AXR - rozrzad, filtry, olej - co ile wymiana?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co ile kkm należy wymieniać takie rzeczy jak : rozrząd, filtr powietrza, filtr paliwa, filtr kabinowy(chyba tak to się nazywa), olej w przypadku silnika AXR?
Co do rozrządu znalazłem na forum różne informacje od 60 do 120 kkm.
Poprzedni właściciel twierdził i przekazał na to papiery, że wymienił to wszystko przy 105 kkm. Obecnie dobijam do 124kkm i zastanawiam się co byłoby do zrobienia. Przebieg jest raczej autentyczny.
Zalany olej to mobil1 TD chyba 0w50.
Z niemieckiej książki wynika, że olej powinien być co 30 kkm wymieniany (o ile dobrze zrozumiałem).
P.S. Może ktoś polecić jakąś literaturę do golfa 4 - coś w stylu "sam naprawiam..." Chodzi mi o jakiś konkretniej sprecyzowany i przydatny tytuł.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Co do rozrządu znalazłem na forum różne informacje od 60 do 120 kkm.
Poprzedni właściciel twierdził i przekazał na to papiery, że wymienił to wszystko przy 105 kkm. Obecnie dobijam do 124kkm i zastanawiam się co byłoby do zrobienia. Przebieg jest raczej autentyczny.
Zalany olej to mobil1 TD chyba 0w50.
Z niemieckiej książki wynika, że olej powinien być co 30 kkm wymieniany (o ile dobrze zrozumiałem).
P.S. Może ktoś polecić jakąś literaturę do golfa 4 - coś w stylu "sam naprawiam..." Chodzi mi o jakiś konkretniej sprecyzowany i przydatny tytuł.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
VWlad
Follow the white rabbit
Follow the white rabbit
Witam,
Rozrząd co 90 tyś;
Olej ----? Jak masz LONGLIFEA to co 30 tyś;
Filtr powietrza - max. 20 tyś.
Filtr Kabinowy - jak ci się chce i zacznie Cię denerwować np. parowanie szyb
Filtr paliwa - ja wymieniam co 20 tyś;
Ogólnie rzecz biorąc filtry nie są drogie a podnoszą trwałość silniczka. Oleje z normą VW 505.01. Ja przy przebiegu 115 tyś jeżdżę na VALVOLINE DURABLEND DIESEL 5W/40 - zero brania oleju, a wcześniej troszkę łykał
Książka godna polecenia to ta:
książka
A tu masz taki ciekawy adresik do zassania
wersja pdf
Pozdrawiam.....
Rozrząd co 90 tyś;
Ogólnie rzecz biorąc filtry nie są drogie a podnoszą trwałość silniczka. Oleje z normą VW 505.01. Ja przy przebiegu 115 tyś jeżdżę na VALVOLINE DURABLEND DIESEL 5W/40 - zero brania oleju, a wcześniej troszkę łykał
Książka godna polecenia to ta:
książka
wersja pdf
Pozdrawiam.....
Life is Ride, Ride is Life!
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
<b>DIAGNOSTYKA VAG</b> -----POZNAŃ-----Kontakt przez PRIV.
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Rozrząd 90tyś
Olej powinno wymieniać się co 15tyś km. Ja wymieniam co 10tyś - zawsze to lepiej.
Filtr powietrza wymieniaj sobie zawsze razem z olejem. Nie jest drogi a w TDI to bardzo ważna sprawa.
Filtr kabinowy to tak 20-30tyś. Nie jest bardzo ważny i nic sie nie stanie jak nie wymienisz.
Filtr paliwa też co 20-30tyś. Albo przed samą zimą jak nie wymieniałeś to warto to zrobić.
Olej powinno wymieniać się co 15tyś km. Ja wymieniam co 10tyś - zawsze to lepiej.
Filtr powietrza wymieniaj sobie zawsze razem z olejem. Nie jest drogi a w TDI to bardzo ważna sprawa.
Filtr kabinowy to tak 20-30tyś. Nie jest bardzo ważny i nic sie nie stanie jak nie wymienisz.
Filtr paliwa też co 20-30tyś. Albo przed samą zimą jak nie wymieniałeś to warto to zrobić.
Dzięki za pomoc. Sprawdziłem jaki jest u mnie olej dokładniej. Jest to Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40. Wszystko działa ok na nim. Może kolega wie, czy spełnia on wspomnianą normę i czy jest to longlife?czyzaczek pisze:Witam,
Rozrząd co 90 tyś;
[ Dodano: 30 Gru 2008 14:31 ]
Dokładnie o to mi chodziło. Mam księgę z tej serii do golfa 3, była całkiem przydatna.czyzaczek pisze:Książka godna polecenia to ta:
książka
wersja pdf
VWlad
Follow the white rabbit
Follow the white rabbit
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Jak kupiłeś autko lepiej sobie go zmień. To nie jest duża kasa a olej to podstawa!!! Kto nie smaruje ten nie jedzievwlad pisze:Dzięki za pomoc. Sprawdziłem jaki jest u mnie olej dokładniej. Jest to Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40. Wszystko działa ok na nim. Może kolega wie, czy spełnia on wspomnianą normę i czy jest to longlife?
