Problem z intercoolerem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z intercoolerem?
Witam
Pisałem o tym w innym temacie ale gdzieś wsiąkł (nie wiem za co, zły dział?).
Jaka jest przeciętna temp w dolocie w 1,9 TDI ASZ (130KM) przy mocnym deptaniu? Dziś zagotowałem dolot, przy temp zewnętrznej 31 stopni zobaczyłem na vagu temp 102 stopnie
Jaka jest granica przyzwoitości jeśli chodzi o temperaturę? IC niedawno czyściłem z zewnątrz i jest drożny, chyba ze w środku jest zasyfiony olejem (na pewno jest ale aż tak?)
Poniżej logi z 7 i 11 grupy. Na końcu przy 4tys obr jechałem na 5 biegu
Pisałem o tym w innym temacie ale gdzieś wsiąkł (nie wiem za co, zły dział?).
Jaka jest przeciętna temp w dolocie w 1,9 TDI ASZ (130KM) przy mocnym deptaniu? Dziś zagotowałem dolot, przy temp zewnętrznej 31 stopni zobaczyłem na vagu temp 102 stopnie
Jaka jest granica przyzwoitości jeśli chodzi o temperaturę? IC niedawno czyściłem z zewnątrz i jest drożny, chyba ze w środku jest zasyfiony olejem (na pewno jest ale aż tak?)
Poniżej logi z 7 i 11 grupy. Na końcu przy 4tys obr jechałem na 5 biegu
No jestem hardcorem
Co może być przyczyną tak wysokiej temp? Turbina ładuje ładnie ciśnienie prawie 1,4 bara i nie przeładowuje. IC w ogóle by nie schładzał powietrza? To nie było na 1 biegu tylko na 5 przy prawie 180km/h więc trochę tam wiało. Musiał by chyba być cały smołą zabity. Może mi się uda go zdjąć i zobaczę co tam siedzi. Czym się go czyści?
Jak to nie IC to co jeszcze może powodować takie coś bo autko się strasznie zmula jak go dogrzeje a jak jest chłodno to śmiga wyraźnie lepiej. Po mocniejszej jeździe to IC prawie parzy
Co może być przyczyną tak wysokiej temp? Turbina ładuje ładnie ciśnienie prawie 1,4 bara i nie przeładowuje. IC w ogóle by nie schładzał powietrza? To nie było na 1 biegu tylko na 5 przy prawie 180km/h więc trochę tam wiało. Musiał by chyba być cały smołą zabity. Może mi się uda go zdjąć i zobaczę co tam siedzi. Czym się go czyści?
Jak to nie IC to co jeszcze może powodować takie coś bo autko się strasznie zmula jak go dogrzeje a jak jest chłodno to śmiga wyraźnie lepiej. Po mocniejszej jeździe to IC prawie parzy
Kolego to jest norma... Konstruktorzy VW wsadzili taką małą 'pipudówkę' nazywając ją intecoolerem.GoF pisze:No jestem hardcorem
Przy doładowaniu 1,4 bara i temp otoczenia 31 st. to chyba normalne, że na takim malutkim IC będzie gorrrrąco. Temperatura w dolocie rośnie tylko przy "butowaniu" tak więc na niskich biegach 1, 2, 3 ..nie osiągniesz takich dużych temp. Problem zaczyna się właśnie na 5 biegu gdzie obciążenie jest największe oraz czas przyspieszania jest najdłuższy razem z tym rośnie temp w dolocie. Niestety jedyną alternatywą jest montaż FMIC lub założenie natrysku na IC. Ja u siebie wyjąłem kratkę z przed IC temp jest niższa o ~ 5 st (niewiele ale zawsze cos)
IC możesz wyczyścić środkami chemicznymi (np do mycia felg) oraz karcherem lub zdemontować i wymyć benzynką.
Ostatnio zmieniony śr cze 10, 2009 17:59 przez stania-PL, łącznie zmieniany 1 raz.
<wymoderowano>
Kurde tyle ze później przy spokojnej jeździe bez obciążenia nie udało się zejść poniżej 60 stopni a każde mocniejsze przyspieszenie momentalnie zwiększało temp do 70-80 stopni. Zobaczę może co w środku IC siedzi. Jak takie temperatury ma każdy ASZ to pogratulować tylko pomysłu przy projektowaniu, przecież tam jest seria 130KM a nie wirus na 200KM żeby tak się gotowało. Fabrycznie tam powinien być FMIC.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Oj Kolego albo się mylę (jak coś to poprawcie) ale seria ASZ śmiga na doładowaniu 1.35 bara ?GoF pisze:Nic nie podkręcałem. To jest ASZ, on tyle pompuje w serii. Jak mi kiedyś przeładowywał to do ponad 2 bar dochodziło.
a jak to kolego zmierzyłeś ? Chyba w ARL-u montowano już czujniki pow. 1,5 bara (ale znów mogę bredzić)GoF pisze:Jak mi kiedyś przeładowywał to do ponad 2 bar dochodziło.
