dlaczego tak trzęsie ??

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mjotka
Nowicjusz
Nowicjusz

dlaczego tak trzęsie ??

Post autor: mjotka » pt mar 06, 2009 21:45

Witam, mam taki problem, że mój golfik po odpaleniu najzwyczajniej w świece się trzęsie.

Dla mnie jest to o tyle dziwne, że jest to tylko na niskich obrotach czyli zaraz po odpaleniu jakieś 930 obrotów, gdy wejdzie na ponad 1100 obrotów drgania ustają.

Są to na tyle silne drgania, że Cd potrafi się zaciąć i nieźle wkurzyć.

Nie mam zielonego pojęcie co to morze być, więc będę wdzięczny za każdą radę.

pozdrawiam mjotka

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » pt mar 06, 2009 21:48

mjotka, wymien swiece i uzyj szukajki

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » pt mar 06, 2009 21:54

Kolego ale ogólnie drgania od silnika przenoszą ci sie na budę na wolnych obrotach czy masz tak tylko bezpośrednio po odpaleniu? Jesli chodzi o drgania to jest to częsta przypadłośc MK3 TDI, winę za to ponoszą dość marne poduszki zawieszenia silnika, marne w sensie założen konstrukcyjnych.Do tego dochodzą znacze przebiegi silników czyli nierówne cisnienia spręzania (korekcje poza zakresami) i finał jest taki ze sie nam sie wszystko telepie. wymiana poduszek raczej w takich sytuacjach nie pomaga.

Awatar użytkownika
mjotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mjotka » pt mar 06, 2009 22:05

Świec nie wymieniałem, a to one mają znaczenie przy takim zachowaniu silnika?

Poduszki powinny być ok, bo były niedawno wymieniane.

Przebieg 200 tyś z hakiem ale kto to wie, nie jestem pierwszym właścicielem ;)

Drgania przenoszą się na cały samochód. I są zawszę gdy samochód znowu będzie na niskich obrotach. Czy zimny czy ciepły, czy przejechał bym 100 km czy dopiero odpalił jest to samo.

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » sob mar 07, 2009 21:07

to świece nie mają nic do tego jak na zimnym i ciepłym to samo, mówisz że nowe poduchy, może to coś ze sprzęgłem, jakie masz obroty?? z vaga.
masz napis total na liczniku???, bo jak nie to masz ponad 300tyś.

[ Dodano: Sob Mar 07, 2009 20:11 ]
dodam tylko że u mnie też delikatnie trzęsie, mam zamiar zmienić przednią poduchę, ale nie wiem czy to jest to, niby korekcje mam znośne od 0,40 do 0,80 dopuszczalne do 2,0 chyba ze to od sprzęgła, ale dobrze działa nie ślizga.

Awatar użytkownika
mjotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mjotka » sob mar 07, 2009 21:30

a czy przyczyną tego może być to, że napinacz jakoś dziwnie się rusza?? nie wiem czy tak powinno być. Nie jakoś super mocno ale jednak się rusza.

[ Dodano: 07 Mar 2009 20:34 ]
no na liczniku jest total, ale komputer też idzie przestawić

ale sprzęgło niema nic do tego, bo gdy silnik zaraz po odpaleniu ma odłączoną skrzynię

ale ze sprzęgłem jest wszystko ok

pawel32n
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawel32n » sob mar 07, 2009 23:12

Kolego mam dokładnie to samo. Wymieniłem wszystkie poduchy, świece żarowe, wtryski sprawdzone u pompiarza,wymienione koło pasowe alternatora, vag nie pokazuje błędów i niby wszystko ok ale autem trzęsie jak jasna ch....ra. Dzieje się tak tylko na wolnych obrotach, niezależnie od temperatury silnika. Wydałem kupę kasy na likwidacje tych drgań. Jak uda Ci się znaleźć usterkę to podziel się nią na forum bo ja po 2 miesiącach walki z tym poddałem się.