Jasna sprawa. Niby była wymiana przy 120kkm pod koniec października - tak wynika z karteczki pod maską, ale kto to wie. W sobotę czas się zająć sprawą, a stary olej się nie zmarnuje.lolo_golf pisze:Jak kupiłeś autko lepiej sobie go zmień. To nie jest duża kasa a olej to podstawa!!! Kto nie smaruje ten nie jedzie
VWlad
Follow the white rabbit
Follow the white rabbit
Podpinam się pod temat.
Koledzy jaki olej najlepszy do mk IV oznaczenie silnika AXR
Bo z tego co się orientuję olej powinien mieć normę 505.01.
I tu się zastanawiam czy kupić olej identyczny jak ja lałem do swojego AJM czyli Motul 5w40 505.01 czy może kupić coś innego???
Koledzy jaki olej najlepszy do mk IV oznaczenie silnika AXR
Bo z tego co się orientuję olej powinien mieć normę 505.01.
I tu się zastanawiam czy kupić olej identyczny jak ja lałem do swojego AJM czyli Motul 5w40 505.01 czy może kupić coś innego???
mk4 by bamber137
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=469358" onclick="window.open(this.href);return false;
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jest cały temat o olejach do TDI w dziale silników diesla ... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=36735" onclick="window.open(this.href);return false; wystarczy poczytać...bamber137 pisze:I tu się zastanawiam czy kupić olej identyczny jak ja lałem do swojego AJM czyli Motul 5w40 505.01 czy może kupić coś innego?
VW505.01 a producent to już Twój wybór.
ja u siebie też w AXR to filtr oleju,powietrza,kabinowy zmieniam co 10tyś z olejem a filtr paliwa to co roku na jesieni zmieniam olej wlałem Castrol EDGE 5w40 505.01 ważne aby olej był z tą normą przebieg mam 182tyś km i oleju nic nie ubywa.
Ostatnio zmieniony pt sie 03, 2012 12:54 przez michoswwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- stanislawski
- Ma gadane
Weź pod uwagę że w AXR masz pompowtryski. Olej musi mieć odpowiednią normę do pompowtrysków. Wymiana oleju co 10 tys. Proponuję kupić firmowy olej (sam jeżdżę na Liqui Moly + MoS2), znam przypadek kupionego oleju w MAKRO - gość prawie już dokupił nowy silnik, bo jeździł bez ciśnienia oleju. Okazało się, że kupił jakieś badziewie nie olej (podróba). Olej syntetyczny, silnik jest czystszy. I jeszcze jedna uwaga - lepszy olej = lepsza praca silnika i turbiny!.
Ja mam na liczniku dopiero 250tys km ( nie wiem ile w rzeczywistości bo auto "sprowadzane"), wczoraj odebrałem od mechanika i było kilka problemów, najważniejszy to wałek rozrządu do wymiany. A piszę to tylko dlatego, że czytam wcześniej jak koledzy opisują co ile wmieniają paski rozrządu, oleje i filtry. A osobiście po kupnie auta, mimo zapewnień sprzedawcy najpierw wymieniiłem pasek rozrządu z osprzętem oraz wszystkie płyny eksploatacyjne. Podstawą jest wiedzieć w czym się jeździ i nie zdziwić się nagle np. w czasie hamowania, że płyn się zagotował i nie ma hamulca (przepraszam za przydługi monolog).
Ja mam na liczniku dopiero 250tys km ( nie wiem ile w rzeczywistości bo auto "sprowadzane"), wczoraj odebrałem od mechanika i było kilka problemów, najważniejszy to wałek rozrządu do wymiany. A piszę to tylko dlatego, że czytam wcześniej jak koledzy opisują co ile wmieniają paski rozrządu, oleje i filtry. A osobiście po kupnie auta, mimo zapewnień sprzedawcy najpierw wymieniiłem pasek rozrządu z osprzętem oraz wszystkie płyny eksploatacyjne. Podstawą jest wiedzieć w czym się jeździ i nie zdziwić się nagle np. w czasie hamowania, że płyn się zagotował i nie ma hamulca (przepraszam za przydługi monolog).
Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
Ostatecznie zakupiłem olej który lałem do swojego AJM-a czyli Motul 5W40 505.01
mk4 by bamber137
stanislawski, taaa a co robi ta norma?co sie stanie jak bedzie olej bez normy do pompowtrysków?