Kolego zmierz temp w chłodniejszy dzień (np temp otoczenia z 15-20 st) jeśli nadal będzie wskakiwał na 80 - 90 stopni to wyciągaj IC i go wypłucz BARDZO solidnie, może się okazać, że będzie tam z litr oleju ...
<wymoderowano>
Ja się mogę mylić bo to nie moja działka i turbo dieslem jeżdżę w sumie od nie tak dawna. Odczytałem to w VAG grupa 11, pozycja Actual Intake pressure gdzie VAG podaje ze prawidłowe ciśnienie ma się mieścić w zakresie od 2100 do 2600, czujnik podaje 2350 z czego odjąć ciśnienie atmosferyczne ok 980 to wychodzi niecałe 1400. Jeśli gadam głupoty to mnie poprawcie. W pierwszym poście jest zapis loga z grupy 7 i 11 gdzie wszystko jest podaje na tacy ile pompuje suszarka pod pełnym obciążeniem.stania-PL pisze:Oj Kolego albo się mylę (jak coś to poprawcie) ale seria ASZ śmiga na doładowaniu 1.35 bara ?
Czy ktoś kto ma ASZ lub ARL mógł by napisać jaką ma temp za IC przy butowaniu? Może ktoś ma lub będzie robił logi to zerknął by na tą wartość.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
W sumie to nie jest istotne,czy to było podkręcane,czy seria,ale to,że im wyższe ciśnienie tym wyższa temperatura.GoF pisze:Nic nie podkręcałem. To jest ASZ, on tyle pompuje w serii. Jak mi kiedyś przeładowywał to do ponad 2 bar dochodziło.
Do tego jeszcze dochodzi wielkość turbiny.Mała daję wyższą temperaturę,większa niższą.
Ok zdaje sobie z tego sprawę ze temp za IC zależy od ciśneinia samej turbiny, temp otoczenia, zasyfienia IC itp itd ale jedyne co mnie zastanawia to czy taka temp w tym konkretnym silniku to norma czy może już świadczy o problemie z turbo/IC i trzeba się tym pilnie zająć. Ciekawe jak bym zrobił wirusa na 170KM to jaka by tam była temp.
Dobrze jak by ktoś kto ma o tym pojęcie napisał ze nie ma się czym martwić bo ma też takie same temp albo że u siebie ma np 60stopni a moje 100 to jest tragedia i trzeba szybko sciągać IC. Naprawdę nikt nigdy nie sprawdzał w VAGu temperatury w dolocie?
Dobrze jak by ktoś kto ma o tym pojęcie napisał ze nie ma się czym martwić bo ma też takie same temp albo że u siebie ma np 60stopni a moje 100 to jest tragedia i trzeba szybko sciągać IC. Naprawdę nikt nigdy nie sprawdzał w VAGu temperatury w dolocie?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
czytałem gdzieś na forum jak ktoś opisywał że zamontował kratkę w nadkolu, dzięki temu zapewniony jest przepływ powietrza, bo w rozwiązaniu seryjnym to gorące powietrze które przechodzi przez IC kotłuje się pod błotnikiem... Rezultatem było obniżenie temperatury o kilkanaście stopni.stania-PL pisze:Do takich setupów potrzebny jest FMIC (lub bardzo mocno zalecany)GoF pisze:Ciekawe jak bym zrobił wirusa na 170KM to jaka by tam była temp.
Kolego ja mam AHF (110 KM) z turbo od ASZ (136 KM) i przy temp otoczenia 22 stopnie przy 180 km/h miałem 62 st.
Hmm, co ciekawe inne auta są wyposażone w taką kratę seryjnie (np Leon FR albo Cupra), szkoda że VW tego nie wprowadził...
Volkswagen - das auto
- Adrian1980
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
u mnie na 5 biegu podczas dlugiego przyspieszania temp. zmierzona w dolocie wynosi 95 st. po odjeciu nogi z pedału przyspieszenia szybko spada...
krzysiogreg ja wstawialem kratke w nadkole i nie zgodze sie z tym ze obnizy to temp. o kilkanaście stopni... ja mierzylem u siebie vagiem z kratka i bez - nie bylo zadnej rożnicy... dopiero jak sciągnolem nadkole wtedy temp. spadla o 5 stopni... nie ma co sie oszukiwac jak masz modzone auto to potrzebny FMIC
krzysiogreg ja wstawialem kratke w nadkole i nie zgodze sie z tym ze obnizy to temp. o kilkanaście stopni... ja mierzylem u siebie vagiem z kratka i bez - nie bylo zadnej rożnicy... dopiero jak sciągnolem nadkole wtedy temp. spadla o 5 stopni... nie ma co sie oszukiwac jak masz modzone auto to potrzebny FMIC
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 23:03 przez Adrian1980, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarny turboklekocik