Pytanie po wymianie rozrządu przy odpalaniu stuki

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lukiluk
Nowicjusz
Nowicjusz

Pytanie po wymianie rozrządu przy odpalaniu stuki

Post autor: lukiluk » wt sie 11, 2009 21:21

Mam problem ponieważ wymieniłem pasek rozrządu w golfie 1.9 TD 1994 i przy próbie odpalenia odpalił ale było słychać stuki tak jakby jeden z zaworów pokrywał się z tłokiem. I teraz moje pytanie czy mogło się coś poważnego stać. Dodam że przed uruchomieniem silnika kilka razy obracałem dla pewności wałkiem korbowym i żadnych oporów nie wyczułem.
Powiedzcie co o tym sądzicie.

Acha jeszcze jedno okazało się że wałek rozrządu względem wałka korbowego był przestawiony o 1 ząbek.
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 21:45 przez lukiluk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » wt sie 11, 2009 21:55

lukiluk pisze:Acha jeszcze jedno okazało się że wałek rozrządu względem wałka korbowego był przestawiony o 1 ząbek.
Jeśli okazało się to po wymianie i po tym jak odpaliłeś i stukało to szkoda że nie sprawdziłeś przed odpaleniem.Wygląda na to że tłok spotkał się z zaworem.Chociaż piszesz że sprawdzałeś i było ok więc wolałbym się mylić...
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 23:02 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » wt sie 11, 2009 22:01

Spokojnie złóż wszystko jak należy i zobacz jak będzie chodził u mojego ojce też rozrząd był rozjechany i coś głośno stukał przy wymianie rozrządu ustawiłem jak należy i jest OK

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

lukiluk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukiluk » śr sie 12, 2009 21:26

Wszystko dzisiaj po pracy złożone na spokojnie i jest super. Przed wymianą pasek wyglądał tak:
Obrazek
Zdziwiło mnie jeszcze nietypowe koło przy pompie paliwa, może ktoś mi powie czy było ono montowane w VW czy może jest to jakaś przeróbka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » śr sie 12, 2009 21:38

kolego ten stary pasek wygląda nie ciekawie czy nie masz czasem za dużego luzu na tulei pompy wtryskowej ? w moim MK2 by ł taki sam problem pompa miała luzy i spychała pasek na koło pompy oleju gdzie jego ostre krawędzie cięły pasek może to być też wina napinacza założyłem kiedyś totalną podróbę i pocięło mi pasek przez ok 200 km

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

lukiluk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukiluk » śr sie 12, 2009 22:18

Luz na pompie paliwa jest niewyczuwalny, prawdopodobnie ktoś źle założył rolkę że nie wszedł ten języczek i może dlatego tak go pocharatało.

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » czw sie 13, 2009 07:23

no to Ok a swoją drogą to koło od pompy masz jakieś dziwne, ale jeśli pasek sie nie zsuwa i wszystko chodzi dobrze to nie grzeb tylko za jakiś czas zdejmij osłonę i zobacz jak to wszystko wygląda rozrząd warto kontrolować co jakiś czas

lukiluk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lukiluk » czw sie 13, 2009 07:39

Ok. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw sie 13, 2009 07:55

Neoarti pisze:no to Ok a swoją drogą to koło od pompy masz jakieś dziwne, ale jeśli pasek sie nie zsuwa i wszystko chodzi dobrze to nie grzeb tylko za jakiś czas zdejmij osłonę i zobacz jak to wszystko wygląda rozrząd warto kontrolować co jakiś czas
To koło wcale nie jest dziwne,ale ori.
Jest to pompa przykręcona na sztywno,a kąt wtrysku reguluje się na "fasolkach".Pod prawą śrubą widać kawałek otworu w kształcie ziarna fasoli.
Do takiego stanu paska mógł doprowadzić także luz na wałku pośrednim.Też mi cięło pasek,ale jak wymieniłem panewkę na owym wałku,to wszystko wróciło do normy :bigok:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » czw sie 13, 2009 08:25

może i to koło ori ja nigdy takiego nie widziałem wiec dla mnie jest dziwne :)
kolega miał kiedyś problem z cięciem paska okazało się że nie miał tej ostatniej śruby trzymającej pompę od tyłu i pasek naginał pompę wraz z blachą co powodowało zsuwanie paska z koła

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”