcze jedna wizyta u uysego na dostrojenie do końca autka i koniec modów. To mi wystarczy.
Konie wróciły!!!!!!!!!!!
Jestem po wstawieniu pompy z seata toledo z 98r. z silnika takiego jak mój czyli AFN. Zajęło mi to 2 godziny roboty bo robiłem to pierwszy raz.
Odpaliłem, ustawiłem dawkę, kąt wtrysku, silniczek popracował trochę na jałowym i pojechałem się przejechać.
Zagrzałem olej do 80 stopni i gaz w podłogę. O rany.
Toczyłem się na jedynce mając z 1500 obrotów, wciskam gaz w podłogę a ten mi zostawił dwa czarne pasy. Na dwójce całkiem nie zerwał, ale opony miałczały.
A teraz najlepsze. Opony mam o prawie 10% za duże (185/65/15, powinny być 195/50/15), więc czasy na normalnych będą jeszcze lepsze. Od 80-120 na starej pompie około 8,5s, na tej 6,6s.
Auto wróciło do życia.
Wielkie dzięki wszystkim za wszelkie podpowiedzi i porady.
Teraz jeszcze jedna wizyta u uysego na dostrojenie do końca autka i koniec modów. To mi wystarczy.
cowboy pisze:chyba jednak została Ci pompa...
ciesze sie razem z Tobą !Grześko pisze:HUUURRRRAAAAAAA!!!!!!!!!!!
Konie wróciły!!!!!!!!!!!
Teraz jestem trochę madrzejszy i jak to słusznie stwierdził aw69 tuning VP trzeba zaczynać od układu wtryskowego
oj i na 2 potrafi spalic laka - szczególnie jak miałem lekkie fele MOMO 15 calowe i momentu na dole od chu...Grześko pisze:Na dwójce całkiem nie zerwał, ale opony miałczały
3,4 miesiące to max i powiesz że małoGrześko pisze:Teraz jeszcze jedna wizyta u uysego na dostrojenie do końca autka i koniec modów. To mi wystarczy.
a jak wsiądziesz w serię to pomyslisz że ciagniesz przyczepe campingową
co robisz ze stara pompą - chcesz sprzedac
Raczej sprzedam, ale będę chciał około 250-300zł. W końcu cały czas chodzi i może u mnie zostać jako awaryjna.
A że więcej jak 110KM się z niej nie da wyciągnąć, trudno.
Poza tą dolegliwością chodzi tak samo jak ta nowa. Zapala równie łatwo, nastawnik czysty bo nic nie szarpie, korekcje nieduże 0,5, 0,3, 1,2.
Myślę że po trzech miesiącach raczej nie zmienię zdania, gdyż teraz toczyłem lekkie potyczki zarówno z żoną (kasa), jak i z tatem(kasa, i cytat "nie ruszaj bo bo masz dobre auto i popsujesz jeszcze gorzej, inni by jeździli i nic nie dokładali a ty wciąż coś grzebiesz i szukasz"). Ale jak go wczoraj przewiozłem to mu szczęka do kolan opadła. (a ma astrę 1,4 16V 90KM 96r. i też nieźle chodzi). A żona jak na dwójce zacząłem piszczeć gumami to pasy zapięła w 1,5 sekundy i zrobiła się trochę blada. Więc zrobiłem tak .
A że więcej jak 110KM się z niej nie da wyciągnąć, trudno.
Poza tą dolegliwością chodzi tak samo jak ta nowa. Zapala równie łatwo, nastawnik czysty bo nic nie szarpie, korekcje nieduże 0,5, 0,3, 1,2.
Myślę że po trzech miesiącach raczej nie zmienię zdania, gdyż teraz toczyłem lekkie potyczki zarówno z żoną (kasa), jak i z tatem(kasa, i cytat "nie ruszaj bo bo masz dobre auto i popsujesz jeszcze gorzej, inni by jeździli i nic nie dokładali a ty wciąż coś grzebiesz i szukasz"). Ale jak go wczoraj przewiozłem to mu szczęka do kolan opadła. (a ma astrę 1,4 16V 90KM 96r. i też nieźle chodzi). A żona jak na dwójce zacząłem piszczeć gumami to pasy zapięła w 1,5 sekundy i zrobiła się trochę blada. Więc zrobiłem tak .
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
Grzesko no to gratuluje, w koncu CI sie udalo, szkoda ze wtedy z ta moja pompka nie wyszlo bo juz by bylo z glowy
ale przynajmniej wiedziales jak sie do niej dobrac
ale przynajmniej wiedziales jak sie do niej dobrac
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Adamm. Gdyby nie Twoje szkolenie to sam bym się za to nie wziął.
Ale nauka nie idzie w las.
A odnośnie logów to ich jeszcze nie robiłem. Przypuszczam jednak że różnicy nie będzie żadnej. To nie była wina elektroniki pompy tylko mechaniki.
[ Dodano: 16 Cze 2007 20:37 ]
Poszło kilka punkcików dla kolegów.
Ale nauka nie idzie w las.
A odnośnie logów to ich jeszcze nie robiłem. Przypuszczam jednak że różnicy nie będzie żadnej. To nie była wina elektroniki pompy tylko mechaniki.
[ Dodano: 16 Cze 2007 20:37 ]
Poszło kilka punkcików dla kolegów.
Dzisiaj zhamowałem gada u Jędrasika w Łodzi, czyli tam gdzie poprzednio. Wyszło 128KM przy 4500obr i 299Nm przy 2460 obr. (na oponkach zimówkach dobrze że się nie rozpłynęły bo było 28 stopni)
Przy pomocy kolegi uysego został nieco zmieniony program na "delikatniejszy z dołu". P.S. Wielkie dzięki jeszcze raz.
I to mi na razie wystarczy. A jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to nowe wtryski od ASV. Żadnych przeróbek ingerujących bardziej niż wymiana wtrysków nie przewiduję. (na kiepściutkiej serii wtryski dały około 7-8KM, więc na tej pompie to chyba do 140KM powinny podnieść moc)
Wykresik łącznie z serią na poprzedniej pompie i serią na obecnej pompie.
Różnica jest ..... hmm, a co tu będę gadał popatrzcie :
Przy pomocy kolegi uysego został nieco zmieniony program na "delikatniejszy z dołu". P.S. Wielkie dzięki jeszcze raz.
I to mi na razie wystarczy. A jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi jeszcze coś do głowy to nowe wtryski od ASV. Żadnych przeróbek ingerujących bardziej niż wymiana wtrysków nie przewiduję. (na kiepściutkiej serii wtryski dały około 7-8KM, więc na tej pompie to chyba do 140KM powinny podnieść moc)
Wykresik łącznie z serią na poprzedniej pompie i serią na obecnej pompie.
Różnica jest ..... hmm, a co tu będę gadał popatrzcie :
Ostatnio zmieniony sob cze 23, 2007 22:00 przez Grześko, łącznie zmieniany 4 razy.
Podbijam do góry, bo dzisiaj rano wstąpił do mnie Grześko po drodze do uysego a że był grzeczny to dostał komplecik 216-stek... obecny setup to całkowicie seryjny AFN + 216tki
mam nadzieje że pare koników przybyło
[ Dodano: Sro Mar 05, 2008 15:23 ]
mam nadzieje że pare koników przybyło
[ Dodano: Sro Mar 05, 2008 15:23 ]
a jednak nie starczyło, heheGrześko pisze:Teraz jeszcze jedna wizyta u uysego na dostrojenie do końca autka i koniec modów. To mi wystarczy.