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » ndz mar 08, 2009 01:32

Koledzy czytajcie wyzej, macie chyba 1Z-ty więc sprzęgło nie ma nic do rzeczy , tam nie ma dwumasu, zuzycie silnika plus słabe poduchy i wszystko jasne. Czasami jest tak ze jak są przekoszone sanki zawieszenia silnika, to drgania sie nasilaja, ale to najczęsciej bywa po jakims dzwonie, wtedy poduchy są naparte i większe drgania. W Mk4 raczej takich drgan nie ma ale za to uzytkowników meczą drgania przy wytracaniu pedkości na biegu lub przy wysprzęgleniu czego w Mk3 nie ma. A zatem i tak zle i tak niedobrze.
Ostatnio zmieniony ndz mar 08, 2009 01:36 przez szatanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mjotka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mjotka » ndz mar 08, 2009 01:56

Rocznik 94 to już może nie nówka ale moim zdaniem te drgania to jakaś przesada i jakoś to z pewnością by szło rozwiązać. Tylko, że na razie nie wiem jak ;)

Przebieg w moim golfiku chyba nie powinien być jakiś koszmarnie wielki, bo ciągnie naprawdę dobrze, nie dymi i mechanik mi powiedział, że pod względem mechanicznym jest wszystko jeszcze ok.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto miał taki problem i wie jak go rozwiązać.

kumi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kumi » ndz mar 08, 2009 10:07

mam podobny problem, równiez mi sie napinacz rusza i rolka skacze na pasku od alternatora rozwiazaniem jest prawdopodobnie wymiana kola pasowego ze sprzegielkiem tego na alternatorze polecam ten temat wszystko wyjasnione i opisane pozdro http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=188196

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » ndz mar 08, 2009 10:11

mjotka pisze:no na liczniku jest total, ale komputer też idzie przestawić
ecu nic do tego nie ma tylko sam licznik, w ecu przebieg jest zapisywany w rocznikach od 2002.
można zmienić w liczniku przebieg jesli chodzi o twoją jednostkę, ale z tego co wiem to po przestawieniu ucieka total.
szatanek pisze:1Z-ty więc sprzęgło nie ma nic do rzeczy
zgadza sie nie mają dwu masu, ale jak jest wycisk jest nie równo wyrobiony to są drgania przy starcie.

wydaje mi sie ze to jednak najwięcej przenoszą poduszki, słaba ich konstrukcja jak ktoś juz napisał, dla przykładu ostatnio u kumpla w dwu letniej skodzie rs tdi jest to pd, silnik sie trzesie na wolnych obrotach jak galareta a w środu nie ma mowy o jakiś drganiach.
pawel32n pisze:Wymieniłem wszystkie poduchy
może słabej jakości.

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » ndz mar 08, 2009 11:45

piter_s docisk ma wpływ przy ruszaniu zgadza sie ale tu głównym problemem jest telepanie sie silnika na wolnych obrotach, i według mnie słabe poduchy i zle skonstruowane zawieszenie silnika ponosi za to wine. Nie raz widziałem w pasku B5 jak sam silnik trzęsie sie na wolnych obrotach a w aucie poprostu ideał, cisza i spokój.
Jakis czas temu kolega na forum cos kombinował z przednią poduchą i smarował ją smarem miedziowym a dokładniej metalową tuleje wewnątrz poduchy, podobno było troche lepiej, trzeba sie tez dobrze przyjzec przedniej belce ona tez ma 4 gumowe tulejki.
Ostatnio zmieniony ndz mar 08, 2009 11:48 przez szatanek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » ndz mar 08, 2009 14:06

no właśnie musze u siebie zminic tą przednia, trzymając ręką belkę to czuć drgania, na pozostałych poduszkach nie ma drgan.

Awatar użytkownika
prezes0420
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: prezes0420 » ndz mar 08, 2009 17:36

Witam miałem podobny problem tylko że w mk 2 trzęsło strasznie wymieniłem poduchy, świece,wtryski a na koniec okazało sie że pompa walnięta i na wolnych obrotach daje słebe ciśnienie na jeden cylinder po dodaniu gazu było ok (trzęsienienie ustawało przy obrotach ok 1100). Radził bym tobie to sprawdzić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”