problem ze świecami żarowymi (brak ikonki na blacie)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem ze świecami żarowymi (brak ikonki na blacie)
hej
mam do was pytanie ponieważ nie wiem gdzie tkwi problem.
ostatnio często zdarzało się, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce na puplicie nie pojawiała się ikonka grzania świec żarowych. gdy to się przyrafiało nie było szans na zapalenie samochodu (rozrusznik mulił ale następował zapłon), aż do momentu jej pojawienia się (kilkakrotne przekręcanie kluczyka).
została wymieniona kostka w stacyjce (taka plastikowa część na końcu) i problem jakby ustał. przez 2 tygodniu nie było problemu. ale wczoraj raz znowu mi się to przytrafiło. potem znowu był spokój.
co myślicie. czy istniej jakiś przekaźnik starujący tym grzaniem, może jakiś styk zaśniedział ???
z góry dzięki
mam do was pytanie ponieważ nie wiem gdzie tkwi problem.
ostatnio często zdarzało się, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce na puplicie nie pojawiała się ikonka grzania świec żarowych. gdy to się przyrafiało nie było szans na zapalenie samochodu (rozrusznik mulił ale następował zapłon), aż do momentu jej pojawienia się (kilkakrotne przekręcanie kluczyka).
została wymieniona kostka w stacyjce (taka plastikowa część na końcu) i problem jakby ustał. przez 2 tygodniu nie było problemu. ale wczoraj raz znowu mi się to przytrafiło. potem znowu był spokój.
co myślicie. czy istniej jakiś przekaźnik starujący tym grzaniem, może jakiś styk zaśniedział ???
z góry dzięki
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102331]były ULUBIENIEC[/url]
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
grzesiek hehe ostanio jak oddałem samochód do mechanika miał bobawić się z: tubem bo wpadało w tryb awaryjny, ciężkim zapalaniem na ciepłym silnikiem
...oraz z dwoma jeszcze rzeczami : tym problemem świec i gaśnięciem silnika - tzn. kilak razy w czasie jazdy drań mi zgasł ( i to raz na autostradzie fuksem siłą pędu zjechałem na luzie na wysepkę) a potem przez kilka minut nie dawał się zapalić (nie było ikonki świec)
wszsytko generalnie zostało zrobione. ten problem ze świecami myśleliśmy że rozwiązaliśmy wyminą kostki w stacyjce a gaśniecie ?? do końca nie wiedzieliśmy co było przyczyną. od tamtego momentu spokój. podejrzewaliśmy pompę, że może być walnięta w niej elektronika.
coś wam to mówi ??? czyżby to ten przekaźnik ??
...oraz z dwoma jeszcze rzeczami : tym problemem świec i gaśnięciem silnika - tzn. kilak razy w czasie jazdy drań mi zgasł ( i to raz na autostradzie fuksem siłą pędu zjechałem na luzie na wysepkę) a potem przez kilka minut nie dawał się zapalić (nie było ikonki świec)
wszsytko generalnie zostało zrobione. ten problem ze świecami myśleliśmy że rozwiązaliśmy wyminą kostki w stacyjce a gaśniecie ?? do końca nie wiedzieliśmy co było przyczyną. od tamtego momentu spokój. podejrzewaliśmy pompę, że może być walnięta w niej elektronika.
coś wam to mówi ??? czyżby to ten przekaźnik ??
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 21:58 przez cwb, łącznie zmieniany 2 razy.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
cwb, a looknij na ten temat- Jaszczur zrobił poradę jak pozbyć się odobnej usterki w MK3 z fabrycznym alarmem... W sumie inne auto, ale może coś pomoże: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=75824
Jak to się ma do Twojego problemu?
Pozdrawiam.
Jak to się ma do Twojego problemu?
Pozdrawiam.
ale w tej wersji to jest zakręcone hehe
może wystarczy wymienić ten przkaźnik 109 ??
pytanie gdzie w mk4 jest ta skrzynka z przekaźnikami i który to będzie ten 109 bo w książce "poradnik użytkownia" jest napisane, że przekaźnik od pompy i świec ma numer 103 ??
może wystarczy wymienić ten przkaźnik 109 ??
pytanie gdzie w mk4 jest ta skrzynka z przekaźnikami i który to będzie ten 109 bo w książce "poradnik użytkownia" jest napisane, że przekaźnik od pompy i świec ma numer 103 ??
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
napisałem ci w kąciku jak znaleźć ten 109 - to nie jest takie trudne a ja natrafiłem na niegio przypadkiem w czasie hmm łatanie przecieków - po rozebraniu plastikowych atrapek pnad nogami kierowcy na wysokości soprzęgła albo hamulca nie pamiętam znajdziesz ten przekaznik z widocznym napisem 109 - musisz oczywiscie prawie sie połozyc na wykladzine.cwb pisze:może wystarczy wymienić ten przkaźnik 109 ??
A ten 103 to może będzie gdzies pod maską - co ? np w tym "pudełku" w pobliżu zaworka N75
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 01:31 przez niebieski91, łącznie zmieniany 1 raz.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
aha cwb, zapomnialem jeszcze dodać że mi np. znika ikonka świec żarowych kiedyt "włącze odcięcie' zapłonu -
czyli jak załącze alarm.
Mechanik zakładający mi alarm pokazał mi nawet co mam ze soba połaczyć i gdzie jeżeli zniknie ikonka swiec bo to beedzie oznaczać moglo że alarm zwariował - hehehehe
[ Dodano: 02 Gru 2007 00:46 ]
czyli jak załącze alarm.
Mechanik zakładający mi alarm pokazał mi nawet co mam ze soba połaczyć i gdzie jeżeli zniknie ikonka swiec bo to beedzie oznaczać moglo że alarm zwariował - hehehehe
[ Dodano: 02 Gru 2007 00:46 ]
no wiesz ja uważam że niestety musisz go kupić w aso - albo gdzie indziej ale 109 dedykowany do twojego VW MK 4cwb pisze:czy ten 109 muszę kupić orginalny w aso
dobra sprawdzone przed obiadem
znalazłem wyjąłem jest oznaczony numerkiem 109 więc bez problemu można go wyciągnąć. filozofia z podmienianem nie przejdzie bo wyciągnąłem dwa inne i różniły się wielkością oraz metalowymi końcówkami (czyli pozostaje szukanie dedykowanego).
po wyciągnięciu i wsadzeniu, tak gdzieś po 5 minutach przygasł, ikonka świec się nie uaktywniała, ale wystarczyło go dotknąć i już od razu pojawiła się
w takim razie planuje kupić nowy i go wsadzić. jak coś będzie nie tak to chyba powinienem wymienić gniazdo lub sprawdzić wiązkę ??
znalazłem wyjąłem jest oznaczony numerkiem 109 więc bez problemu można go wyciągnąć. filozofia z podmienianem nie przejdzie bo wyciągnąłem dwa inne i różniły się wielkością oraz metalowymi końcówkami (czyli pozostaje szukanie dedykowanego).
po wyciągnięciu i wsadzeniu, tak gdzieś po 5 minutach przygasł, ikonka świec się nie uaktywniała, ale wystarczyło go dotknąć i już od razu pojawiła się
w takim razie planuje kupić nowy i go wsadzić. jak coś będzie nie tak to chyba powinienem wymienić gniazdo lub sprawdzić wiązkę ??
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 14:30 przez cwb, łącznie zmieniany 1 raz.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
tak jak piszeszcwb pisze:jak coś będzie nie tak to chyba powinienem wymienić gniazdo lub sprawdzić wiązkę ??
i t5utaj napisze A NIE MóWIłEMcwb pisze:filozofia z podmienianem nie przejdzie bo wyciągnąłem dwa inne i różniły się wielkością oraz metalowymi końcówkami (czyli pozostaje szukanie dedykowanego).
a może sprobujesz najpierw tego zanim będziesz kupowalcwb pisze:ale wystarczyło go dotknąć i już od razu pojawiła się
hudy21 pisze:wyjmij go zdejmij obudowę z niego weź do ręki lutownicę i poprw luty naprawdę pomaga.
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 17:08 przez niebieski91, łącznie zmieniany 1 raz.
hmmm dociskanie / dotykanie nie pomogło - to nie dziewczynacwb napisał/a:
ale wystarczyło go dotknąć i już od razu pojawiła się
a może sprobujesz najpierw tego zanim będziesz kupowal
Ostatnio zmieniony ndz gru 02, 2007 17:58 przez cwb, łącznie zmieniany 1 raz.